Zes Indiase internationals positief getest op coronavirus

Zes hockeyinternationals van India zijn onlangs positief getest op het coronavirus. De positieve test komt nadat de spelers van de nationale ploeg – geleid door de Australiër Graham Reid – weer waren teruggekeerd bij het trainingscentrum in Bengaluru in Zuid-India.  

Aanvoerder Manpreet Singh (gekozen tot beste speler van de wereld 2019), Mandeep Singh, Surender Kumar, Jaskaran Singh, Varun Kumar en keeper Krishan B Pathak hebben corona. Zij waren allemaal weer klaar voor een trainingsstage, na bezoek aan familie. De spelers die positief testten op Covid-19 waren met elkaar teruggereisd naar het trainingskamp en de kans is volgens de krant Times of India groot dat ze elkaar tijdens deze reis hebben aangestoken. Drie maanden had de Indiase hockeyploeg eerder met elkaar in lockdown in Bengaluru gezeten, voordat ze uitvlogen.

De spelers maken het naar omstandigheden goed en hebben vooralsnog geen extreme last van het virus. Bondscoach Graham Reid – voormalig assistent bij Oranje en hoofdcoach Amsterdam – verklaart: ‘Ik heb continu contact met die spelers. Ze krijgen de best mogelijke medische hulp. De chefs bereiden aparte gerechten voor ze en daar zijn de spelers heel blij mee.’

Odisha Men’s Hockey World League Final Bhubaneswar. Mandeep Singh. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek.

Kritiek op beleggen van trainingskamp

Opvallend is dat de hockeyers in eerste instantie negatief testten bij het begin van het trainingskamp. Toen Manpreet Singh en Surender Kumar coronaverschijnselen vertoonden, bleken ze bij een andere test toch positief.

Voormalig topspeler Zafar Iqbal was kritisch over de zes coronagevallen in het Indiase hockeyteam, ook omdat het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd was gestegen in Bengaluru. Hij zag het nut nog niet van een trainingskamp, met een onduidelijke agenda voor de boeg. Oud-international Ashok Kumar, die in 1975 wereldkampioen werd met India, denkt hier hetzelfde over. ‘Als de Aziatische Champions Trophy (17 tot 27 november, red.) niet doorgaat, is er geen reden om nu met elkaar te trainen. De spelers hadden de oefeningen en trainingen thuis kunnen blijven doen. Nu zes spelers zijn geïnfecteerd, is dat wel een waarschuwing.’

Na de Aziatische Champions Trophy – waarvan het doorgaan nog onzeker is – is 10 april 2021 pas de volgende belangrijke datum voor India. Dan vervolgen de Indiase hockeyers hun Pro League-schema met uitwedstrijden in Argentinië.

Graham Reid, bondscoach van India. Foto: FIH

 


12 Reacties

 1. maus2018

  Moeten alle hockeyers boven de 18 zich verplicht laten testen of geldt dit straks alleen voor de Hoofdklasse spelers of hoeven die ook niet?

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Zonder vaccine geen Olympische Spelen? 😔

  1. maus2018

   Maar ook geen Hoofdklasse vrees ik. Als in één team corona de kop op steekt, is het al klaar:-(

 3. philchapel

  Corona hou je m.i. ondanks alle ingrijpende inspanningen toch niet tegen net zoals Influenza (die andere COVID, waarvoor wél een vaccin bestaat) ook niet en die allang deel uitmaakt van onze samenleving . Omdat ik meen dat de meeste mensen niet gemaakt zijn om maandenlang geen sociaal leven te leiden. Hoe moet dit verder? Ik duim ervoor dat onze favoriete sport vanaf september een “normaal” verloop zal kennen, mits uiteraard voorwaarden voor het publiek rond de velden en in de Clubhuizen.

 4. RobV

  @maus2018 Dat lijkt me niet. Die betreffende spelers moeten dan in isolatie en de teamgenoten worden getest. Daarvoor hoeft niet meteen de hele Hoofdklasse op slot lijkt me.

 5. stekel

  zijn er afspraken over wat er gebeurt als een (1) speler/ster is van een HK elftal covid blijkt te hebben. Als dit op een maandag wordt vastgesteld kan hele elftal voor de volgende wedstrijd worden getest... Wat als testen of uitslagen van testen er nog niet zijn, wordt wedstrijd uitgesteld? wordt er toch gespeeld ?. Wat zijn regels/afspraken over ? Wie is verantwoordelijk hier voor ?

 6. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  @RobV. Ik denk dat wel de hele hoofdklasse stilgelegd moet worden. Als 1 persoon op dit moment of straks als het virus (waarschijnlijk) weer toeneemt betekend het dat er sowieso 3 of 4 andere ook al besmet zijn. Of ze het weten of niet maakt dus niet uit. Gevaar zit hem dus in die onwetendheid! ik denk dat iedereen het geschreven stuk (brief van de dag) van Jan Hoek 94 jaar uit Rotterdam moet lezen. Dan begrijp je heel goed dat een jaartje even niets, geen hockey, geen voetbal, geen festival of wat dan ook misschien wel heel verstandig is en het minste is wat wij met de samenleving kunnen doen. Wees gewoon verstandig en neem gewoon geen risico! Handen wassen en 1,5 mtr!

  1. stekel

   Eens maar vraag is... wat zijn regels nu? Want pas regels gaan opstellen als competitie al bezig, is zou mss niet van een vooruitziende blik getuigen.

  2. philchapel

   @RiobV: ik begrijp de intentie en ben het niet eens met de uitvoering. Omdat we hier enkel over hockey praten, wat in Nederland en zeker in België slechts een beperkte gemeenschap uitmaakt. Als je die uitvoering (Opnieuw (!) stopzetten van) dan logischerwijs doortrekt naar alle sleutelactiviteiten van on economisch en sociaal leven (sport in het algemeen, Horeca, cultuur) dan zou dit betekenen dat we in het voorjaar Nul geleerd hebben en een zeer ondraaglijk klinisch leven tegemoet gaan met ontzettend veel faillisementen en werklozen. Dit lijkt mij helemaal geen optie (meer). Laten we individueel en van Overheids- en Bondswege slimmer zijn.

 7. hennie-henken

  Ik zie de🦠bui alweer hangen. Er worden de nodige oefenpotten gespeeld, wasrbij de 1.5 m niet in acht wordt genomen. Er worden weer handen geschut, gehukt en noem maar op😱en de competitie is nog niet eens begonnen.

 8. philchapel

  En zoals reeds hoger schreef: net als Influenza (griep), stop de de Corona toch niet, het is gewoon een COVID erbij. Gaat ook deel uitmaken van onze samenleving net zoals griep. Dus zullen wij hier OPlossingen voor moeten vinden en niet achteruit trachten te roeien. Trouwens V. Putin meldde gisteren dat de Russen een vaccin hebben gevonden. Zijn dochter kreeg het al toegediend.

  1. stekel

   Ow Putin../ mooi das fijn idee.. echt joepie nu komt het goed


Wat vind jij? Praat mee...