WK: Australië pakt brons na monsterzege op Engeland

De bronzen medaille op het WK in India is veroverd door Australië. In Bhubaneswar waren de Kookaburras zondag met liefst 8-1 te sterk voor Engeland.

Beide ploegen moesten zaterdag een bittere pil slikken na het mislopen van de finale. Engeland bleek geen partij tegen België (0-6) en Australië boog tegen Nederland in de andere halve eindstrijd pas na het nemen van shoot-outs, nadat de titelverdediger vlak voor het einde van de reguliere speeltijd de achterstand van 2-0 ongedaan had gemaakt.

De Australiërs leken de verloren halve finale beter te hebben verteerd en trakteerden de Engelsen op een monsternederlaag. Na vier WK-finales op rij moest Australië genoegen nemen met brons. Voor Engeland eindigde voor de derde keer op rij de strijd om het brons met lege handen.

En weer een treffer voor Australië. Eddie Ockenden feliciteert Blake Govers (rechts). Foto: Koen Suyk

Eddie Ockenden, de veteraan bij de Kookaburras die al twee gouden WK-medailles heeft gehaald, erkende dat de nederlaag tegen Oranje in de halve finale pijn had gedaan maar Nederland terecht in de finale staat. ‘Gisteren verdiende Nederland het misschien iets meer, maar toch was het een tight game. Het was moeilijk om de dag erna al terug te komen voor deze wedstrijd. Maar wij houden ervan om voor ons land te spelen. Dus als je er toch staat, moet je het ook zo goed mogelijk uitvoeren.’

Ockenden keek ook alvast vooruit naar de finale tussen Nederland en België. ‘De finale zal spannend worden. De meeste finale worden, behalve vier jaar geleden, meestal met een goal verschil gewonnen. Nederland en Belgische zijn beide goede team, met veel vaardigheden. Er kan van alles gebeuren.’

Balverlies

Eigen fouten zette de Engelse ploeg al snel op achterstand. Balverlies op het middenveld leidde de openingstreffer van Australië in. Blake Govers werd de diepte in gestuurd. De voormalig speler van Bloemendaal haalde vervolgens met de backhand de trekker over.

Ook bij de tweede Australische treffer, een minuut later, lag Engels balverlies aan de basis. Mark Gleghorne treuzelde om de bal in de eigen cirkel weg te werken. Tim Brand tikte de bal van de stick van Gleghorne weg naar Tom Craig die de bal in twee instanties achter doelman Harry Gibson kreeg.

Liam Ansell (Eng) in de tang bij Jeremy Hayward (Aus) en Matthew Swann (Aus) tijdens de strijd om het brons tijdens het WK in Bhubaneswar. Foto: Koen Suyk

Paal voorkomt grotere achterstand

Craig maakte in het tweede kwart zijn tweede doelpunt van het duel. Hij was het eindstation van een aanval, die hij zelf had opgezet. De achterstand van Engeland leek nog groter te worden, maar de tip van Govers na een pass van Aran Zalewksi belandde op de paal.

De vierde treffer viel vlak na rust. Gibson stopte de inzet van Govers vanaf de kop van de cirkel, maar in de rebound was hij kansloos op het schot van Trent Mitton. Daarna ging het snel, want twee minuten later gaf het scorebord al 6-0 aan dankzij Brand en Craig, zijn derde van het duel.

Engelsen van hatelijke nul af

Engeland kwam vlak voor het einde van het derde kwart van de hatelijke nul af. Barry Middleton stond vrij voor het doel. Na de aanname liftte hij de bal rustig over Andrew Charter die in de rust Tyler Lovell had vervangen onder de lat.

In het laatste kwart tilde Jeremy Hayward met twee rake strafcorners de score naar 1-8. Ook Govers was nog dichtbij een treffer. Zijn inzet vanaf de kop van de cirkel raakte de paal.

Australië poseert na het winnen van de bronzen medaille tijdens het WK in Bhubaneswar. Engeland werd met 8-1 verslagen. Foto: Koen Suyk

Engeland-Australië


8 Reacties

 1. rudi wortmann

  Engeland heeft niet veel laten zien dit toernooi. Defensief wel erg kwetsbaar. wat mij het meest opvalt is het weinige creativiteit dat de Engelsen missen. terwijl ze wel de spelers voor hebben... jammer. 1 goede wedstrijd en ze zijn 4e.

 2. robvisser

  Het plaatst de overwinning van België op Engeland in het juiste perspectief. Ik denk overigens dat de Belgen niet in de finale hadden gestaan als ze hun halve finale tegen Australië hadden gespeeld, dat is mijn inschatting.

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  @RobV: Nederland had niet in de finale als Australie beter met de kansen om was gegaan..

 4. robvisser

  @luchtisblauwgrasisgroen En als Pruyser niet tegen de paal had verlengd, dan was het 3-0 geweest en over en uit. Dat zijn weinig zinvolle beschouwingen. Totdat NL terug plooide (vanwege de 2-0 voorsprong) was Nederland de betere ploeg. Daarna kwam logischerwijs het initiatief meer bij Australië. Maar het leek er niet eens op dat de tegengoal nog zou vallen vlak voor tijd.

 5. leonardus

  Australië speelde gisteren gewoon een hele matige wedstrijd en ze kwamen met geluk aan 2-2 en daardoor dus shootouts. Nederland was ook niet heel erg sterk maar ze hebben mentaal wel veel gewonnen. Ik hoop dat ze vandaag iets tegen Belgie kunnen inbrengen want ik dicht de Belgen zowel meer kracht als meer creativiteit toe. Enige wat hen kan breken is de mentale kracht van Nederland. (Zie Aug 2017 EK Amsterdam: NL-België 4-2) ... over een paar uur weten we het, ik hoop dat de sterkste ploeg gaat winnen, en als dat België is dan heb ik er dit keer vrede mee.

 6. rudi wortmann

  he wat weer negatief. Nederland heeft een puike wedstrijd gespeeld tegen een tegenstander die door velen hoger was ingeschat dan welk land dan ook. waarom zout op iedere slak leggen? Nederland had kansen genoeg. Hulde Nederland. ook al worden ‘we’ tweede. prima toernooi. @trotsopnederland

 7. luchtisblauwgrasisgroen

  Zat heel dicht bij elkaar! Gun het Belgie na twee verloren finales (OS en EK). Nederland heeft dit toernooi niet laten zien dat ze de beste ploeg ter wereld zijn (aanvallers zoals Pruiser en Hertzberger onzichtbaar, SC liep voor geen meter 5/35). Lichtpunt was Blaak die alle verwachtingen overtrof. Het vervelende van deze uitslag is dat Caldas wrs het mandaat krijgt om door te gaan naar OS, en met deze groep wordt dat weer geen gouden medaille. De huidige lichting (Bakker, Van Ass, Verga, Hertzberger, Kemperman, De Wijn, Vd Weerden, Pruiser) zullen over 2 jaar zeker over hun piek heen zijn en het is verre van duidelijk wie hen gaat vervangen. ps. Waarom zijn de reacties gesloten in de andere post?

 8. lynnBosman

  Dat vroeg ik me ook af.. Waarschijnlijk vermoeden ze een berg kritiek op Caldas of de spelers. ik vond het vandaag slaapverwekkend en ben overgestapt op EK handbal. Op tijd voor de shootouts dat wel weer spannend was. Complimenten aan de spelers die daar toch naar gaan staan en ook aan Blaak. Australië vond ik tegenvallen gisteren, daar verwacht ik over twee jaar meer van. De vraag is of er voldoende progressie is gemaakt onder Caldas. Ik denk het niet. @RobV misschien had België het niet gered, maar anderzijds wat als Ned Duitsland weer zou zijn tegengekomen? België heeft daar wel van gewonnen.


Wat vind jij? Praat mee...