WK round-up: Argentijns strafcornergeweld is Zuid-Korea te machtig

Uiteraard was het zaterdag de dag van de WK-start van Oranje, dat Ierland met 5-1 versloeg. Maar…er gebeurde veel meer op het mondiale eindtoernooi in Amsterdam en Terrassa. Wij praten je bij over de stand van zaken op dag 2 van dit WK.

Argentinië – Zuid-Korea 4-0

Uit vijf strafcorners scoorde Argentinië liefst vier keer. Die strafcornerefficiency bezorgde de tweevoudig wereldkampioen en de grootste uitdager van de Oranje Dames de komende twee weken in de strijd om de wereldtitel de ruime 4-0 overwinning op Zuid-Korea.

De Argentijnse ploeg kende een prima start. De eerste aanval met een combinatie tussen Agustina Albetarrio en Maria Granatto, komend seizoen spelend voor Bloemendaal, leverde direct een strafcorner op, die werd verzilverd door Agustina Gorzelany. Vlak voor rust verdubbelde de topscorer van het Pro League-seizoen de score door opnieuw raak te pushen vanaf de kop van de cirkel nadat Victoria Granatto de tweede Argentijnse strafcorner had verdiend.

Las Leonas hadden het duel onder controle, maar kwamen na de 1-0 wel goed weg. Slordig balverlies werd door de counterende Zuid-Koreanen bijna tot twee keer toe afgestraft. Seona Kim schot tegen de lat en de Argentijnse keepster Belen Succi moest uit het doel komen om een Zuid-Koreaanse treffer te voorkomen.

Het waren eigenlijk de twee gevaarlijkste momenten van Zuid-Koreanen, die zes seconden voor het rustsignaal opnieuw een doelpunt tegen kregen. De Argentijnse inzet van de kop van de cirkel werd in eerste instantie gekeerd, waarna de bal belandde voor de stick van Victoria Granatto die van dichtbij de derde treffer scoorde.

Argentinië bleef ook na rust de bovenliggende partij en de druk op de Zuid-Koreaanse defensie nam steeds meer toe. Het leidde eerst tot een groene kaart voor Yujin Ji en daarna tot een gele kaart voor Hyunji Kim. Argentinië buitte dat voordeel uit. Opnieuw was het raak uit een strafcorner. Julieta Jankunas, afgelopen seizoen spelend voor Victoria, reageerde attent op de rebound na de corner van Gorzelany.

De Argentijnse dames kenden zodoende een prima start van het WK en nam ook de nummer 1-positie in de poule over van gastland Spanje, dat vrijdag met 4-1 won van Canada.

Argentinië-Zuid-Korea 4-0 (3-0)
2.Agustina Gorzelany 1-0 (sc)
28.Agustina Gorzelany 2-0 (sc)
30.Victoria Granatto 3-0 (sc)
39.Julieta Jankunas 4-0 (sc)

Duitsland – Chili 4-1

Voor Chili was de dag al geslaagd, voordat er überhaupt een bal had gerold. De Zuid-Amerikanen maken in Amsterdam hun WK-debuut en dat leidde tijdens de persconferentie voorafgaand aan het toernooi al tot emoties bij bondscoach Sergio Vigil.

Vigil stal ook de show tijdens de eerste wedstrijd van zijn ploeg, zaterdagmiddag tegen Duitsland. Vanaf de tribune, bovenin het Wagener Stadion, coachte hij zijn team. En hoe. Het was alsof er een Latijn-Amerikaanse voetbalverslaggever commentaar gaf. De passie droop er vanaf. Hij was dan ook even de koning van het Wagener toen zijn ploeg vlak voor rust scoorde, via Denise Krimerman. Door haar 2-1 werd de wedstrijd weer spannend.

Duitsland had kort daarvoor afstand genomen door treffers van Pauline Heinz en Charlotte Stapenhorst. Na de pauze vergat de vice-Europees kampioen snel afstand te nemen van Chili. Er waren al veel kansen om zeep geholpen toen Anne Schröder voor de 3-1 zorgde.  Vlak voor tijd bepaalde Stapenhorst met haar tweede treffer de eindstand op 4-1.

Aan het enthousiasme van Vigil deed dat niets af. Zijn ‘muy biens’ galmden door het volle Wagener. Ondertussen moedigden de Nederlandse toeschouwers de Chilenen ook aan. Die pakten dus geen punten, maar mogen zich wel publieksfavoriet noemen. Een dik compliment voor de grote onbekende op dit WK.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Nieuw-Zeeland – China 2-2

Het China van voormalig Oranje-bondscoach Alyson Annan begon het WK met een gelijkspel tegen Nieuw-Zeeland in groep B. In een goed gevuld en sfeervol Wagener Stadion hadden de Aziatische vrouwen de beste papieren voor de zege, maar uiteindelijk stond er 2-2 op het scorebord.

In een open en levendige eerste helft brak Rose Tynan de score vlak vóór rust op fraaie wijze open voor de Black Sticks: ze controleerde een hoge bal bij de rand van de cirkel en vond de ruimte voor een doeltreffend schot met haar backhand.

Lang kon Nieuw-Zeeland niet van die voorsprong genieten, de rustperiode in de kleedkamers niet meegerekend. Vroeg in de tweede helft kwam China op gelijke hoogte uit een strafcorner, het gevaarlijkste wapen van de ploeg: Ying Zhang sleept hard en laag en zag de bal via de handschoen van de Nieuw-Zeelandse keeper Grace O’Hanlon en de voet van Olivia Merry over de doellijn rollen: 1-1.

China drong verder aan, gaf de Nieuw-Zeelandse ploeg handenvol werk in de eigen cirkel en forceerde een paar nieuwe strafcorners. Uit de vierde Chinese corner van de wedstrijd schoot Bingfeng Gu raak met een halfhoge sleeppush. Opnieuw zag keeper O’Hanlon er hier niet goed uit.

Aanvoerder Olivia Merry aan de bal namens Nieuw-Zeeland. Foto: FIH/WolrdSportPics

Bij een van de spaarzame aanvallen van Nieuw-Zeeland in de tweede helft sloeg goaltjesdief Olivia Merry genadeloos toe. De ervaren spits positioneerde zich uitstekend in een volle Chinese cirkel en kon zo een voorzet vanaf rechts van Hope Ralph binnentikken. Het was alweer het 113de doelpunt in haar interlandloopbaan, in 247 interlands.

China ging daarna verbeten op jacht naar de winnende goal, maar slaagde er te weinig in dreigend voor keeper O’Hanlon op te duiken. Ook een extra paar strafcorners bleven onbenut. Zo zal het gelijkspel voor de ploeg van Annan toch aanvoelen als een kleine nederlaag.

Nieuw-Zeeland – China 2-2 (1-0)
24. Rose Tynan 1-0
33. Ying Zhang (sc) 1-1
43. Bingfeng Gu (sc) 1-2
48. Olivia Merry 2-2

Australië – Japan 2-0

De tweede WK-dag werd afgesloten met een kleine zege van Australië op Japan. Het duel in het vrijwel lege Estadi Olímpic in Terrassa eindigde in 2-0 voor de Hockeyroos waar gezien de mogelijkheden die beide ploegen kregen een eindstand van 3-3 ook was gerechtvaardigd.

Het was toch wel een klein wonder dat er na twee kwarten nog steeds een 0-0 stand op het scorebord prijkte. Japan kreeg met name in de beginfase van de wedstrijd twee honderdprocentkansen, maar die waren niet besteed aan Mai Toriyama. Tot twee keer toe faalde ze oog-in-oog met de Australische keepster Jocelyn Bertram. Ook de Hockeyroos gingen slecht om met de geboden mogelijkheden. Liefst zeven corners bleven voor rust onbenut.

Ook na rust gingen de ploegen slordig om met de geboden kansen. Yuri Nagai kreeg een vrije schietkans maar schoot ruim naast het Australische doel. Australië kreeg nog twee strafcorners, negen in totaal deze wedstrijd, maar kon de Japanse verdediging niet verschalken. Ook Hannah Cullum-Sanders probeerde het een paar keer, maar ook haar vizier stond niet op scherp.

Grace Stewart leek eindelijk de ban te breken in het duel waarin de ruimtes groot waren, vaak de moeilijke opties werden gekozen waardoor de wedstrijd een pingpongkarakter kreeg. Echter het Australische doelpunt werd niet toegekend omdat er al was afgefloten voor een overtreding.

Op het moment dat het duel op een doelpuntloos gelijkspel leek af te stevenen was daar opeens Mariah Williams, die profiteerde van slecht verdedigingswerk aan Japanse kant. Via de helm van keepster Eika Nakamura belandde de bal uiteindelijk in het dak van het doel. Na de treffer verliet Nakamura het veld voor een extra veldspeelster. Dat speelde Australië in de kaart en in de slotminuut stelde Ambrosia Malone de eerste drie WK-punten voor de Hockeyroos definitief veilig.

Australië-Japan 2-0 (0-0)
56. Mariah Williams 1-0
60.Ambrosia Malone 2-0

De Australische Stephanie Kershaw probeert zich door de Japanse verdediging te worstelen tijdens het WK hockey in Terrassa. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo