EK-18: Oranje doet wat het moet doen tegen Rusland

Meisjes U18 is het Europees kampioenschap in Valencia goed begonnen tegen Rusland. De ploeg van Helen Lejeune-van der Ben versloeg de ploeg dinsdagavond met 6-0. Oranje overtuigde vooral in het derde kwart, met drie goals in vier minuten. Woensdagavond wacht Duitsland, vrijdag en zaterdag België en Spanje.

De Oranjemeisjes begonnen hun toernooi met een ‘rustdag’, waardoor de ploeg moest toekijken hoe tegenstanders Rusland, Spanje, Duitsland en België al wel in actie kwamen. Zo kon de ploeg zien dat Duitsland gehakt maakte van Spanje (6-0), maar dat België het maar wat moeilijk had (2-0) met hun tegenstander van dinsdagavond. Rusland – de grote onbekende dit toernooi – hield tegen de Belgische meisjes knap stand. Hoe zou dat tegen Oranje zijn?

Beljaars en Admiraal trefzeker

Met die voorkennis in het achterhoofd begon Oranje sterk aan hun eerste duel. Drie minuten duurde het voordat de ploeg van Lejeune-van der Ben de eerste strafcorner van de wedstrijd versierde. Met de Eindhovense Trijntje Beljaars op de kop van de cirkel, was de sleep goed voor de openingstreffer. Dat Oranje het niet alleen van de corner moest hebben, bewees Zoë Admiraal even later. Zij verdubbelde met haar snoeiharde backhand de score.

Ivy Tellier stoomt op voor de Oranjemeisjes. Foto: Willem Vernes/Worldsportpics

Alles wees er in het eerste kwart op dat Rusland een lastige avond zou krijgen in stadion Betéro. Toch beten de Oost-Europeanen van zich af. De tegenstander zette hoge druk, wilde hockeyen en was zelfs diverse keren gevaarlijk voor de goal van Kampong-speelster Babette Backers. Voor veel spanning zorgden de Russen niet, maar Oranje moest als favoriet absoluut uit een ander vaatje tappen.

In vier minuten van 2-0 naar 5-0

Dat gebeurde dan ook in het derde kwart. In vier minuten werd de wat magere 2-0 voorsprong moeiteloos omgezet naar een terechte 5-0. Eerst was daar Beljaars met haar tweede van de avond, na goed voorbereidend werk van Mette Winter. Isa Kroot pikte haar goaltje mee in een drukke Russische cirkel en aanvoerder Isis van Loon kon vlak daarna met haar forehand succesvol afronden: 5-0.

Het laatste kwart verscheen Mischa Timmerman onder de Oranje lat. Ook zij kreeg haar eerste speelminuten dit jeugd EK. Getest werd de keepster van Bloemendaal niet. Haar Russische collega aan de overkant wel. Schoten van Admiraal, Kroot en Noa Muller keerde de goalie knap, maar Rusland ontkwam niet aan de 6-0. Mooi combinatiespel tussen Winter en Mea de Vries zorgde voor een riante eerste overwinning voor de ploeg van Lejeune-van der Ben.

Nederland – Rusland 6-0 (2-0)
‘3 Trijntje Beljaars 1-0 (sc)
’11 Zoë Admiraal 2-0
’39 Trijntje Beljaars 3-0
’40 Isa Kroot 4-0
’43 Isis van Loon 5-0
’55 Mea de Vries 6-0