WK round-up: Spanje verslaat Koreanen en stuit nu op India

De Oranjevrouwen genoten van een vrije dag op deze zesde speeldag van het WK in Amsterdam en Terrassa. Maar gelukkig stonden er wel vier andere duels op het menu. Wij praten je bij over de stand van zaken.

Zuid-Korea – Spanje 1-4

In Groep C, waarin koploper Argentinië alle wedstrijden won, verzekerde gastland Spanje zich donderdagavond van een plek in de crossovers. De ploeg van bondscoach Adrian Lock finishte als tweede in de poule door in de laatste wedstrijd ruim van Zuid-Korea te winnen: 1-4. De Spaanse vrouwen spelen nu op zondag tegen India voor een plek in de kwartfinale.

Spanje was oppermachtig tegen de Zuid-Koreaanse vrouwen en toonde zich zelfs nog genadig voor de nummer tien van de wereldranglijst. De ploeg vuurde een karrenvracht aan schoten op het doel van keeper Eunbi Sheon, maar scoorde uiteindelijk slechts vier keer.

De Spaanse doelpunten kwamen van Begoña Garcia, Xantal Gine, Lucia Jimenez en Laura Barrios, die komend seizoen te bewonderen is in het shirt van Kampong. Tussendoor deed Seungju Lee wat terug, maar dat was meer een toevalstreffer.

India – Nieuw-Zeeland 3-4

Nieuw-Zeeland heeft zich als winnaar van Groep B geplaatst voor de kwartfinale van het WK in Nederland en Spanje. De ploeg van bondscoach Darren Smith was in een uitermate boeiend duel te sterk voor het India van Janneke Schopman (3-4).

Door dat resultaat heeft ook India nog atijd zicht op een plek in de kwartfinale, via het spelen van een crossover tegen de nummer twee van Groep C. India haalde in de hechte Groep B weliswaar net zoveel punten als China (twee), maar heeft een minder slecht doelsaldo dan de Chinese ploeg van bondscoach Alyson Annan.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

India kwam al na vier minuten op voorsprong door een slimme tip-in van Varana Katariya. Ze veranderde een balletje dat rechtdoor de cirkel ging net voldoende van richting om keeper Brooke Roberts te verrassen. Het was alweer haar derde doelpunt van dit WK.

Nieuw-Zeeland draaide daarna de rollen volledig om en kwam via treffers van Olivia Merry (strafcorner), Tess Jopp en Frances Davies (strafcorner) op een riante 1-3 voorsprong. Daarmee leek de tweede zege in de groep – na een eerdere 3-1 overwinning op Engeland – al bijna een feit voor de Black Sticks.

De Indiase Lalremsiami vecht een duel uit met de Nieuw-Zeelandse Frances Davies (links). Foto: FIH/WorldSportPics

Bijna unieke shoot-outs

De 1-3 achterstand was voor India hét moment om op jacht te gaan naar de aansluitingstreffer, om een allesbeslissende shoot-out met China voor een plek in de crossover te voorkomen. Bij die 1-3 stand stonden India en China immers exact gelijk in punten, doelsaldo, doelpunten vóór en gemaakte velddoelpunten. Ook het onderlinge resultaat zou geen verschil hebben gemaakt: beide ploegen hielden elkaar op 5 juli keurig in evenwicht, 1-1.

Het scenario voor een unieke shoot-out kon echter de prullenbak in toen de Indiase Lalremsiani een schitterende pass van achteruit prachtig binnentipte de stand op 2-3 bracht. Dat Olivia Merry zes minuten vóór tijd de marge weer op twee goals bracht met een rake strafcorner (2-4), had voor beide ploegen geen waarde meer. Dat gold ook voor de spijkerharde strafcorner die Gurjit Kaur namens India tegen de plank sleepte in de laatste minuut. Zo eindigde het vermakelijke duel in 3-4.

Argentinië – Canada 7-1

Argentinië is een van de drie landen op dit WK die de volle buit heeft gepakt tijdens de poulefase. Ook Canada werd verslagen door Las Leonas. Sterker nog: de Zuid-Amerikaanse leeuwen verslonden hun prooi met huid en haar. De start was voor de Canadezen, die na zes minuten de leiding namen via Grace Delmotte.

Het was precies de aansporing die Argentinië nodig had. Want nog voor rust liep de score op naar 3-1. Julietta Jankunas – afgelopen seizoen actief bij Victoria – en de zusjes Victoria en Majo Granatto bezorgden hun ploeg die fijne voorsprong.

Daarmee was het wel gedaan met het Canadese verzet. Na de pauze trok Argentinië door Agustina Albertarrio, Maria Forcherio en twee rake corners van fenomeen Agustina Gorzelany zorgden voor een 7-1 eindstand. Dit zorgt ervoor dat Gorzelany met zes treffers alleen aan kop gaat in het topscorersklassement. Het betekende ook de grootste zege van dit toernooi. En het leverde Argentinië de poulewinst op en een ticket voor de kwartfinales.

En Canada? Dat weet dat het vierde wordt in deze poule. De ploeg van oud-Hoofdklasse-speler Rob Short pakte geen punt in de groepsfase.

Engeland – China 2-0

Engeland ging na een gelijkspel tegen India en een nederlaag tegen Nieuw-Zeeland de laatste pouledag in als hekkensluiter van groep B. Werk aan de winkel dus voor de ploeg van de nieuwe bondscoach David Ralph. Heel veel beter waren de Britten niet dan tegenstander China, dat de eerste twee duels gelijkspeelde.

Engeland ging vooral veel beter met z’n kansen om dan de formatie van Alyson Annan. Dat bleek al vroeg in de wedstrijd, toen Grace Balsdon de eerste Britse strafcorner benutte. Een opluchting van jewelste voor de olympisch kampioen van 2016, die in de vorige wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland meer dan tien corners om zeep hield.

Bovendien raakte China op dat moment – na tien minuten – al z’n video-aanvraag kwijt. De positie van Engeland werd nog comfortabeler toen specialist Giselle Ansley vlak voor rust ook toesloeg vanaf de kop. China moest daardoor in de achtervolging. Er kwamen kansen en corners voor de ploeg van Annan, die allemaal hetzelfde resultaat hadden: ze leverden niets op.

Engeland hield daardoor vrij eenvoudig stand en weet daardoor in ieder geval dat het niet laatste wordt in deze poule. China is daar nog niet zeker van en zal met grote belangstelling kijken naar de ontmoeting tussen Nieuw-Zeeland – dat al zeker is van de volgende ronde – en India, dat nu net als China twee punten heeft.

10’ 1-0 Balsdon (sc)
27’ 2-0 Ansley (sc)