Jeugd Schaerweijde start met kickboksen en judo

Begin september is Schaerweijde gestart met het geven van kickboksclinics, judolessen en loopscholing aan de top- en breedtejeugdteams. De clinics worden een belangrijk onderdeel van de jeugdopleiding, met als doelstelling het ontwikkelen van een winnaarsmentaliteit, weerbaarheid, teambuilding en core stability. In 3 blokken zullen de kinderen eens per week de trainingen gaan volgen.

Gezien de recente ontwikkelingen in de hockeysport is het duidelijk dat je er met alleen mooi hockey niet meer komt, stelt hockeyclub Schaerweijde. Philip Kooke viel tijdens het EK ook al op dat het hockeyspel de afgelopen jaren sterk veranderd is. ‘Het is echt vechten. Je moet een halve bodybuilder zijn om überhaupt nog aan de bal te kunnen komen. Hockeykwaliteiten alleen zijn niet meer voldoende.

Vechtersmentaliteit ontbreekt te vaak

Hockeyclub Schaerweijde besloot om hiermee aan de slag gegaan. ‘We waren als club al langer bezig met het weerbaar maken van de jeugdteams, onder andere door het gebruik van stootkussens tijdens de training’ vertelt Lenie Pierik, verantwoordelijk voor de jongste jeugd en de breedteteams bij de club. ‘Onze wens was echter tot een structurele aanpak te komen en de interesse ging daarbij uit naar kickboksen en judo.’ Bas Bogaard en Suzan Veen, verantwoordelijk voor de topjeugd van Schaerweijde, steunden het idee dit structureel op te pakken.

Vast onderdeel jeugdopleiding

De jeugd van Schaerweijde krijgt nu onder andere kickboksles van hoofdtrainer Azad Soudi, voormalig landskampioen kickboksen. Samen met zijn bedrijf Kickboxclinics ontwikkelde Schaerweijde een programma van 6 lessen van een uur. ‘Winnaarsmentaliteit en respect worden hierin stapsgewijs bijgebracht. En daarnaast wordt je er topfit van’, stelt Bogaard. De judolessen voor Schaerweijde worden verzorgd door Sport Dojo Otoshi uit Zeist.

De eerste lessen zitten er inmiddels op. Hoe deze zijn verlopen? Pierik: ‘We waren natuurlijk erg benieuwd naar de reacties van de kinderen en ook die van hun ouders. Want ja, een vechtsport introduceren in een toch redelijk beschermde omgeving, dat is wel even spannend.’ De bezorgdheid bleek ongegrond. De trainingen zijn weliswaar enorm zwaar, maar de club ziet alleen maar blije gezichten na afloop, aldus Pierik.

Effect op het hockeyveld

‘En het allerleukste is dat na een paar lessen al resultaat merkbaar is op het hockeyveld. De kinderen laten zich minder snel aan de kant zetten en als ze vallen, staan ze meteen weer op om door te hockeyen. Want als je op de grond ligt, ga je zeker niet winnen! En dat geldt natuurlijk niet alleen in de sport. Dus zo krijgen ze ook nog een wijze levensles mee.’

 


1 Reactie

  1. freddyslingerland

    Beste Hockeyers/sters, Ik lees net het mooie stukje over Hockey en Kickboksen. Ik zelf ben trainer en eigenaar van Chucky's Gym Zeist. Wij geven kickbokslessen voor elke leeftijd vanaf 8 jaar. Weerbaarheid staat bij ons hoog in het vaandel in de sport maar ook zeker in onze wereld die steeds meer veranderd. In mijn optiek word je snel weerbaar als je een andere kijk op sporten krijgt en niet alleen maar doel bewust gefocust ben om punten te behalen. Wees scherp wat weer samen hangt met een goede conditie. In het boven geschreven stukje staat dat 1 van de Trainers deze clinic geeft. wij als kickboks school in Zeist kunnen dit buiten deze clinic verder voort zetten als we daarbij de hier boven genoemde Trainer niet in het vaarwater gaan zitten. Want weerbaar worden is 1 .......maar weerbaar blijven is een ander veerhaal. m.v.g. F Slingerland chucky's gym zeist


Wat vind jij? Praat mee...