EK-18 dag 6: Oranjemeisjes brons, jongens zilver, Duitsland goud

De Duitse jongens en meisjes hebben zich dit EK-18 in Valencia tot kampioen gekroond. De meisjes deden dat door zaterdagochtend hun vierde wedstrijd dit toernooi winnend af te sluiten tegen België (5-1), de jongens versloegen later op de dag Oranje (3-2), waardoor zij ook twaalf punten uit vier wedstrijden hebben. De Oranjejongens grepen het zilver, de meisjes het brons. 

De Spaanse dames grepen het zilver, ten koste van de Oranjemeisjes. De ploeg van coach Helen Lejeune-van der Ben was niet opgewassen tegen de Spaanse ploeg, waardoor het genoegen moest nemen met brons. België eindigde op een vierde plek in de meisjespoule, Rusland werd vijfde.

Hoewel de Oranjejongens al uitgehockeyd waren, was het nog niet duidelijk of de ploeg van coach Stefan Duyf tweede of derde zou worden dit toernooi. Dat hing af van het duel tussen Spanje en België. Dat spectaculair begon. In de eerste minuut hadden beide ploegen al een corner en een strafbal gekregen. Die laatste werd aan beide kanten benut.

Onder toeziend oog van de Oranjejongens – die vanaf de tribune in het stadion Betéro de Spanjaarden aanmoedigden – kwamen de Belgen vervolgens op voorsprong. Maar het gastland rechtte de rug en boog eigenhandig de 1-2 achterstand om naar 3-2. De Belgen probeerden het de slotfase nog met een extra veldspeler, maar dat mocht niet meer baten. Daarmee grijpt Spanje het brons en is Oranje zeker van zilver. België eindigt op een vierde plek, boven Rusland.

De Oranjejongens grepen ook nog een persoonlijke prijs. Spits Casper van der Veen werd met zes goals topscorer van het toernooi.

Feest bij Oranje na het Spaanse doelpunt. Foto: Willem Vernes/Worldsportpics

Eindstand meisjes

Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Doelpunten voor Doelpunten tegen
Duitsland 4 4 0 0 21 2 12
Spanje 4 2 1 1 6 10 7
Nederland 4 2 0 2 13 6 6
België 4 1 0 3 4 12 3
Rusland 4 0 1 3 2 16 1

Eindstand jongens

Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Doelpunten voor Doelpunten tegen Punten
Duitsland 4 4 0 0 16 4 12
Nederland 4 2 0 2 17 10 6
Spanje 4 2 0 2 9 9 6
België 4 1 1 3 10 14 4
Rusland 4 0 1 3 3 18 1

Foto: Willem Vernes/Worldsportpics


4 Reacties

 1. hveen

  Wel een beetje een aanfluiting zo’n EK met maar 5 deelnemers, waaronder Rusland dat totaal niet kan hockeyen (waarom doen die eigenlijk mee?). Als je Rusland weg laat, blijven er nog maar 4 landen over op het EK, dus een medaille is nogal snel gehaald. Beide NL teams hebben dan maar 1x weten te winnen en 2x verloren, maar toch respectievelijk zilver en brons behaald. What's in a name?

  1. steynburger

   We hebben deze zomer bij het EK van het grote Oranje met 8 teams op het hele EK ook gezien dat zoiets nou ook weer niet zaligmakend is. Een Frans, Iers, of Schots team voegt weinig toe door een te groot niveauverschil. Als je al moeite hebt met Rusland ben ik wel benieuwd hoe je anders tot meer dan vier goede tegenstanders voor landen als Duitsland, Nederland en België wil komen.

  2. lindalinda

   Ehhh JU18/9 hebben twee keer gewonnen. Feit.


Wat vind jij? Praat mee...