EK-18 – Oranjejongens maken gehakt van Russen tijdens openingsduel

Jongens U18 heeft het Europese toernooi met een klinkende zege op Rusland geopend. In de hete Valenciaanse zon (30 graden) had de ploeg van bondscoach Stefan Duyf maandagochtend geen kind aan Rusland: 8-0.

De openingsgoal van de Oranje-jongens was direct om van te smullen. Gilles Wegter vond met een bekeken turn aan de rand van de cirkel Finn van Bijnen, die de bal knap aannam en van dichtbij de touwen in pushte. Het leek of het tweetal al jaren samen speelt, maar dat is niet het geval. De ploeg van coach Stefan Duyf heeft namelijk door de verplaatsing (vanwege het coronavirus was het EK U18 met een jaar uitgesteld) jongens van 16 tot en met 19 jaar in zijn selectie. Drie leeftijdsgroepen dus. 

Zo spelen de Oranjejongens verdeeld over hun clubteams nog in de A-jeugd, Promotieklasse of zelfs al in de Hoofdklasse. Zoals Casper van der Veen, die tekende voor het tweede doelpunt. De spits van Bloemendaal maakte afgelopen seizoen al naam in de Hoofdklasse en kon in het eerste kwart eenvoudig met zijn backhand uithalen. Diezelfde Van der Veen was samen met aanvoerder en eveneens hoofdklasser Miles Bukkens (spelend bij Pinoké) verantwoordelijk voor de strafcorner van de ploeg, waar dit duel weinig resultaat uit werd gehaald. 

Foto: Willem Vernes / Worldsportpics

Oranje-hockeyshow 

Op dit EK duren alle wedstrijden vier keer vijftien minuten. Net als in het ‘grote’ internationale hockey. Pas na de eerste break kwamen de Russen voor het eerst in de Nederlandse cirkel. De oplettende keeper Jeroen Kerkmeer – die maandag de voorkeur kreeg boven Allard de la Porte – maakte het minimale Russische geweld onschadelijk. Timo Meijer zorgde voor rust met een backhand – die eigenlijk als voorzet bedoeld was –  voor een riante 3-0 voorsprong.

De Oranje-hockeyshow ging in het derde kwart met drie doelpunten verder. Casper van der Veen tekende voor zijn tweede treffer met alweer zijn backhand, Pieter Schulpen kon later van dichtbij binnentikken en Duco Telgenkamp verzilverde nog in datzelfde kwart zijn sterke optreden met een rake strafbal: 6-0. 

Miles Bukkens schreeuwt het uit na zijn doelpunt in de openingswedstrijd van het EK-18 tegen Rusland in Valencia. Foto: Willem Vernes / Worldsportpics

Tien-nul?

Met nog een kwartier op de klok klonk er vanaf de Spaanse tribune, gevuld met een groepje Nederlandse ouders, zachtjes ‘tien, tien, tien’. Zeker toen al heel snel in het laatste kwart ook het zevende doelpunt viel. Via Van Bijnen, die een rebound van een strafcorner in de touwen werkte. Hoewel het er drie kwarten op leek dat het enige puntje van kritiek dit duel te vinden was bij het rendement uit de strafcorner, was daar niet veel later Bukkens. Hij tekende met zijn sleep voor zijn eerste en Oranjes achtste treffer.

De tien werd niet gehaald, maar vertrouwen werd absoluut getankt. De Oranjejongens mogen zich klaarmaken voor de eerste echte test, dinsdagochtend tegen de Belgen. Vrijdag wacht Spanje en zaterdag Duitsland. 

Oranje U18 – Rusland 8-0 (3-0)

’13 Finn van Bijnen 1-0
’15 Casper van der Veen 2-0
’19 Timo Meijer 3-0
’32 Casper van der Veen 4-0
’40 Pieter Schulpen 5-0
’42 Duco Telgenkamp 6-0 (sb)
’51 Finn van Bijnen 7-0 (sc)
’53 Miles Bukkens 8-0 (sc)

Stand

Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Doelpunten voor Doelpunten tegen
Nederland 1 1 0 0 8 0
Duitsland 1 1 0 0 5 1
Spanje 0 0 0 0 0 0
België 1 0 0 1 1 5
Rusland 1 0 0 1 0 8

 

 


1 Reactie

  1. gelderlander

    En wie speelden er mee ?


Wat vind jij? Praat mee...