WK: Jeroen Delmee naar kwartfinale met verrassende Fransen

Frankrijk en Engeland hebben de laatste acht van het WK bereikt. De Fransen, onder leiding van de Nederlandse bondscoach Jeroen Delmee, waren maandag in de kruisfinales met 1-0 te sterk voor China en spelen woensdag in de kwartfinales tegen titelverdediger Australië. Engeland versloeg eerder op de dag Nieuw-Zeeland met 2-0 en treft voor een plek in de halve finales olympisch kampioen Argentinië.

Er viel weinig af te dingen op de overwinning van de ploeg van Jeroen Delmee. De Fransen hadden het heft stevig in handen en China was nauwelijks gevaarlijk. Voor rust hadden de Chinezen geen enkele keer op doel geschoten. In het derde kwart viel de enige goede mogelijkheid voor China te noteren. Een tip van Wenhui E werd door doelman Arthur Thieffry onschadelijk gemaakt.

Frankrijk kreeg behoorlijk wat kansen voordat de openingstreffer viel. Zo mocht Victor Charlet vier keer op rij aanleggen vanaf de kop van de cirkel zonder succesvol te zijn. De beste mogelijkheid was voor Maximilien Branicki die de bal uit een voorzet van Francois Goyet op de paal tipte.

Clement scoort

Timothee Clement werd de matchwinner met zijn treffer na 36 minuten. De voorzet vanaf links van Viktor Lockwood bereikte Branicki. Hij schoot uit de draai op doel, waarna de bal onderweg nog werd getipt door Clement.

In de slotfase probeerde China nog de gelijkmaker te forceren. Twee gele kaarten kwamen daarbij ongelegen in het slotoffensief dat nog wel twee strafcorners opleverde, maar niet de gewenste gelijkmaker. En zo gaat Delmee en zijn hockeyers – het laagst geklasseerde land op de wereldranglijst dit WK – naar de kwartfinale. Een sprookje voor Frankrijk.

 

De ploegen gaven elkaar in het eerste kwart weinig toe. Na een klein plaagstootje van Nieuw-Zeeland in de beginfase mocht Engeland aanleggen voor de eerste strafcorner van de wedstrijd. Keeper Richard Joyce redde op de inzet van Mark Gleghorne.

Roper bedient Calnan

Pas vlak voor rust werd er gescoord. Phil Roper werd met een lange scoop van achteruit aangespeeld. Een Nieuw-Zeelandse verdediger tastte mis waardoor de Engelse aanvoerder ongehinderd de cirkel in kon sprinten. Zijn halfhoge voorzet werd door Will Calnan in het doel getikt.

Will Calnan (Engeland) opent de score in de kruisfinale tegen Nieuw-Zeeland (2-0) op het WK in India. Foto: Koen Suyk

Het doelpunt brak de wedstrijd meer open. Liam Ansell had vervolgens de 2-0 op de stick, maar uit de draai schoot hij naast. Ook Nieuw-Zeeland kreeg goede kansen. George Pinner redde op een schot van Nick Ross en Stephen Jenness mikte te hoog nadat hij zich goed had weggedraaid van zijn tegenstander.

Luke Taylor beslist wedstrijd

Niet veel later kreeg Jenness opnieuw een goede mogelijkheid, maar in twee instanties kreeg hij de bal niet langs Pinner. Engeland deed wat Nieuw-Zeeland eigenlijk naliet: scoren. Luke Taylor haalde uit, nadat de bal uit een strafcorner op de paal was beland: 2-0.


5 Reacties

  1. rudi wortmann

    ik hoor nu niets over de Fransen die als laagst geplaatst land in de kwart finales staat. Bij de dames gebeurde dat ook maar toen was er nogal wat commentaar.... komt dit omdat de Fransen door Delmee worden gecoacht? Ik gun het hun van harte en vooral voor Jeroen, zet ‘m op man.

  2. lynnBosman

    Helemaal met je eens Rudi. Beetje hetzelfde als hoe dominant Australië is hoor je weinig commentaar over, maar als het om de oranjedames gaat... Heb sowieso het idee dat die het bijna nooit goed kunnen doen bij een aantal forummers.

  3. marnixhendrik

    Gewoon een goeie Franse lichting. Reeds onder vorige (Franse ) coach. Delmee bouwt erop voort.


Wat vind jij? Praat mee...