WK round-up: België legt Chili op de pijnbank

Het hockeysprookje van Chili is zaterdagavond in de crossover abrupt tot een einde gekomen. In het Wagener Stadion declasseerde België de ploeg van de authentieke coach Sergio Vigil met harde cijfers: 5-0. Dinsdag zijn de Red Panthers de volgende tegenstander van Nederland in de kwartfinale.

Speelsters van Chili trokken voor de wedstrijd zingend en dansend richting het veld voor hun warming-up. Het deed bij toevallige voorbijgangers de wenkbrauwen fronsen. Natuurlijk is het enthousiasme mooi van Chili, dat deelnemen aan het wereldkampioenschap als een cadeau ziet. Maar of dit de juiste voorbereiding op een crossover is, was sterk de vraag.

In het Wagener Stadion was het zaterdagavond David tegen Goliath. België domineerde de hele wedstrijd tegen Chili. Het was Stephanie Vanden Borre, die op 24-jarige leeftijd haar derde wereldkampioenschap speelt, die de Chileense strafexpeditie inleidde. Al na een paar minuten sleepte zij de eerste strafcorner van de wedstrijd halfhoog aan de stickkant van de keepster Claudia Schüler net boven de plank.

Bondscoach Raoul Ehren balt zijn vuist na wéér een doelpunt van België. Foto: Willem Vernes

Vanden Borre, in bloedvorm dit wereldkampioenschap, sleepte halverwege de eerste helft na de 2-0 van Justine Rasir opnieuw een strafcorner van de Red Panthers binnen (3-0). Het was haar zesde doelpunt dit WK. Daarmee leidt Vanden Borre het topscorersklassement, samen met het Argentijnse sleepfenomeen Agustina Gorzelany.

Aanvaller Charlotte Englebert, de grootste parel van het Belgische hockey, was daarna degene op wie de spotlights zich richtten. Met een tip-in bij de tweede paal bouwde ze de voorsprong verder uit, waarna ze met een knappe individuele actie de 5-0 binnenschoot. Het laatste kwart haalde België de voet van het gaspedaal. De 5-0 zege is voor de Belgen hun één na grootste WK-overwinning ooit. Alleen in 1974 boekten ze een nog grotere zege: 6-0 tegen Oostenrijk in de crossover.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

België – Chili 5-0 (4-0)
6. Stephanie Vanden Borre 1-0 (sc)
14. Justine Rasir 2-0
15. Stephanie Vanden Borre 3-0 (sc)
20. Charlotte Englebert 4-0 (sc)
31. Charlotte Englebert 5-0

België was zaterdagavond veel te sterk voor Chili. Foto: Willem Vernes

Duitsland-Zuid-Afrika 1-0

Pas de tiende strafcorner van Duitsland was raak in de gewonnen crossover van Die Danas. Bij een stand van 0-0 was de handige Nike Lorenz in de 38ste minuut de beul van tegenstander Zuid-Afrika. Zij sleepte de bal langs de keepster Phumelela Mbande, die de hele wedstrijd fungeerde als schietschijf, maar knap slechts één keer moest capituleren.

Op een sporadische uitbraak van Zuid-Afrika na domineerde Duitsland zestig minuten lang. Dat was ook duidelijk te zien aan de strafcornerverhouding. Slechts twee keer mocht Zuid-Afrika aanleggen vanaf kop cirkel, Duitsland veel vaker: zeventien maal.

Met sleepspecialisten Sonja Zimmermann en Nike Lorenz heeft Duitsland een redelijke bezetting op de kop van de cirkel. Maar desondanks slaagde de ploeg van Valentin Altenburg er niet in om, op de rake sleep van Lorenz na, de trekker over te halen. Zodoende bleef Zuid-Afrika tot de laatste seconde dromen van een stunt, maar die zat er simpelweg geen moment in.

Na het klinken van de toeter juichte Duitsland redelijk ingetogen. De nummer vier van de wereld zal beseffen dat het rendement uit de strafcorner omhoog moet. Tegenstander in de kwartfinale dinsdag is Nieuw-Zeeland. Die ploeg eindigde knap bovenaan in de zware poule met Engeland, India en China.

Duitsland – Zuid-Afrika 1-0 (0-0)
38. Nike Lorenz 1-0 (sc)

Duitsland won zaterdag met 1-0 van Zuid-Afrika. Foto: Willem Vernes


2 Reacties

  1. robvisser

    De wedstrijd van de Red Panthers tegen Chili toont nog eens aan hoe zwak de Nederlandse dames speelden tegen dezelfde tegenstander. Spelen de Oranje dames opnieuw zo'n pot tegen België, dan is het realistisch gezien over en uit voor Nederland in de kwartfinale. Daar waar België dit toernooi op nagenoeg 100% van z'n capaciteit speelt, blijven de Oranje dames daar duidelijk bij achter. België is een beter ingespeeld team dan Nederland. Maar de ene wedstrijd is de andere niet, al zal het na vijf rustdagen best nog een hele klus worden voor de Oranje dames om het niveau voldoende op te krikken.

  2. Sjang Fijen

    Nou, beste sportvrienden dat wordt een clash as. dinsdag, waar de madammekes van Raoul het gaan opnemen tegen het op papier sterkere Oranje. Roaul kent als ex coach van Den Bosch Oranje als geen ander. Natuurklijk zal hij in zijn strijdplan dit optimaal benutten, zeker Raoul, want hij staat bekend als een kundig strateeg en motivator die Den Bosch jarenlang op een hoog plan heeft gebracht en gehouden. Dat Oranje op dit WK tot nu toe niet de sterren van de hemel heeft gespeeld past gezien de ervaringen uit het verleden een beetje bij Oranje: het lijkt soms wel opzet en cultuur . Overigens, alle wedstrijden op dit WK werden gewonnen, er is geen haat en nijd tussen deze meiden. In tegendeel. Dat weet ik zeker, zelf van meerdere speelsters gehoord. Dinsdag gaat het spel weer op de wagen en worden we getracteerd op een zinderende wedstrijd waar beide teams tot het gaatje gaan. Ja, dat verwacht en hoop ik even zeer. Wie gaat winnen? Oranje. Zo! Waarom? Meer ervaring en spelinzicht, meer talent en de wil te willen winnen, zeker met de twaalfde man en vrouw op de tribunes. Allen en de meiden bovenal, wens ik een spannende en fonkelende wedstrijd toe. Een speicale knuf aan Marloes Keetels, die dinsdag nog niet afscheid van het hockey mag nemen. Hartelijke groet van.........Sjang


Wat vind jij? Praat mee...