De allerlaatste wedstrijd van de ernstig zieke keeper Famke (14)

Het was een avond met een lach en een traan. Lochem was afgelopen vrijdag het decor van de erewedstrijd voor Famke de Haan. Bij de 14-jarige keepster van O16-2 is namelijk een zeldzame vorm van kanker ontdekt. Famke had nog één wens: de wedstrijd van haar leven spelen. ‘Ik had nooit verwacht dat er zó veel mensen op af zouden komen.’

November vorig jaar. De nachtmerrie van de familie De Haan wordt werkelijkheid wanneer het gezin hoort dat Famke heel ernstig ziek is. Ze heeft kanker in haar alvleesklier en uitzaaiingen in de lever. In die maanden die volgen, wordt duidelijk dat Famke niet meer kan herstellen.

Haar ziekte zorgt ervoor dat ze moet stoppen met hockeyen. Ze wilde nog een keer een wedstrijd spelen. Op haar club. Met haar familie. Tegen MixO14, de ploeg van broertje Tjibbe. Moeder Maaike coachte het team van Famke, haar vader Wiebe floot het duel en haar zusje Yfke ondersteunde Famke in het doel. In het keepersshirt met haar naam erop en met een speciaal voor haar ontworpen keepershelm. Een avond die al begon in de kleedkamer, waar ze voor de wedstrijd een videoboodschap van oud-international Joyce Sombroek kreeg en Oranje-goalie Anne Veenendaal haar verraste met een handgeschreven brief en een shirt.

Met een lach van oor tot oor verdedigde Famke voor de allerlaatste keer het doel van de Lochemse Hockey Club. Het was een avond waar in Lochem nog vaak aan zal worden teruggedacht. Eentje waar niet alleen Famkes gezin, maar de hele club steun uit haalt in deze moeilijke tijd.

De actie voor haar lotgenoten

In de afgelopen maanden begon Famke een actie. Ze wilde geld inzamelen voor haar lotgenoten in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Het kinderziekenhuis waar ze vorig jaar een aantal weken lag.  ‘Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Prinses Maxima Centrum’, vertelt Famke. ‘We hadden een bedrag van 10.000 euro in ons hoofd. Papa dacht dat dat te veel zou zijn en mama dacht: we gaan het gewoon proberen. Tot onze verbazing zijn we daar al flink overheen.’ Inmiddels heeft Famke met haar actie al ruim 30.000 euro opgehaald. Een glunderende Famke: ‘Dat maakt mij echt heel trots.’

De actie steunen? Dat kan via: www.maximaalinactie.nl/fundraisers/famke-de-haan

Wiebe, Maaike, Famke, Tjibbe en Yfke de Haan. Foto: Punkmedia / Henk-Jan Winkeldermaat

 

 

Famke de Haan met haar nieuwe keepersshirt en helm. Foto: Punkmedia / Henk-Jan Winkeldermaat

 

De Lochemse Hockey Club pakt uit voor de erewedstrijd voor Famke. Foto: Punkmedia / Henk-Jan Winkeldermaat


2 Reacties

  1. robbertsmit

    Wat een heldin en wat een mooi eerbetoon. Heel veel sterkte toegewenst aan jullie mooie gezin. Allemaal doneren mensen !

  2. thfdebeergmail-com

    😢❤️


Wat vind jij? Praat mee...