WK round-up: Duitsers en Belgen slaan na rust toe

Geheel in de trant van de dag had ook Duitsland het lang lastig in z’n openingsduel op dit WK. Die Honamas hielden het hoofd koel en rekenden na de pauze af met Japan: 3-0.

‘We moeten geduldig blijven’, verzuchtte de Duitse bondscoach André Henning in camera van de FIH na twee lastige kwarten tegen Japan. De nummer zestien van de wereld is na Chili het laagstgeklasserde land in India. Ze bezorgden Duitsland een lastig eerste half uur in Bhubaneswar. De wereldkampioen van 2002 en 2006 kreeg drie strafcorners, maar was verder amper gevaarlijk.

Dat veranderde na rust, toen de volgende corner wel een treffer opleverde. Via de stick van aanvoerder Mats Grambusch hobbelde de bal achter de Japanse goalie. In hetzelfde kwart zorgde Christopher Rühr voor een fraai kunststukje. De Duitse ster ontving een schitterende lange bal van Hannes Müller, speelde met de keeper en pushte vallend de bal uit een lastige hoek hoog in het doel.

In de slotfase was Rühr aangever bij de intikker van Thies Prinz, die voor de 3-0 eindstand zorgde. Daardoor nam ook Duitsland – dat op het vorige WK al in de kwartfinale sneuvelde – een voorschot op een succesvol toernooi.

België – Zuid-Korea 5-0

België trad zaterdag op het WK in de voetsporen van Nederland. De titelhouder had ook moeite om het verzet van een stugge Aziatische tegenstander – in hun geval Zuid-Korea – te breken, maar boekte uiteindelijk een dikke zege: 5-0.

De wereldkampioen moest zeer geduldig zijn om een gaatje te vinden in het Zuid-Koreaanse bastion. Voor rust viel er bar weinig te beleven in het Kalinga Stadium in Bhubaneswar. Twee corners en geen enkel schot op doel. Dat waren de troosteloze statistieken die de Belgen op de borden speelden, in de wedstrijd die onder leiding stond van scheidsrechters Jonas van ’t Hek en de Indiër Javed Shaikh.

Ze hadden het lastig tegen de Koreanen, die zich net als hun continentale collega’s uit Maleisië zeer compact opstelden. Pas na de pauze slaagde de ploeg van Michel van den Heuvel erin een steen te trekken uit die muur. Alexander Hendrickx – voor de pauze stond hij er niet in bij beide corners – pushte vanaf de kop van de cirkel raak.

Het was het begin van de ontmanteling van Zuid-Korea. Met name de Koreaanse keeper bleek na rust zo lek als een mandje. België liep dankzij goals van Tanguy Cosyns in kwart drie uit naar 2-0. Het Hoofdklasse-trio Florent van Aubel, Sébastien Dockier en Arthur de Sloover vijzelden in de laatste tien minuten de score op. Al met al geen vuiltje aan de lucht voor de winnaar van het vorige WK, die dinsdag de kraker speelt tegen Duitsland.

Nieuw-Zeeland – Chili 3-1

Natuurlijk was Nieuw-Zeeland de favoriet tijdens het treffen met WK-debutant Chili. De Kiwi’s maakten die rol ook waar in het Birsa Munda stadion in Rourkela: de Zuid-Amerikanen werden met 3-1 verslagen. Daarmee zijn de eerste kaarten in Poule C – de poule waar ook Nederland in speelt – geschud.

Maar was Chili kan kansloos? Nee absoluut niet. Zeker niet als het om strafcorners gaat. Daarvan versierde de debutant er liefst zes. Juan Amoroso – uitkomend in de Belgische competitie – was keer op keer dichtbij met zijn sleeppush, maar het ontbrak hem aan geluk.

Met man en macht verdedigden de Chilenen hun goal, maar op de inzet van Sam Lane (speler van Oranje-Rood) had de ploeg geen antwoord: de spits flatste ‘m zo door de benen van keeper Adrian Henriquez. Sam Hiha – die voor dit WK nog maar voor een treffer had getekend voor de Black Sticks – maakte nog voor rust het tweede en derde doelpunt. Drie doelpunten binnen negen minuten, de Kiwi’s waren los.

Nieuw-Zeeland kreeg voldoende kansen de score uit te bouwen, maar alleen in het Chileense kamp gingen de handen nog op elkaar. Met nog een minuut of elf op de klok brak er eventjes een Zuid-Amerikaans volksfeest uit. Ignacio Contardo maakte met zijn backhand de allereerste WK-goal voor zijn land en hoewel het een eretreffer bleek, gaat hij daarmee de Chileense geschiedenisboeken in.