Van jeugdplay-offs naar de Hoofdklasse: één jaar later

De carrière van een jonge hockeyer kan snel gaan in Nederland: het ene jaar speel je in de play-offs om het kampioenschap in de A of zelfs de B-jeugd. Twaalf maanden later speel je in de Hoofdklasse. Of win je zelfs het landskampioenschap. Vier Hoofdklasse-spelers deden vorig jaar nog mee aan die play-offs, die dit weekend weer gaan beginnen, en kwamen zelfs tot de finale.

Jip Janssen (19, Kampong)

Het is niet elke speler gegund om in zijn eerste profjaar meteen landskampioen te worden. Toch lukte het Jip Janssen om de titel binnen te slepen met de heren van Kampong. In de twee jaren ervoor deed hij al ‘finale-ervaring’ op bij de A1. Desondanks zijn de wedstrijden uit de jeugd niet te vergelijken met de recente wedstrijden tegen Bloemendaal en Rotterdam. ‘Het is echt een wereld van verschil’, constateert hij. ‘In de jeugd wist ik natuurlijk ook niet hoe anders het was. Toen was het heel indrukwekkend. De finales tegen Rotterdam gingen nog een stap verder qua druk en adrenaline.’

Twee jaar achter elkaar maakte Janssen kans op het kampioenschap met de A1, in beide gevallen tegen Pinoké. ‘De eerste keer wonnen we en de tweede keer ging helaas verloren’, herinnert hij zich. ‘Ik heb er wel veel van kunnen leren. In die finale moet je altijd op jouw eigen spel letten. De ervaringen van die twee jeugdfinales nam ik mee naar de Hoofdklasse.’ Inmiddels is de feestperiode in Utrecht voorbij en focust Janssen zich weer op zijn studie Business Analytics.

Felice Albers (17, Amsterdam)

Afgelopen zomer kreeg de pas 17-jarige Felice Albers te horen dat zij definitief in de selectie van Amsterdam dames 1 zat, na een sterk seizoen bij de A1. Voor haar breekt nu juist een rustige periode aan, in tegenstelling tot vorig jaar: ‘Ik heb namelijk net mijn eindexamen havo gehad, dus ik heb voor het eerst een bijbaan genomen in een café om bezig te blijven.’ Een jaar geleden zat de middenvelder in een heel drukke periode. Eerst deed zij met het eerste mee tijdens de play-offs om daarna landskampioen te worden met de A1. ‘Het was een lastige wedstrijd tegen hdm. We waren zeker aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk wonnen we volgens mij met 1-0’, herinnert ze zich.

‘De spanning van die finale heeft mij wel geholpen, zoiets krijg je op jonge leeftijd niet vaak mee. Met heel veel supporters langs de kant’, vervolgt de Amsterdamse. ‘Daarna ging ik, mede door die mooie beleving, nog veel harder werken om ook de finales bij de dames te blijven spelen.’ Dit seizoen werd haar harde werk beloond: in de play-offwedstrijden tegen Den Bosch en SCHC kreeg ze veel speelminuten. Ze hoeft zich dan ook niet bezig te houden met de A-jeugd. Dat hoofdstuk lijkt al voorbij voor Albers.

Rosa Fernig (16, Den Bosch)

Eerlijk gezegd speelt Fernig van Den Bosch dit weekend in de play-offs van meisjes A, maar zij maakte dit seizoen ook al veel speelminuten in de Hoofdklasse. De 16-jarige speelster stond vorig jaar zelfs al in de finale van de play-offs in de B-jeugd. Den Bosch verloor de finale toentertijd van topclub Amsterdam. ‘Je wilt elke finale gewoon winnen, maar ik heb er veel van kunnen leren’, haalt ze terug.

Daarna won ze met het eerste van Den Bosch het landskampioenschap en afgelopen week de Eurohockey Club Cup (EHCC). Fernig: ‘Dat waren twee intensieve weken, maar toch kan ik gerust aansluiten bij de A-jeugd. De finale van de play-offs was niet heel veel anders dan de finale van de jeugdplay-offs qua beleving’, vindt ze. ‘Ik laat me er ook niet te veel door afleiden, eigenlijk.’

Noor de Baat (16, Amsterdam)

De verwachting was dat het Amsterdam-talent dit seizoen bij de A haar opwachting zou maken. In de winterstop besloot Amsterdam-coach Rik Mathijssen echter om De Baat alsnog definitief bij de eerste selectie te halen. ‘Wel jammer eigenlijk, omdat ik graag ook die finale had gespeeld’, stelt ze. Ze speelde recentelijk nog mee tijdens de play-offs en de EHCC. Daarom krijgt ze van de club rust. De komende weken heeft dus ze alle tijd om zich te focussen op school.

De Amsterdamse kijkt heel positief terug op de finale bij Landelijk Meisjes B van vorig jaar. ‘Ik ervaarde het heel anders dan een normale competitiewedstrijd, zelfs in de Hoofdklasse’, vervolgt de jongeling. ‘Meer strijd, meer onverwachte dingen. Ik heb er dan ook veel van mee kunnen nemen, vooral tijdens de play-offs. Als de wedstrijden iets sneller achter elkaar komen. Dat we vorig jaar ook nog in en tegen Den Bosch wonnen, maakte het nog mooier.’

Programma jeugdfinales van 10 juni:

Landelijk A jongens:
Oranje-Rood – Nijmegen
Pinoké – Kampong

Landelijk A meisjes:
Amsterdam – Push
HGC – Den Bosch

Landelijk B Jongens:
Kampong – Laren
Bloemendaal – Pinoké

Landelijk B meisjes:
Rotterdam – Gooische
Push – Weert
Tweede duels vinden plaats op zaterdag 17 juni, het eventuele derde duel op zondag 18 juni


Wat vind jij? Praat mee...