WK: Mirakel van de Fransen van Jeroen Delmee

Het Frankrijk van de Nederlandse bondscoach Jeroen Delmee deed donderdag het onmogelijke: olympisch kampioen Argentinië verslaan en zich op de valreep plaatsen voor een plek bij de laatste twaalf landen. Met liefst 3-5 gingen de Argentijnen over de knie bij Frankrijk. Argentinië was voor het laatste pouleduel al geplaatst voor de kwartfinale, maar nog was de prestatie knap van de ploeg van Delmee.

De Spanjaarden zijn daardoor verrassend genoeg uitgeschakeld op dit WK. Spanje stond met 2-0 voor tegen Nieuw-Zeeland, maar speelde door twee late tegendoelpunten nog gelijk tegen de Black Sticks. Dat ze dat zo zou opbreken, konden ze niet voorspellen.

Delmee stond geëmotioneerd de pers te woord en zei dat zijn team de beste wedstrijd van de poulefase had gespeeld. Zo trots was hij op zijn jongens die het onmogelijke flikten. Zijn hele ploeg was buiten zinnen. Door de zege speelt Frankrijk een cross-over wedstrijd tegen de nummer drie van Poule B. Nieuw-Zeeland eindigde als derde en spelen een extra wedstrijd tegen de nummer twee van Poule B. Morgen is de laatste groepsfase ronde van Poule B en zal bekend worden wie elkaar treffen tijdens de cross-over voor een plek in de kwartfinales.

Argentinië-Frankrijk (3-5)

Argentinië begon sterk aan de wedstrijd wat resulteerde in een aantal kansen en strafcorners. Toch waren het de Fransen die de score wisten te openen. In de achttiende minuut speelde Hugo Genestet zich schitterend vrij en wist de 0-1 binnen te tikken. Vijf minuten later was het opnieuw Frankrijk die scoorde. Victor Charlet sleepte de strafcorner binnen. In de 26ste minuut deed de ploeg uit Europa opnieuw wat niemand verwacht had. Aristide Coisne maakte de 0-3.

In de slotfase van de eerste helft kwam Argentinië door een doelpunt van Lucas Martinez terug in de wedstrijd maar in de laatste secondes was het weer Frankrijk die de 1-4 maakte. Dit keer met een tip-in van Gaspard Baumgarten.

De strafcorner van Peillat

Argentinië kwam in de tweede helft knap terug. Gonzal Peillat sleepte twee strafcorners voor zijn ploeg hard raak en deden weer volop mee aan de wedstrijd. Met 3-4 was het billenknijpen voor Frankrijk maar ook spannend voor Spanje, dat nog kans maakte op plaatsing voor de croos-overs. In de laatste minuten van de wedstrijd was het de Fransman François Goyet die het beslissende doelpunt maakte. Hij scoorde via een tip-in de 5-3.

Kijk hieronder de wedstrijd terug:

Spanje-Nieuw-Zeeland (2-2)

De wedstrijd tussen de nummer acht (Spanje) en nummer negen (Nieuw-Zeeland) van de wereld begon met al snel een kans voor de Black Sticks. Toch waren het de Red Sticks die als eerste het doel vonden. Albert Beltran van Rotterdam schoot zijn backhand in het dak en scoorde de openingstreffer in de negende minuut van de wedstrijd. Bij beide teams waren er genoeg kansen. Spanje kreeg nog een kans uit een strafcorner maar de variant ging naast. In de slotfase van de eerste helft was het toch de 2-0 die viel. Alvaro Iglesias stond op de juiste plek in de cirkel en wist de bal netjes binnen te tikken.

Nieuw-Zeeland komt terug in de tweede helft

In de tweede helft zette Nieuw-Zeeland meer druk en wisten een aantal kansen te creëren. Pas in de 50ste minuut kwamen de mannen uit Oceanië terug. Dankzij een snelle omschakeling kon Hayden Phillips de 2-1 binnen schieten. Direct haalde de Nieuw-Zeelandse bondscoach de keeper eruit voor een veldspeler. Zes minuten later resulteerde dit in een strafcorner voor de Black Sticks die Kane Russel binnen sleepte. Een hard gelag voor de Spanjaarden, die nerveus moeten toekijken bij Argentinië-Frankrijk, terwijl Argentinië al zeker is van de zege in de poule en de kwartfinales.

Nieuw-Zeeland eindigt op een tweede of derde positie in de poule en moet daardoor een cross-over wedstrijd spelen voor een plaats in de kwartfinales.

Kijk hieronder de wedstrijd terug:


4 Reacties

 1. pacoh

  Delmee en Verboom al zeker van 2e ronde. Maar eens zien of wij het halen met een Argentijnse coach. Buitenlanders altijd beter he. Nederlandse ziekte

 2. frank-hagemans

  Als de Fransen zo blijven spelen heeft iedere tegenstander er een zware kluif aan. Ze kunnen dan nog ver komen. Chapeau!

 3. fleurtjevdb

  Zo trots op mijn vaderland 🇫🇷🇫🇷🇫🇷

 4. lexi-b

  Goede ontwikkeling, Frankrijk is zich nu al duidelijk aan het voorbereiden op de OS2024 in Parijs. Allez France!


Wat vind jij? Praat mee...