Landelijke jeugd A en B: deze ploegen strijden om de titel

De reguliere competitie Landelijk zit erop voor de jongens en meisjes A en B. Zestien ploegen gaan uitmaken wie zich landskampioen 2016/2017 mag noemen. In de aanloop naar de halve finales van de play-offs om de landstitel, die beginnen op zaterdag 10 juni, zetten we de belangrijkste feiten van het voorbije seizoen op een rij.

Jongens A

In poule 1 eindigden Kampong en Nijmegen als nummers één en twee. Zij waren met respectievelijk 55 en 51 doelpunten de twee productiefste teams en hadden daarnaast ook de beste defensie. Nijmegen neemt het in de halve finales op tegen Oranje-Rood, dat met 72 doelpunten in veertien duels (een gemiddelde van 5,14 goals per duel) uiterst schotvaardig was in poule 2. Kampong wacht een confrontatie met Pinoké, dat slechts achttien treffers toestond en drie keer de nul hield. Alleen Kampong deed dat beter (vier keer).

Topscorers
Jim van de Venne (Nijmegen) en Tjep Hoedemakers (Oranje-Rood) waren in de reguliere competitie het vaakst trefzeker: ze scoorden elk 21 keer. Achter dit duo eindigde Roeland de Bruijn van Union met negentien doelpunten als derde.

Meisjes A

Push, winnaar in poule 1, had in de reguliere competitie in defensief opzicht bijzonder weinig te duchten van haar tegenstanders. De ploeg uit Breda hield in precies de helft (zeven) van alle wedstrijden haar doel schoon en incasseerde in totaal maar twaalf doelpunten. Push krijgt op weg naar de finale om de landstitel te maken met Amsterdam, dat zich op de laatste speelronde als nummer twee van poule 2 plaatste voor de play-offs. De winnaar van die poule, Den Bosch, neemt het op tegen HGC.

Topscorers
Amsterdam heeft met Yasmin Geerlings de topscorer van de voorbije competitie in de gelederen. Ze was goed voor vijftien treffers en bleef daarmee Fleur Snijders van Pinoké (dertien goals) en Robin van der Tol van Groningen (elf) voor.

View this post on Instagram

🍾🥂🥂🍾

A post shared by Amsterdam MA1 (U19) (@ahbc_ma1) on

Programma play-offs halve finale, zaterdag 10 juni

Landelijk Jongens A
Oranje-Rood – Nijmegen
Pinoké – Kampong
Landelijk Meisjes A
Amsterdam – Push
HGC – Den Bosch
Tweede duels vinden plaats op zaterdag 17 juni, het eventuele derde duel op zondag 18 juni

Jongens B

In poule 1 plaatsten Pinoké en Kampong zich voor de halve finale van de strijd om de landstitel. Pinoké bleef als enige het hele seizoen ongeslagen en won twaalf van zijn veertien wedstrijden (G2). De Steekneuzen staan in de play-offs tegenover Bloemendaal, de nummer twee van poule 2. In die groep eindigde Laren (foto) als poulewinnaar zonder ook maar één wedstrijd te verliezen (W12, G2). Laren, met 79 doelpunten het meest trefzekere team bij de Jongens B, neemt het in de halve finale op tegen Kampong.

Topscorers
Kampong-speler Floris de Bie eiste de topscorerstitel voor zich op met 21 doelpunten. Hij bleef Christiaan Kole van SCHC (twintig goals) nipt voor. Laren-speler Duco van Nek eindigde als derde in het topschuttersklassement. Hij schoot in de reguliere competitie zeventien keer raak.

Meisjes B

Gooische (poule 1) verloor als enige ploeg geen enkele van haar veertien competitiewedstrijden, al speelde de poulewinnaar wel zes keer gelijk. Opvallend genoeg waren de meiden van coach Tom van ’t Hek met 32 doelpunten bepaald niet het meest schotvaardige team. Defensief had de ploeg het wel het beste op orde met slechts twintig tegengoals. Gooische treft in de halve finale Rotterdam, de nummer twee van poule 2. De andere halve finale gaat tussen Push en Weert, dat in poule 2 als koploper eindigde en liefst dertien van haar veertien wedstrijden won (tegen één nederlaag).

Topscorers
De topscorerstitel bij de Meisjes B werd een prooi voor Cis Ypelaar. De speelster van Weert tekende voor veertien doelpunten, respectievelijk één en twee meer dan haar concurrenten Marjet Janssens (Push, twaalf goals) en ploeggenote Daphne Nikkels (elf).

Programma play-offs halve finale, zaterdag 10 juni

Landelijk Jongens B
Kampong – Laren
Bloemendaal – Pinoké
Landelijk meisjes B
Rotterdam – Gooische
Push – Weert
Tweede duels vinden plaats op zaterdag 17 juni, het eventuele derde duel op zondag 18 juni


Wat vind jij? Praat mee...