140 Zuid-Afrikaanse hockeyers spelen oefenpotjes bij Fletiomare

2 touringbussen vol jonge Zuid-Afrikaanse hockeyers en hockeysters reden er maandagavond het terrein van Fletiomare op. 10 teams, in totaal 140 spelers stapten uit voor een oefenwedstrijd tegen 1 van de Utrechtse C-, B- of A-teams. ‘Voor onze jeugd was het een unieke ervaring’, vertelt Nynke Miedema van Fletiomare.

De oefenwedstrijden maakten deel uit van het hockeyprogramma dat de Zuid-Afrikanen, via een hockeyreisorganisatie, in Nederland afwerken. ‘Een half jaar geleden hebben we al een jongens A- en jongens B-team op bezoek gehad’, vertelt Miedema. ‘Dat was goed bevallen, en dus vroeg de organisatie of ze wederom bij ons terecht konden. Nu met flink wat meer spelers: 140.’

Schoolteams

De groep bestond uit 3 schoolteams en 7 voor de reis samengestelde teams, stelt Miedema. Over het algemeen gingen de wedstrijden gelijk op. ‘Al hoorde ik van een paar dat ze dik verloren of juist dik gewonnen hadden. De schoolteams waren goed op elkaar ingespeeld, en er was een aantal jongens en meiden bij die in een nationaal jeugdelftal van Zuid-Afrika speelden.’ De meiden van de MB4 van Fletiomare leerden de Zuid-Afrikaanse tegenstander na de wedstrijd nog om te fietsen. ‘Dat konden ze nog niet’, stelt Miedema. ‘Ze hebben erg veel lol gehad.’

wedstrijd Zuid-Afrika bij Fletiomare. Foto Tjitske Sluis

Foto Tjitske Sluis

Nederland hockeyland

Nederland blijkt als hockeyland dus populair, onder de Zuid-Afrikaanse hockeyers. Na de wedstrijden en barbecue op Fletiomare doen de touringbussen komende tijd ook nog andere clubs, zoals Laren en Houten, aan.

‘Hokkie’

Volgens Miedema waren de wedstrijden een unieke ervaring voor de Utrechtse jeugd. ‘Het is natuurlijk bijzonder om tegen een buitenlands team te spelen. Het is ander hockeyspel.’ En het Zuid-Afrikaans? ‘Soms denk je even dat ze Nederlands praten, maar je kunt het toch niet helemaal verstaan’, merkte Miedema. ‘En wat onze kinderen grappig vonden is dat ze geen ‘hockey’ schrijven, maar ‘hokkie’.

wedstrijd Zuid-Afrika bij Fletiomare. Foto Tjitske Sluis

Foto Tjitske Sluis


Wat vind jij? Praat mee...