WK: Franse opmars gestuit, Engeland stunt

Voor de mannen van Jeroen Delmee zit het WK erop. Frankrijk dolf woensdag in de kwartfinales van het WK het onderspit tegen titelverdediger Australië. Het werd 3-0. Eerder op de dag zorgde Engeland voor een verrassing door olympisch kampioen en de nummer drie van vier jaar geleden, Argentinië, met 3-2 te verslaan.

Het eerste duel in de kwartfinales was een herhaling van de strijd om het brons vier jaar geleden in Den Haag. Toen stapte Engeland met lege handen van het veld. Dit keer was Argentinië de verliezer.

Nadat twee Engelse strafcorners niets hadden opgeleverd, kwamen de Argentijnen op voorsprong. Na een succesvolle referral mocht Gonzalo Peillat aanleggen vanaf de kop van de cirkel. De voormalige HGC’er zag zijn inzet in eerste instantie gestopt door George Pinner, maar de doelman tikte de bal alsnog met zijn arm in het doel.

Gonzalo Peillat (Argentinië) scoort 1-0 tegen Engeland (2-3) tijdens de kwartfinales van het WK in Bhubaneswar. Foto: Koen Suyk

Middleton scoort

Engeland kwam voor rust op gelijke hoogte. Vlak nadat doelman Juan Vivaldi een Engelse treffer nog maar net kon voorkomen door zijn hand tegen de bal te krijgen, kon Barry Middleton vrij uithalen: 1-1. Hiermee profiteerde Engeland van een overtalsituatie omdat Lucas Rossi met groen aan de kant zat.

Argentinië wist tot twee keer toe een overtal niet goed te benutten. Na groen voor Ian Sloan moest Engeland vijf minuten verder met tien man na geel voor Will Calnan, die de bal expres met de voet had beroerd.

Geel en doelpunt Calnan

Het was Calnan die Engeland vlak voor het einde van het derde kwart op voorsprong zette. Pedro Ibarra probeerde een scoop van Middleton aan te nemen, maar in plaats daarvan tikte de Argentijn de bal precies in de stick van Calnan die dit buitenkansje benutte: 1-2.

Luke Taylor (l) met Lucas Vila (r) in duel tijdens de kwartfinales van het WK in Bhubaneswar tussen Argentinië en England (2-3). Foto: Koen Suyk

Drie minuten later leek Argentinië een strafbal te mogen nemen. De strafcorner van Peillat kwam volgens de scheidsrechter op het lichaam van Middleton. Omdat de leidsman twijfelde vroeg hij zelf een referral aan. Uit de beelden bleek dat de bal tegen de hand van Middleton was gekomen. Dus geen strafbal. Maar omdat de bal gevaarlijk omhoog ging, kreeg Argentinië een strafcorner toegewezen, die werd benut door Peillat.

Engeland op voorsprong

Lang duurde de euforie bij de Argentijnen niet. Een minuut na de 2-2 strafte Harry Martin gepruts in defensie af: 2-3. Liam Ansell was vervolgens nog dichtbij de vierde Engelse treffer. Zijn schot belandde echter buiten bereik van Vivaldi op de paal.

Met nog iets meer dan vier minuten haalde bondscoach German Orozco doelman Vivaldi naar de kant voor een extra veldspeler. Een slotoffensief kwam er niet. De Argentijnen schoten zichzelf in de voet door in de slotfase tegen twee gele kaarten aan te lopen.

Blijdschap bij het Engelse team na het bereiken van de halve finales van het WK in Bhubaneswar. Foto: Koen Suyk

Australië ging prima van start. De Fransen mochten van geluk spreken dat de stand na het eerste kwart nog maar 1-0 in het voordeel van de Australiërs was. Jeremy Hayward verzilverde al na vier minuten de eerste strafcorner. Flynn Ogilvie en Jake Whetton waren ook dichtbij een doelpunt, maar beide keren stond de paal succes in de weg. Frankrijk kreeg in het eerste kwartier slechts een kleine mogelijkheid. De inzet van Nicolas Dumont bracht doelman Tyler Lovell nauwelijks in moeilijkheden.

In het tweede kwart verdubbelde Blake Govers de score. Met twee uit twee waren de Australiërs zeer effectief met de strafcorner. Voor de Fransen was voor rust Aristide Coisne dichtbij de 2-1. Na een goede pass van Timothée Clement tikte Coisne de bal langs Lovell, maar Hayward kon de bal nog ruim voor de lijn weghalen.

Tom Genestet (l) in achtervolging op Matthew Swann (r) tijdens de kwartfinales van het WK in Bhubaneswar tussen Australië en Frankrijk (3-0). Foto: Koen Suyk.

Opnieuw treffer uit strafcorner

Ook na rust was Australië trefzeker vanaf de kop van de cirkel. Govers tikte de bal achterlangs naar Matt Dawson, die Aran Zalewski aanspeelde. De aangever van de corner wipte de bal vervolgens over de liggende doelman Arthur Thieffry in het doel.

Australië had ook na rust weinig te vrezen van de Fransen. Pas tegen het einde van het derde kwart moest Andrew Charter, die Lovell in de rust had vervangen, voor het eerst in actie komen. Hij bracht redding op een schot van Pieter van Straaten.

Trent Mitton (l) met Victor Charlet (m) duelleren tijdens de kwartfinales van het WK in Bhubaneswar tussen Australië en Frankrijk (3-0). Foto: Koen Suyk

Indrukwekkende cijfers

Met de 17de WK-zege op rij bereikten de Australiërs voor de elfde keer op rij de laatste vier van een WK. Tegenstander in de halve finale is de winnaar van het duel, donderdag, tussen Nederland en India. De winnaar van de andere halve eindstrijd tussen Duitsland en België speelt tegen Engeland.


1 Reactie

  1. circlestorm69

    Ik heb maar de helft kunnen zien, maar dat was even een lekker potje hockey dat laatste kwart! Goed bezig die Engelsen!


Wat vind jij? Praat mee...