WK round-up: Australië in de halve finale tegenstander Oranje

Australië is zaterdag (19.00 uur) de tegenstander van Oranje in de halve finale van het WK. De Hockeyroos bereikten ten koste van Spanje de halve eindstrijd. In het olympisch stadion van Terrassa maakten twee corners van Renee Taylor het verschil: 2-0.

De eerste treffer van Taylor viel al na drie minuten. De allereerste corner van de wedstrijd ging door de benen van de Spaanse goalie Melanie Garcia in het doel. De thuisploeg had in de cross-overs al zo veel energie verspeeld tegen India, dat nipt werd verslagen door een late goal (1-0). Nu wachtte de formatie van Adrian Lock een inhaalrace, die voor rust vrij aardig werd ingezet.

Spanje counterde er in de eerste helft een aantal keer prima uit en kreeg ook twee corners. In het Australische doel deed Jocelyn Bartram het echter prima, zij pareerde alles wat op haar weg kwam. Na rust had de keeper van Australië het een stuk rustiger. Voordat Spanje überhaupt gevaarlijk kon worden, lag de tweede corner van Taylor al in het net, het was de 2-0 na 41 minuten. Een ongekende weelde voor de verdediger, die dit hele WK nog niet had gescoord.

Ontstellend slordige corner

Gesteund door het Catalaanse publiek kreeg Spanje nog een bijzonder aardige kans om terug te komen in de wedstrijd. Ze kregen een corner, maar gingen daar ontstellend slordig mee om. Terwijl Australië al een uitloper minder had, werd de bal verkeerd aangegeven. Betere kansen kwamen er niet meer, waardoor de 2-0 op het bord bleef staan.

In de laatste minuut gebeurde er nog iets opmerkelijks: Spanje had – na het laatste fluitsignaal – nog een videoreferral aangevraagd. Die werd toegekend. Het publiek ging er nog even goed voor zitten, hopend op een eretreffer. De Spaanse aangever geloofde het echter wel en pushte de bal over de zijlijn: game over.

Voor Australië betekent dit hun derde halvefinaleplaats bij een WK op rij. Tijdens de vorige editie boog de wereldkampioen van 1994 en 1998 pas na het nemen van shoot-outs in de halve eindstrijd voor Oranje. Een wedstrijd die ongetwijfeld nog vaak wordt aangehaald in aanloop naar zaterdag.

Spanje – Australië 0-2
‘3 Taylor (sc) 0-1
’41 Taylor (sc) 0-2

Argentinië ook naar laatste vier

Eerder op de dag schaarde ook Argentinië zich bij de laatste vier, ten koste van Engeland: 1-0. Het enige doelpunt kwam op naam van Victoria Granatto. Door de overwinning speelt Argentinië zaterdag voor een plek in de finale tegen Duitsland, dat dinsdag met 1-0 won van Nieuw-Zeeland.

Met drie zeges, vijftien gescoorde doelpunten en een doelsaldo van plus dertien was Argentinië door de poulefase gevlogen en als onbetwiste nummer een van Poule C rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales. Engeland had een wedstrijd tegen Zuid-Korea (5-0) in de tussenronde nodig om bij de laatste acht te komen.

De Argentijnse ploeg was dan ook favoriet in het duel met Engeland. Las Leonas hadden ook een overwicht, maar in de eerste twee kwarten leidde dat tot slechts een paar kleine kansjes waarvan Maria Granatto de grootste mogelijkheid had. Haar schot was echter te zacht om keepster Maddie Hiinch te verassen. Het was overigens ook het enige schot op doel in dertig minuten.

Argentinië plaatst zich ten koste van Engeland voor de halve finales van het WK. Foto: FIH/Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Na de pauze kroop Engeland uit haar schulp. De ploeg toonde meer drang naar voren. Toch leidde dat in het derde kwart niet tot grote kansen. Een backhandschot van Sophie Hamilton zeilde voorlangs het doel van keepster Belen Succi.

Twee minuten in het vierde kwart kwam Argentinië verdiend op voorsprong. Een schot van Rocio Sanchez werd vlak voor de neus van Hinch door Victoria Grannatto doeltreffend van richting veranderd.

Even later kreeg Argentinië ook de eerste strafcorner van de wedstrijd. WK-topscorer en cornerspecialiste Agustina Gorzelany maakte zich klaar op de kop van de cirkel, maar de Argentijnsen kozen voor een variant die door de Engelse verdediging met succes werd onderbroken.

De achterstand was voor Engeland het sein om nog meer naar voren op te stomen. De ploeg werd ook gevaarlijk, maar stuitte telkens op keepster Succi. Nadat ze de strafcorner van Giselle Ansley met de handschoen onschadelijk had gemaakt, voorkwam Succi een Engels doelpunt door de inzet van dichtbij van Hamilton te keren. Dat was de grootste mogelijk op de gelijkmaker voor Engeland, dat een paar seconden voor tijd nog vergeefs een strafcorner claimde maar geen gehoor vond bij de videoscheidsrechter.

Argentinië-Engeland 1-0 (0-0)
47. Victoria Granatto 1-0

India – Japan 3-1

India heeft het WK afgesloten met een overwinning op Japan. In Terrassa eindigde de ploeg van bondscoach Janneke Schopman woensdag door de 3-1 zege op een gedeelde negende plaats. Eerder op de dag legde Zuid-Korea beslag op een gedeelde dertiende plaats na winst op Canada na shoot-outs.

Het was voor India pas de eerste zege in reguliere speeltijd in de zes wedstrijden die de ploeg op het WK speelde in Amsterdam en Terrassa. Met twee doelpunten speelde Navneet Kaur een grote rol in de overwinning. Ze maakte vlak voor rust de gelijkmaker, nadat Japan na twintig minuten via een rake strafcorner van Yu Asai op voorsprong was gekomen. De tweede treffer van Kaur was aan het einde van het derde kwart goed voor de eindstand in de wedstrijd. Deep Grace Ekka had India acht minuten daarvoor op 2-1 gezet.

India-Japan 3-1 (1-1)
20. Yu Asai 0-1 (sc)
30. Navneet Kaur 1-1
38. Deep Grace Ekka 2-1 (sc)
45. Navneet Kaur 3-1

Navneet Kaur maakte twee doelpunten voor India tegen Japan op het WK in Terrassa. Foto: FIH/Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Canada – Zuid-Korea* 0-0

De dames van Zuid-Korea legden beslag op een gedeelde dertiende plaats op het WK. Canada werd in Terrassa in de verliezersronde na shoot-outs verslagen. Het duel was na de reguliere speeltijd in 0-0 geëindigd.

Het was de tweede keer dat beide ploegen op dit WK tegen elkaar speelden. Canada en Zuid-Korea troffen elkaar al in de poulefase, een wedstrijd die met 3-2 werd gewonnen door Zuid-Korea nadat de Aziaten drie minuten voor tijd de winnende treffer hadden gescoord.

Dit keer vielen er in zeventig minuten geen doelpunten te bewonderen. Dat had wellicht te maken met de warme omstandigheden in Terrassa. Het was ruim dertig graden waardoor de pauzes tussen de kwarten werden verruimd naar vier minuten.

Tijdens de shoot-outserie kwam Canada in drie pogingen (Amanda Woodcroft, Madeline Secco en Anna Mollenhauer) niet tot scoren. Zuid-Korea was wel drie keer (Seona Kim, Eunbi Cheon en Jungeon Seo) trefzeker, waardoor de ploeg als gedeeld dertiende eindigde en Canada het WK afsloot als gedeeld vijftiende.

Canada-Zuid-Korea* 0-0

*Zuid-Korea wint na shoot-outs (0-3)

Vreugde bij Zuid-Korea na de winst op Canada na shoot-outs tijdens het WK in Terrassa. Foto: FIH/Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo