Droom Pinoké-boys springlevend: Onder-16 jaagt op dubbel

De droom van Pinoké Jongens Onder-16 is nog altijd springlevend. Na de zaaltitel mikt de ploeg nu op de landstitel. De eerste horde daarnaartoe is genomen dankzij de beslissende shoot-out van Jamie Schouten, die zaterdag in de kwartfinale tegen SCHC (2-2) een heldenrol vertolkte.

De druk ligt zaterdagmiddag volledig op zijn schouders. Iedereen op Pinoké houdt zijn adem in. Als Jamie Schouten zijn shoot-out benut, bereikt het team van coach Andrew Drummond de halve finales van het NK. Mist hij, dan kan doelman Olivier Smeets daarvoor zorgen. Maar zover wil de zestienjarige aanvallende middenvelder het niet laten komen. 

Voor zijn acht seconden ingaan, rolt Schouten een paar keer met de bal op en neer, is zijn blik op de grond gericht en haalt hij diep adem om tot rust te komen. Het talent  weet precies wat hij moet doen. Hij heeft al eerder met dit bijltje gehakt tijdens de halve finale en finale van het NK zaal. ‘De allereerste keer vond ik het echt heel erg spannend. Nu viel het wel mee, maar de druk voel je wel’, zegt Schouten.

Als de scheidsrechter fluit en zijn tijd wegtikt, spurt hij richting SCHC-doelman Duco van Vreumingen, die eerder in de serie van stick heeft gewisseld zodat hij een groter bereik heeft. De keeper dwingt Schouten naar zijn backhand. Het Pinoké-talent houdt zijn hoofd koel, pusht de bal door de benen van de SCHC-doelman en zijn team daarmee naar de halve finales. 

Zijn ploeggenoten stormen op hem af. Voor even is hij dé grote held en staat hij in het middelpunt van de belangstelling. Wéér. Ongemakkelijk? Welnee, zegt Schouten vol bravoure. ‘Ik vind het wel vet. Zeker als ik scoor, maakt dit het tien keer zo mooi.’

Jamie Schouten viert z’n beslissende shoot-out. Foto: Rob Römer

Imagineren zoals Louis van Gaal

Speelde Schouten de shoot-outserie eerder in zijn dromen af? Imagineert hij, zoals Louis van Gaal altijd wil dat zijn voetballers doen? ‘Ik heb gedroomd dat we deze wedstrijd beslisten in reguliere speeltijd. Ik had ook niet verwacht dat we shoot-outs zouden nemen, omdat we onlangs tegen SCHC hebben geoefend en redelijk makkelijk wonnen. Dus dat zij zó goed zouden spelen, verbaasde mij. Misschien dachten we wel: oh, die pot winnen we wel even.’ 

Maar zo werkte het niet zaterdag. Onderschatting kan uitschakeling betekenen. Coach Drummond laat tijdens het NK niets aan het toeval over. Op woensdag én donderdag is op shoot-outs getraind. ‘We hebben gevraagd wie er eentje zou willen nemen. Best een aantal stak zijn hand op. Uiteindelijk hebben we uit die groep een keuze gemaakt op basis van wie de grootste kans heeft op succes.’ 

Pepijn Moritz, Max de Vries (die de strafbal benutte, nadat hij was gevloerd), Stijn Temmerman en Schouten zijn trefzeker. Geert Siemerink, die in reguliere speeltijd wél scoort na een heerlijke solo (Bo Vink benutte een strafcorner, de 2-1) mist. Tachtig procent raak: een uitstekende score. SCHC benut er twee, waarvan één strafbal. Eindstand: 4-2. 

Jamie Schouten tijdens de kwartfinale tegen SCHC. Foto: Rob Römer

‘Op NK jaren geleden’

En zo staat Pinoké in de halve finales van het NK. Dat een Jongens Onder-16 van de Amsterdamse club zover is gekomen en überhaupt op het NK staat, is volgens coach Drummond ‘alweer jaren geleden’. Desondanks droomt zijn ploeg groots. ‘De jongens hebben in augustus uitgesproken dat ze zowel de zaaltitel als de landstitel willen winnen. Als staf dachten wij: wow, dat is een pittige uitdaging. Maar we gaan ervoor.’

Volgende halte: Victoria. Als het opnieuw op shoot-outs aankomt, stapt Schouten weer naar voren. De ervaring van de kraker tegen SCHC nemen hij en zijn teamgenoten in ieder geval mee als wijze les op weg naar de gedroomde landstitel.


Wat vind jij? Praat mee...