WK round-up: België en Australië winnen in groep D

Het Nederlands elftal boekte woensdagavond een moeizame zege op Chili: 3-1. Maar wat gebeurde er nog meer tijdens de vijfde speeldag van het wereldkampioenschap in Amsterdam en Terrassa? Wij praten je bij over de stand van zaken.

Australië – Zuid-Afrika 2-1

In poule D had groepsleider Australië het allesbehalve gemakkelijk tegen het nog zegeloze Zuid-Afrika. In het – helaas weer lege – stadion van Terrassa wonnen de Hockeyroos met een uiterst magere 2-1.

Aan het begin lag het absoluut niet. Penny Squibb benutte al na acht minuten een strafcorner, die er via de Zuid-Afrikaanse keeper inging. Maar binnen vijf minuten hing de gelijkmaker tegen de touwen, via Lilian Du Plessis, de specialiste van Zuid-Afrika. 

Nog voor rust zette Ambrosia Malone de Australiërs weer op voorsprong. Voor de derde keer in de wedstrijd gebeurde dat uit een strafcorner. Deze keer tikte Ambrosia Malone een rebound binnen: 2-1. De nummer drie van de wereld vergat vervolgens uit te lopen. Zelfs een strafbal van Mariah Williams leverde geen treffer op; zij pushte naast. Het had juist zo’n mooie beloning kunnen zijn voor Williams, die haar honderdste interland speelde.

Omdat Zuid-Afrika er niet in slaagde om nog een slotoffensief op poten te zetten, bleek de kleine marge genoeg voor een zege voor Australië. Het was alweer de derde overwinning van de ploeg van Katrina Powell tijdens dit WK. Naast Nederland en Argentinië is Australië de enige ploeg zonder puntenverlies tijdens dit toernooi. 

Zuid-Afrika is ondanks de nederlaag ook een ronde verder. De ploeg van Giles Bonnet haalde net als Japan één punt, maar heeft een beter doelsaldo (-4 tegenover -5). Hierdoor neemt Zuid-Afrika het in de cross-overs op tegen Duitsland. België, de nummer twee uit deze poule, treft Chili. Australië dendert direct door naar de beste acht.

Australië – Zuid-Afrika 2-1
8’ 1-0 Penny Squibb (sc)
13’ 1-1 Lilian Du Plessis (sc)
24’ 2-1 Ambrosia Malone (sc)

 

België – Japan 3-0

Het woord ‘hersteltijd’ kwam de afgelopen dag amper in het woordenboek voor van de Belgische vrouwen. Dinsdag kwamen ze na 23.00 uur van het veld na de 2-0 nederlaag tegen Australië, zeventien uur later rolde de bal alweer tegen Japan. Dat was hoogstens merkbaar aan het aantal kansen dat de ploeg van Raoul Ehren nodig had om de score te openen. Na de openingsgoal van Stephanie Vanden Borre in de 24ste minuut, was de ban gebroken.

De Red Panthers – die zichzelf een dag eerder tekort deden tegen de Aussies – bouwden die marge vlak na rust uit. Weer was het Vanden Borre die wederom raak knalde vanuit een strafcorner. Het was alweer de vierde treffer van de verdediger uit een korte hoekslag. Hiermee is ze, samen met het Argentijnse kanon Agustina Gorzelany, vooralsnog topscorer van het toernooi.

Het slotakkoord – eveneens in kwart drie – was van Ambre Ballenghien. Het geroemde talent maakte, eveneens uit een corner, de 3-0. België komt daardoor op zes uit twee en is tweede geworden in poule D.

België – Japan 3-0
24. Stephanie Vanden Borre (sc) 1-0
40. Stephanie Vanden Borre (sc) 2-0
44. Ambre Ballenghien (sc) 3-0

Ierland – Duitsland 0-3

Vier jaar geleden haalde Ierland in Londen verrassend de WK-finale tegen Nederland (6-0 verlies). Maar tot een nieuw hockeysprookje kwam het deze keer niet. Ierland verloor woensdagmiddag in het Wagener Stadion van Duitsland, waardoor de vicewereldkampioen laatste is geworden in de poule van Oranje en dus is uitgeschakeld. Chili, het laagst gekwalificeerde land dit WK, heeft zich daardoor geplaatst voor de crossovers.

Voordat er een bal was gerold, stond Ierland al met de punten van beide voeten over de rand van de afgrond. De Ieren, gesteund door de fanatieke Green Army, konden zichzelf alleen nog met een overwinning redden van de dood. Maar het was al snel duidelijk welke kant de wedstrijd op kantelde. Via de voet van keepster Ayeisha McFerran sleepte de Duitse strafcornerneemster Nike Lorenz halverwege het tweede kwart de 0-1 voor Duitsland binnen.

Het derde kwart was de fase waarin het voor de Ieren moest gebeuren. De strafcorner die ze versierden, werd echter met een stuit aangegeven, waardoor er niet kon worden gepusht. Zara Malseed miste even later een grote kans op 1-1.

Richting het einde van het derde kwart nam Duitsland verder afstand toen spits Charlotte Stapenhorst van dichtbij de 0-2 binnenveegde. Dat gat bleek onoverbrugbaar groot. Na twee gemiste strafcorners van Ierland was het Duitsland dat het momentum weer greep en drie minuten voor tijd via een strafbal van Sonja Zimmermann op 0-3 kwam. In de laatste minuut stopte keepster McFerran een tweede strafbal van Duitsland. Het was de laatste keer dat de Ieren konden juichen. Ierland speelt nog wel de plaatsingswedstrijden om de negende plaats.

Duitsland viert een doelpunt tegen Ierland. Foto: Koen Suyk

Ierland – Duitsland 0-3 (0-1)
24. Nike Lorenz 0-1 (sc)
37. Charlotte Stapenhorst 0-2
57. Sonja Zimmermann 0-3 (sb)

Stand Poule A

Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1. Nederland 2 6 +6
2. Duitsland 3 6 +4
3. Chili 2 3 -2
4. Ierland 3 0 -8

Programma 6 juli

Datum/Tijd Wedstrijd Uitslag Poule Locatie
Wo 6 juli
16:30 Ierland-Duitsland 0-3 A Amsterdam
18:00 Japan-België D Terrassa
19:30 Nederland-Chili A Amsterdam
21:30 Australië-Zuid-Afrika D Terrassa

Bekijk hier het hele schema van het WK 2022


Wat vind jij? Praat mee...