EK-18: Oranjemeisjes tonen karakter na teleurstelling

De Oranjemeisjes hebben zich vrijdag prima gerevancheerd na de 4-1 nederlaag tegen Duitsland. Met een uitgedunde selectie nam de ploeg van Helen Lejeune-van der Ben vroeg in de tweede helft afstand van België. Na zestig minuten stond er 0-5 op het scorebord.

De Oranjemeisjes moesten het stellen zonder de positief geteste Noor van den Nieuwenhof. Kamergenoot Ivy Tellier werd tijdens de rustdag volgens protocol uit de selectie gehaald. De ploeg van Lejeune-van der Ben mist nu in het restant van het toernooi twee verdedigsters. Middenveldster Sietske Brüning zakte daardoor tegen de Belgische leeftijdsgenoten een linie.

Brüning defensief ijzersterk

De speelster van Klein Zwitserland speelde in de defensie op haar vertrouwde positie. Bij haar club speelt zij ook voornamelijk in de verdediging. Brüning straalde rust uit, speelde zonder moeite in de as, verlegde het spel wanneer daar om gevraagd werd en stoomde over de flanken op waardoor ze meerdere keren overtalsituaties creëerde.

Sietske Brüning speelde meer dan verdienstelijk in de defensie. Foto: Willem Vernes / Worldsportpics

Ook haar verdedigende acties vielen op. Brüning voorkwam een vroege tegentreffer bij een snelle uitbraak van België. Zij tikte de bal weg voor de neus van Camille Belis, voordat de Vlaamse echt gevaarlijk kon uithalen. Ver in het vierde kwart zou ze dat kunststukje opnieuw herhalen.

Aanvalsdrang

Het eerste wapenfeit van Nederland kwam via de stick van Faye Muijderman. Vanuit een haast onmogelijke hoek produceerde zij een hard schot, maar haar poging strandde in het zijnet. Het was het startsein voor de Oranjemeisjes om flink het vijandelijke doel aan te vallen.

De staf van de Oranjemeisjes tijdens het Wilhelmus. Foto: Willem Vernes / Worldsportpics

Een goede sprintactie van Mette Winter werd vervolgd door een prima steekbal van Zoë Admiraal die de bal listig aflegde op Noa Muller. Het schot van de speelster van Amsterdam werd gepareerd door de Belgische keepster Maïté Bussels, die een drukke ochtend tegemoet ging. Ook op het schot van Pam van der Laan was Bussels de baas.

Het resulteerde in een doelpuntloos eerste kwart, wat onder de noemer ‘bijzonder’ kan worden geschaard gezien de kansverhoudingen over en weer. Babette Backers werd in het eerste kwartier ook meerdere keren getest. De Nederlandse goalie onder de lat hield vrij eenvoudig stand.

Bélen van den Broek legt aan voor een sleeppush en zorgt voor de openingsgoal. Foto: Willem Vernes / Worldsportpics

In het tweede kwart versierden de Oranjemeisjes liefst zes strafcorners. Nummer vier vloog er uiteindelijk in. Een sleeppush van Bélen van den Broek gaf de Belgische keepster eindelijk het nakijken: 0-1. Het betekende het eerste toernooidoelpunt voor de verdedigster van hdm. Op slag van rust verdubbelde Noa Muller de Nederlandse voorsprong. Daar ging weer zo’n rush over de zijlijn van Brüning aan vooraf.

Drie goals in derde kwart

Na rust gingen de Oranjemeisjes vrolijk verder met aanvallen. Dat leverde al snel de derde Nederlandse treffer op. Faye Muijderman tikte van dichtbij de voorzet van Winter binnen en kwam zo – net als Van den Broek en Muller – voor het eerst dit EK-18 op het scorebord. Twee minuten later hadden de Oranjemeisjes opnieuw reden tot juichen toen Trijntje Beljaars de 4-0 binnensleepte. Admiraal scoorde ook in het derde kwart. Zij zag een zelf opgezette actie via een Belgische stick de goal in stuiteren: 0-5.

Heerlijke ontlading bij Noa Muller na haar eerste toernooigoal. Foto: Willem Vernes / Worldsportpics

Lejeune-van der Ben gunde reservekeepster Mischa Timmerman in het laatste kwart speelminuten. Dat vertrouwen betaalde zij uit door een hoge backhand te keren van België-aanvoerder Eva Goffinet. Mede door die redding hielden de Oranjemeisjes ‘de nul’, voor de tweede keer dit toernooi.

Met alle tegenslagen – de 4-1 nederlaag tegen Duitsland en de coronaperikelen – tanken de Oranjemeisjes na de wedstrijd tegen België meer dan genoeg vertrouwen in aanloop naar hun laatste EK-duel tegen gastland Spanje, aanstaande zaterdag.

België – Nederland 0-5
’22 Bélen van den Broek 0-1 (sc)
’29 Noa Muller 0-2
’33 Faye Muijderman 0-3
’35 Trijntje Beljaars 0-4 (sc)
‘42 Zoë Admiraal 0-5

Stand meisjes

Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Doelpunten voor Doelpunten tegen Punten
Duitsland 3 3 0 0 16 1 9
Nederland 3 2 0 1 12 4 6
Spanje 3 1 1 1 4 9 4
België 3 1 0 2 3 7 3
Rusland 4 0 1 3 2 16 1


9 Reacties

 1. RobV

  Prima revanche van de -U18 dames. Minder geloop met de bal en mooi spel. Jammer dat Lejeune de selectie qua fysiek, ervaring en leeftijd niet had afgestemd op de belangrijkste tegenstander van dit toernooi (als het gaat om het winnen van de EK titel), Duitsland. Maar dit was mooi om te zien.

 2. philchapel

  Bravo voor deze snelle mentale wederopstanding! En nu wellicht wél én verdiend de bovenliggende partij.

 3. gijssegers

  RobV Het gaat erom......... Wat is je opleidingsplan! En wat zijn daarin je opleidingsdoelen! Zij, de verantwoordelijken, hebben duidelijk een ander plan dan jij. Een prima speldocent, Wim van Heumen, leerde ons 't volgende ...... - Durf in de opleiding tijd te verliezen om straks tijd te winnen - Geniet van de O.S.

  1. SanderE

   Mooie gedachte en sta ik helemaal achter. Echter kan het idem dito net zo goed anders uitpakken natuurlijk...verlies en verlies. Totaal geen garantie. Benieuwd over 3-5+ jaar. Ik zie nog niet 1-2-3 de opvolgers van de (voornaamste) dragers van het oranje van dit moment. Is dit dan het verschil in lichting? Of in opleiding? Wellicht zullen we het nooit weten.

 4. RobV

  @gijssegers Ik blijf het zelf een raar idee vinden dat je op zo’n EK niet gaat voor het hoogst haalbare, maar misschien dat het later meer oplevert, wie weet.

  1. robdux

   Opleiden doe je bij verenigingen, presteren doe je als je een oranje shirt aan hebt. Als de KNHB al een beleid heeft, zouden ze dat beter uit moeten dragen. Soms is het iets nieuws doen, om het nieuw doen. De wedstrijd was vandaag een klein beetje beter. Dat mag zeker gezegd worden.

 5. RobV

  Technisch heeft Nederland in ieder geval een beter team dan Duitsland, dat is wel duidelijk. Dat blijft toch wel de basis. En bij een gelijk fysiek (leeftijd), zal Nederland boven komen drijven, net zoals het geval is bij ‘het grote Oranje’. Het is nu een kwestie van rijpen, ervaring opdoen en fysiek sterker worden.

 6. Mark Bouwman

  Kijk, we kunnen best genuanceerd reageren als iedereen maar in het achterhoofd houdt dat het hier om junioren gaat, die middenin een tournooi zitten. Leren winnen is ook een proces. Je mag deze weken in Tokyo wèl verwachten dat dat centraal staat, en ook alleen dat.

 7. gelderlander

  Onder deze omstandigheden mag je eigenlijk niets van die meisjes verwachten , het is ze niet geleerd met dit soort extreme toestanden om te gaan , geen publiek , erg heet , geen ontspanning . Als ze terugkomen van " Alcatrez " horen we wel wat ze er van geleerd hebben en hoe ze het hebben ervaren .


Wat vind jij? Praat mee...