WK: China houdt Engeland op gelijkspel, nipte zege Australië

De eerste sensatie op het WK in India is een feit. Debutant China hield vrijdag op de derde dag in Bhubaneswar Engeland op 2-2. Eerder op de dag was titelverdediger Australië met 2-1 te sterk voor Ierland, dat onder leiding staat van Kampong-coach Alexander Cox.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Ierland, dat voor het eerst sinds 1990 weer actief was op een WK. Matthew Nelson zag zijn inzet gestuit door doelman Andrew Charter. Nelson sloeg de bal uit de lucht richting het Australische doel, nadat de bal uit een voorzet vanaf links omhoog was gegaan. De bal van de Ier miste echter precisie en Charter stond goed gepositioneerd.

Even later wees de scheidsrechter aan de andere kant naar de strafbalstip. Na een goede actie van Blake Govers schoot Tim Brand op het Ierse doel. De bal kwam via de voet van doelman David Harte tegen de schouder van Paul Gleghorne. Strafbal luidde het oordeel van de scheidsrechter. De Ieren vroegen direct een referral aan en werden vervolgens in het gelijk gesteld door de videoscheidsrechter. De strafbal werd omgezet in een strafcorner.

Snelle gelijkmaker na Australische voorsprong

Govers stelde zich op aan de kop van de cirkel. De eerste corner ging via Conor Harte naast, waarna de Australiër opnieuw mocht aanleggen. De voormalig speler van Bloemendaal sleepte de bal snoeihard hoog in het Ierse doel.
De vreugde aan Australische kant was slechts van korte duur. Twee minuten na de openingstreffer was de stand weer gelijk. Sean Murray bediende Shane O’Donoghue die de bal even opwipte en langs Charter in het doel sloeg.

De Ier Shane O’Donoghue juicht na zijn gelijkmaker in het duel met Australië (2-1). Foto: Tv-still

In het tweede kwart ontsnapte Ierland aan een 2-1 achterstand. De vierde Australische corner werd slecht aangegeven door Daniel Beale. Dankzij wat improvisatie kon het Ierse doel alsnog onder vuur worden genomen, maar de Australiërs slaagden er niet in om Harte te passeren.

Winnende treffer Tim Brand

Vlak na rust was het wel raak voor Australië. Brand werd prima aangespeeld door Corey Weyer. Daarbij had de geboren Nederlander geluk dat een Ierse verdediger uitgleed toen hij de bal wilde onderscheppen. Oog-in-oog met Harte miste Brand, maar hij pikte zelf de rebound op en schoot beheerst binnen.

De Australiër Tim Brand scoort de winnende treffer in het duel met Ierland (2-1). Foto: Tv-still

Het bleek uiteindelijk de beslissing in de wedstrijd. Australië, dat aantrad zonder Aran Zalewski, had na de 2-1 weinig te duchten van de Ieren, die in de slotfase nog doelman Harte wisselden voor een extra veldspeler.

Beide ploegen troffen elkaar slechts een keer eerder in de historie. Vorig jaar waren de Engelsen in de groepsfase van de halve finales van de Hockey World League met 2-0 te sterk voor China, dat debuteert op het mondiale titeltoernooi.

Het was dan ook zeer verrassend dat China na vijf minuten op voorsprong kwam. Er viel weinig af te dingen op het doelpunt zelf. Met een mooi wippertje passeerde Xiaoping Guo op de achterlijn doelman George Pinner. De Engelse verdediging mocht zichzelf aanrekenen dat Guo nauwelijks iets in de weg werd gelegd op weg naar de openingstreffer. Nog voor het einde van het eerste kwart maakte Engeland de achterstand ongedaan. Mark Gleghorne sleepte de eerste strafcorner binnen.

Xiaoping Guo wordt om de nek gesprongen nadat hij de score voor China heeft geopend in het duel met Engeland (2-2). Foto: Tv-still

1-1 bij rust

In het tweede kwart veranderde er niets aan de stand. China kreeg voor rust nog wel drie strafcorners op rij, maar wist geen enkele daarvan te benutten. Ook Engeland mocht twee keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel. Barry Middleton was bij de tweede corner dicht bij een treffer, maar zijn tip miste de goede richting.

Middleton kreeg na rust opnieuw een goede kans. Hij raakte de bal niet goed, waardoor zijn schot naast het Chinese doel belandde. Even later greep David Condon vertwijfeld naar het hoofd. Hij telde na een een-twee met James Gall zijn inzet al, maar doelman Caiyu Wang redde. Een schot van Harry Martin zeilde over het doel.

Engeland lijkt duel in de tas te hebben

De druk van Engeland op China nam toe. De Chinezen hielden lang stand, maar moesten uiteindelijk toch een tweede doelpunt incasseren. Aan die treffer ging een enorme verdedigingsfout vooraf. Yang Ao dacht makkelijk de eigen cirkel uit te dribbelen. De bal werd door Liam Ansell van zijn stick gepikt, waarna de Brit snoeihard en doeltreffend met de backhand uithaalde. Vlak daarna ontsnapte China aan een grotere achterstand toen Phil Roper op de kruising schoot.

Talake Du wordt gefeliciteerd nadat hij in het slot van het duel met Engeland (2-2) de gelijkmaker heeft gemaakt. Foto: Tv-still

Hierdoor mochten de Chinezen nog hopen op een goed resultaat. De ploeg werd beloond voor hun harde werken. Net nadat de Chinezen hun keeper hadden gewisseld voor een extra veldspeler kregen de Aziaten een strafcorner toegewezen. En met iets meer dan anderhalve minuut te spelen sleepte Talake Du de gelijkmaker binnen.