Landelijke A-jeugd: hdm heeft alles nog in eigen hand

De meisjes A1 van hdm leefden na afloop van het duel tegen Amsterdam even tussen hoop en vrees. De teleurstelling na de 3-2 nederlaag viel van de gezichten af te lezen, maar even later brak toch de glimlach door. Het gelijke spel tussen Push en Oranje Zwart (1-1) betekende dat hdm plaatsing voor de play-offs, met nog één wedstrijd op het programma, nog in eigen hand heeft.

Nadat hij zijn ploeg op het veld had toegesproken, pakte hdm-coach Lennard Poilot zijn telefoon op zoek naar de uitslag van de andere wedstrijden. Niet veel later kreeg hij de bevestiging van het puntenverlies van de concurrentie en snelde naar de kleedkamer om zijn ploeg het goede nieuws te melden.

Nog kans

‘We staan nog steeds op een play-offplaats. Zo denk je dat het over is en dan blijkt dat je toch nog een kans hebt’, zegt Poilot, die volgende week in de thuiswedstrijd tegen Union het ticket voor de play-offs kan veiligstellen. ‘Je weet hoe dat is gegaan met Ajax en De Graafschap’

‘Volgende week ligt er een hele grote uitdaging om ervoor te zorgen dat we hetzelfde niveau wat we vandaag (zaterdag, red.) hebben gehaald ook volgende week halen’, gaat Poilot verder. ‘Dan win je bijna alle wedstrijden, behalve tegen Amsterdam.’

Wedstrijd

Amsterdam, dat zich vorige week al plaatste voor de play-offs, kwam al na vijf minuten op voorsprong door een rake strafcorner van Pien Molenaar. Hdm kwam vervolgens beter in de wedstrijd en dat leidde tot enkele kansen. Zo profiteerde Nina van der Marel bijna van slordig balverlies achterin van Amsterdam, maar haar schot met de backhand ging maar net naast. Een schot van Marieke de Haas werd tot langer corner verwerkt.

Vervolgens kreeg hdm drie strafcorners, waarvan de laatste leidde tot de gelijkmaker. De bal die werd slecht gestopt, maar hdm behield balbezit en uiteindelijk tipte Nina van der Marel de bal binnen. Vlak voor rust kwam Amsterdam opnieuw op voorsprong. En weer werd een strafcorner verzilverd. Sosha Benninga tipte de bal binnen. Hdm kreeg in de slotminuten nog een goede kans, maar Anabelle van ’t Hoog schoot voorlangs en naast.

Tweede helft

Amsterdam begon goed aan de tweede helft. Het zette hdm net als in de eerste fase van de eerste helft onder druk. Het leverde twee corners op, maar die werden goed verdedigd. Nadat over en weer wat groene kaarten en een gele kaart voor Amsterdam werden uitgedeeld, begon hdm aan te dringen.

Het leidde uiteindelijk tot de gelijkmaker van Nina van der Marel. Ze zette goed door en sloeg vanaf links de bal in de rechterhoek. Zes minuten voor tijd besliste Molenaar uit een strafcorner het duel in Amsterdam voordeel. In de slotfase kreeg hdm nog kansen op de gelijkmaker, maar een corner werd niet verzilverd en het schot van Julia Boon belandde op de legguards van de keepster van Amsterdam.

Tevreden

Ondanks de nederlaag blikte Poilot tevreden terug op het duel tussen de nummers één en twee van Poule 1. ‘Ik vind op zich dat we een goede wedstrijd gespeeld hebben. Het waren lekkere duels. Ik vond dat er best wel aardig werd gefloten, er mocht best wel veel. Alleen Amsterdam deed het net iets beter en was doeltreffender, met namen bij de corners.’

‘Wat dat betreft zijn dit soort wedstrijden heerlijk. Dit is gewoon het hoogste niveau. Als je elke week zo’n wedstrijd speelt, word je pas echt goed. Eigenlijk zou ik het liefst elke week dit soort wedstrijden willen spelen waar er zoveel op het spel staat. Dat haalt gewoon het niveau van het hockey omhoog.’

Een eerste stap

Tevredenheid was er ook in het Amsterdamse kamp. Door de overwinning kan de ploeg de eerste plaats in Poule 1 niet meer ontgaan. ‘Nu moet je er een beetje voor waken dat je niet denkt dat je er al bent’, waarschuwt Amsterdam-coach Eline Vermeulen, ‘want eigenlijk begint het nu pas. Dames 1 en Heren 1 zijn de beste voorbeelden. Eerste in de competitie en uiteindelijk sta je met lege handen. Het is mooi die eerste plek, maar je hebt helemaal niks. Het is een eerste stap, een stap in de goede richting’.

Amsterdam-hdm 3-2
1-0 Pien Molenaar (sc)
1-1 Nina van der Marel
2-1 Sosha Benninga (sc)
2-2 Nina van der Marel
3-2 Pien Molenaar (sc)


Wat vind jij? Praat mee...