WK: Thriller India-België eindigt in gelijkspel

Op de vijfde dag van het WK zijn beide wedstrijden in een gelijkspel geëindigd. Gastland India speelde met 2-2 gelijk tegen België en eerder op de dag kwamen Canada en Zuid-Afrika niet verder dan 1-1. India gaat op basis van doelsaldo aan de leiding van de groep, gevolgd door België, Canada en Zuid-Afrika.

België trok meteen na de afslag op naar het doel van India. Het leverde twee strafcorners op rij op die niet werden benut door Loïck Luypaert. Tegen Canada eerder deze week lieten de Belgen ook al zes corners onbenut.

Tegen India was het drie keer scheepsrecht voor België. Alexander Hendrickx kreeg het Kalinga Stadium stil door de bal vanaf de kop van de cirkel door de benen van keeper Sreejesh Parattu in het doel te pushen.

Kansen India

Het stadion kwam tegen het einde van het eerste kwart tot leven toen Akashdeep Singh met een prachtig tikje de bal bij Mandeep Singh bezorgde, die de kans niet wist af te maken. Daarna was Dilpreet Singh te zelfzuchtig. Hij ging voor zijn eigen kans in plaats van de bal af te geven op Lalit Upadhyay. Het schot van Dilpreet ging naast. Even later ontsnapte India aan een grotere achterstand. Tom Boon tikte de bal wel langs doelman Sreejesh, maar niet langs de goede kant van de paal.

Na de rust was India opnieuw dichtbij de gelijkmaker. Keeper Vincent Vanasch redde op de inzet van Dilpreet Singh na een goede pass van Simranjeet Singh. De Indiërs bleven België onder druk zetten. Het leidde in het derde kwart tot de gelijkmaker. Uit de derde Indiase strafcorner vloeide een strafbal voort, omdat de inzet van Harmanpreet Singh via Vanasch op het been van lijnstopper Arthur de Sloover belandde. Harmanpreet ging zelf achter de bal staan en maakte de 1-1.

India op voorsprong

Tot groot enthousiasme van het publiek kwam India vlak na het begin van het vierde kwart op voorsprong via Simranjeet Singh. Het was zijn derde doelpunt tijdens dit WK. De Belgische verdediging zag er niet goed uit. De voorzet vanaf links ging door de benen van Gauthier Boccard en belandde zodoende voor de stick van Simranjeet.

Met nog iets meer dan vier minuten op de klok haalde de Belgische bondscoach Shane McLeod keeper Vanasch van het veld voor een extra veldspeler. Een goede beslissing, want niet veel later tekende Simon Gougnard voor de gelijkmaker.

Beide ploegen hadden hun eerste duel op het WK verloren. Een tweede nederlaag zou de uitschakeling akelig dichtbij kunnen brengen. Bij rust was de stand nog steeds 0-0, ondanks dat zowel Canada als Zuid-Afrika goede kansen kreeg op een doelpunt.

Een strafcorner van Zuid-Afrika werd door Austin Smith via de keeper op de lat gesleept en tipte Nqobile Ntuli de bal net naast het Canadese doel. Aan de andere kant faalde James Kirkpatrick oog-in-oog met doelman Rassie Pieterse. Even daarvoor had de Zuid-Afrikaanse verdediging een inzet van Kirkpatrick voor de lijn weggehaald.

Doelpunten vallen na rust

In het derde kwart kwam Zuid-Afrika op voorsprong. Ntuli draaide om de uitkomende David Carter heen en tikte de bal met de backhand binnen. Lang bleef deze stand niet op het bord staan. Een strafcorner van Canada kwam op de voet van de lijnstop, waarna scheidsrechter Jonas van ’t Hek naar de strafbalstip wees. Scott Tupper wist wel raad met deze buitenkans en schoof de bal binnen: 1-1.


Wat vind jij? Praat mee...