Aanpassingen topcompetities A- en B-jeugd

De KNHB voert met ingang van komend seizoen wijzigingen door in de opzet van de topcompetities van de A- en B-jeugd. De belangrijkste aanpassing is dat in de voorcompetitie de Topklasse voortaan landelijk en de Subtopklasse regionaal (dus over de districtsgrenzen heen) worden ingedeeld. Hiermee wil de bond bereiken dat de beste teams zich plaatsen voor de Landelijke competitie en Super A- en Super B-competitie. Een andere wijziging: tweede teams (of lager) kunnen vanaf komend seizoen promoveren naar de Super A- of B-competitie.

Tot en met het seizoen 2018/2019 werd aan elk district een vast aantal plekken in de hoogste competities toegewezen. Dat leidde ertoe dat landelijk gezien niet altijd de sterkste teams zich plaatsten voor de Landelijke competitie en dat het verschil tussen het eerst geëindigde en het laatst geëindigde team in deze competitie groot kon zijn. Dit terwijl een belangrijk uitgangspunt bij deze A- en B-competitie juist het spelen van een zo gelijkwaardig mogelijke competitie is.

Meer deelnemers Landelijke competitie B-jeugd

Daarnaast past de KNHB in de topcompetities van de B-jeugd de opzet van de wedstrijdperiodes en de grootte van de competities aan. Alle B-teams uitkomend in de Topklasse of Subtopklasse spelen vanaf komend seizoen een voorcompetitie van tien in plaats van zes wedstrijden, waarna een competitie in het voorjaar met tien in plaats van veertien wedstrijden volgt. De voorcompetitie start komend seizoen met 48 teams in de Topklasse en 48 in de Subtopklasse. Na de herindeling wordt een Landelijke competitie gevormd met 24 teams (4×6) in plaats van 16 (2×8) en een Super B met 24 teams (4×6) in plaats van 32 (4×8).

Door deze aanpassing krijgen B-teams in de Topklasse en Subtopklasse volgens de KNHB meer tijd om zich te richten op de ontwikkeling van het team en de individuele speler en wordt de druk om direct te presteren in de eerste wedstrijden van het seizoen minder groot. Tot en met afgelopen seizoen hing de invulling van de rest van het seizoen volgens de bond teveel af van het beperkte aantal wedstrijden in de voorcompetitie.

De nummers één en twee van de vier poules van de Landelijke Competitie voor de B-jeugd plaatsen zich voor de kwartfinales van het NK. De winnaars hiervan gaan naar de halve finale. De winnaars daarvan spelen de finale in het Wagener Stadion.

A-jeugd

Vanaf komend seizoen spelen álle A-teams uitkomend in de Topklasse of Subtopklasse, dus geen uitzonderingen meer zoals in het district Zuid Nederland of in sommige Subtopklassen, een voorcompetitie van zes wedstrijden. Daarna volgt een competitie van veertien wedstrijden. Na de herindeling wordt zoals gebruikelijk een Landelijke competitie gevormd met zestien teams (2×8) en een Super A met 32 teams (4×8).

Kijk op de website van de KNHB om gedetailleerd te zien hoe alle aanpassingen in de topcompetities van de A- en B-jeugd er schematisch uitzien. De poule-indelingen worden tussen half en eind juli bekendgemaakt.

Tweede teams

Tweede teams (of lager) mogen vanaf komend seizoen vanuit de voorcompetitie promoveren naar de Super A- of B-competitie. Dit zorgt volgens de KNHB voor meer uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden voor deze teams en een meer gelijkwaardige competitie.


9 Reacties

 1. Hockey04

  De ‘oplossing’ in de b jeugd raakt kant noch wal. Door de landelijke competitie uit te breiden worden de onderlinge verschillen alleen maar groter 🤦‍♂️

 2. pacoh

  Mooi. Soms doet de bond echt wel goede dingen. Weg met die regionale politiek. Winnaars? Denk NoordHolland en Midden. Verliezer Zuid Nederland! Maar we gaan het zien. Goed voor de ontwikkeling voor toppers in de toekomst

 3. barteenkhoorn

  Goed dat de bond open staat voor initiatief. De aanhouder wint :). Voordeel voor de B: - geen druk meer in de eerste paar potjes vh jaar idd - de beste ploegen van NL komen na de winter daadwerkelijk uit tegen elkaar. - de super B wordt veel meer genivelleerd Nadeel is toch nog wel het grote aantal deelnemers 48. Verschillen tussen top en onderkant zullen aanzienlijk zijn. In de C heeft het volgens mij redelijk gewerkt dit jaar. Voor de A categorie gaat er denk ik na de herfst vakantie een prachtige competitie ontstaan waar echt de beste 14-16 ploegen van NL aan mee gaan doen. Dat is de laatste jaren echt niet het geval geweest. Veel meer uitdaging voor onze talenten. Ja, het zou zo maar kunnen dat er 12 ploegen uit “West NL” hier in vertegenwoordigd zijn maar daar draait het mi niet om. Kwaliteit boven kwantiteit. (Regionale spreiding)

 4. albertmonpellier

  Hopelijk gaat het echt om het ontwikkelen van hockeyen ipv dat de mindere teams “bloccare e catenaccio” anti hockey gaan spelen! Liever niet 😱 wat dat wil niemand zien! Toch?

  1. Mark Bouwman

   Goed plan om bij de B-categorie eerst met een uitgebreide voorcompetitie te starten en op basis van die eindrangschikkig na winterstop een nieuwe indeling te maken.

 5. marcvanderbilt

  Het NL hockey produceert de laatste 10 jaar nog maar weinig uitschieters en aanvallers. Zou dat komen door dit soort maatregelen? Het NL voetbal kent hetzelfde probleem. Alleen maar verdedigers en middenvelders. Onvoldoende soeelsheid in de opleiding?

 6. harald-van-horn

  Prima oplossing. Geen regionale voorrondes meer waardoor het lange tweede gedeelte van de landelijke competities uitslagen als 15-0 en 11-1 kent. Niet de beste teams van NL komen dan - als afgelopen jaar oa in de Super C - in de landelijke competitie, maar de beste paar per district. Oplossing is inderdaad om de voorcompetitie al landelijk te laten zijn, zo eerlijk mogelijk verdeeld over de poules en dán de nr’s 1 en 2 door te laten gaan. Ik heb er wel vertrouwen in dat dit een verbetering gaat zijn.

 7. pabana

  Heel goed initiatief! Betekent dat inderdaad in de uiteindelijke competitie het spannender / uitdagender gaat worden. En niet meer van die teams die iedere week met tig - nul van de mat werden getikt. Daar werd echt niemand beter van! Nog één suggestie voor seizoen 2020 - 2021: Ook A-categorie zo organiseren als B-categorie? Tot slot: jammer dat dit niet al veel eerder is doorgevoerd, had wellicht ook er voor gezorgd dat spelers uit redelijk sterke teams in West-NL niet zo snel waren overgestapt naar clubs waar men zekerder was van landelijk spelen.

 8. jorritdriessen

  Iedereen zegt hier dat bij o.a. De b zuid-Nederland de dupe zal zijn van deze veranderingen, maar van de 24 teams in landelijk zitten Den Bosch, push, mep, tilburg en zelfs mop, dus ik weet niet precies waar iedereen het over heeft.


Wat vind jij? Praat mee...