WK round-up: Duitsland naar halve finale na winst op Nieuw-Zeeland

Voor het eerst sinds 2010 heeft Duitsland de halve finale gehaald van het wereldkampioenschap. Middenvelder Lena Micheel (24) was de beul van Nieuw-Zeeland. Zij schoot de bal in de zeventiende minuut voorbij keepster Brooke Roberts, waardoor Duitsland met 1-0 won.

Vijftig minuten lang was Duitsland de bovenliggende partij tegen het zwakke Nieuw-Zeeland, dat knap bovenaan was geëindigd in de poule met Engeland, China en India. Een groene kaart aan het begin van het tweede kwart kwam de Kiwi’s duur te staan. Met een man meer combineerde Duitsland heerlijk door het hart van de Nieuw-Zeelandse defensie. Via Pia Maertens kwam de bal voor de stick van Micheel, die de kans met een mooi schot tot doelpunt promoveerde.

De laatste tien minuten zocht Nieuw-Zeeland met man en macht naar de gelijkmaker. Toen Duitsland door twee groene kaarten met negen man kwam te staan, haalde bondscoach Shea McAleese de keepster naar de kant. Vijf minuten voor tijd had het moeten gebeuren voor Nieuw-Zeeland, toen het voor de tweede keer deze wedstrijd een strafcorner kreeg. Olivia Merry gaf de bal een harde klap. Via een Duitse stick kwam hij terug bij de aangeefster, maar die tipte hem net naast. Het was de grootste kans voor Nieuw-Zeeland van deze wedstrijd, die eigenlijk de gelijkmaker had moeten opleveren.

Duitsland boekte een krappe zege 1-0 in de kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland. Foto: Koen Suyk

Punt van zorg voor Duitsland blijft de strafcorner. Deze kwartfinale werden er negen gemist. Tegen Zuid-Afrika in de cross-over afgelopen zaterdag (1-0 winst) was er slechts één van de zeventien raak.

Duitsland is dit wereldkampioenschap op jacht naar de derde wereldtitel. Woensdag weten Die Danes wie hun tegenstander is in de halve finale, die wordt gespeeld in Terrassa. Dat is de winnaar van de kwartfinale tussen Argentinië en Engeland.

Nieuw-Zeeland-Duitsland 0-1 (0-1)
17. Lena Micheel 0-1

Ierland-China 1-3

Alyson Annan heeft haar eerste WK met China afgesloten op een gedeelde negende plaats. In Amsterdam werd dinsdag Ierland in de verliezersronde met 3-1 verslagen.

China kwam al snel in het eerste kwart op voorsprong, in een wedstrijd waar vier gele kaarten werden uitgedeeld. Net als twee eerdere strafcorners verliep de derde corner ook niet zoals gehoopt, maar de bal kwam uiteindelijk via Ning Ma bij Yang Chen terecht, die scoorde. Daarna duurde het tot het vierde kwart voordat China het overwicht in cijfers kon uitdrukken.

Jiaqi Zhong verdubbelde de voorsprong uit een strafcorner waarna drie minuten later Yanhua Chen de stand naar 0-3 tilde. In de slotfase deed Michelle Carey uit een corner nog iets terug voor Ierland. Door de nederlaag sloot de vicewereldkampioen van vier jaar geleden deze editie van het WK af als gedeeld elfde.

Ondanks het verlies vierde keepster Ayeisha McFerran een persoonlijke mijlpaal. Ze speelde haar 118de interland en evenaarde daarmee Emma Gray die tot vandaag de keepster was met de meeste interlands voor Ierland.

Ierland-China 1-3 (0-1)
7. Yang Chen 0-1 (sc)
49. Jiaqi Zhong 0-2 (sc)
52. Yanhua Chen 0-3
59. Michelle Carey 1-3 (sc)

Ayeisha McFerran speelde tegen China op het WK in Amsterdam haar 118de interland voor Ierland. Foto: FIH/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Chili – Zuid-Afrika 1-0

Chili heeft haar eerste WK-deelname dinsdagmiddag afgesloten met een overwinning. In de wedstrijd om de dertiende tot zestiende plaats was de ploeg van de bevlogen bondscoach Sergio Vigil met 1-0 te sterk voor Zuid-Afrika.

Manuela Urroz, voormalig speelster van Oranje-Rood, werd matchwinnaar met haar doelpunt in de 44ste minuut, vlak voor het einde het derde kwart. Ze rondde een fraaie aanval af door de voorzet van Denise Krimerman Losada binnen te tikken.

Het was voor Chili de tweede overwinning op dit nu al onvergetelijke WK voor het Zuid-Amerikaanse land. In de groepsfase hadden Las Diablas al met dezelfde cijfers gewonnen van Ierland.

Manuela Urroz juicht na haar winnende goal tegen Zuid-Afrika. Het is niet bekend of ook zij na de wedstrijd een huwelijksaanzoek heeft gedaan, net als eerder haar teamgenote Francisca Tala. Foto: Koen Suyk

Zuid-Afrika – Chili 0-1 (0-0)
44. Manuela Urroz 0-1