EK-18: Oranjemeisjes pakken brons na teleurstelling tegen Spanje

De Oranjemeisjes moeten dit EK-18 in Valencia genoegen nemen met een bronzen plak. De ploeg van coach Helen Lejeune-van der Ben verloor zaterdag het slotduel met Spanje: 1-2. Duitsland verzekerde zich eerder op de dag van goud, Spanje pakt het zilver.

Het regende strafcorners in de allereerste minuut van het laatste duel van de Oranjemeisjes. Beter dan dit kon Oranje het duel met Spanje niet starten. Luttele secondes na het eerste fluitsignaal mocht Trijntje Beljaars aanleggen voor haar eerste sleeppush deze wedstrijd. De bal belandde op een Spaanse voet en een tweede corner volgde. Dat kunstje herhaalde ze drie keer, maar zonder resultaat. Een eerste minuut die later een voorbode bleek op de rest van de wedstrijd.

Zou het brons of zilver worden?

Want veel mislukte in het Betéro stadion zaterdag tegen de Spaanse meisjes. De Oranjemeisjes hadden moeite om elkaar te vinden. Tevens een compliment voor de tegenstander. Ook Spanje was nog niet kansloos voor de tweede plek dit EK-18, maar dan moest de ploeg wel winnen van Oranje. Bij winst zou Oranje afstevenen op een derde plek en een bronzen plak.

Trijntje Beljaars wordt gefeliciteerd met haar doelpunt tijdens het EK-18 tegen Spanje in Valencia. Foto: Willem Vernes/Worldsportpics

Toen de Oranjestorm uit de eerste minuut ging liggen, leek het er op dat Spanje de score zou gaan openen, via een strafcorner. Een corner waar eigenlijk alles bij mislukte, maar uiteindelijk toch doel vond. Lijnstopper Sietske Brüning stond gelukkig voor Oranje op de goede plek en kon koeltjes uitverdedigen. Toen later ook de tweede Spaanse corner mislukte, leek het wapen van de tegenstander minder gevaarlijk dan verwacht.

Oranje kreeg via Mette Winter – na een prachtige steekpass van aanvoerder Isis van Loon – de kans op de openingstreffer. Maar de spits van SCHC hield het hoofd – typerend voor dit duel – niet koel in de een-op-een situatie met de Spaanse keepster. Lilli de Nooijer mocht later uithalen, maar ook dat mislukte.

Niet lang kunnen genieten van voorsprong

Hoewel haar drie sleeppushes in de eerste minuut geen doel vonden, was Beljaars aan het begin van het tweede kwart van dichtbij wel trefzeker. Isa Kroot vond de spits van Oranje-Rood vrij in de cirkel en Beljaars kon na een slalom binnen pushen: 1-0. Een boost voor Oranje, maar eentje van hele korte duur. De ploeg was net klaar met juichen toen in dezelfde minuut de 1-1 op het scorebord stond. Blanca Perez passeerde Backers van dichtbij.


Diezelfde Backers zorgde er vlak voor rust voor dat dat het bij die score bleef, toen Spanje een variant koos voor hun derde strafcorner. Tweemaal redde de keepster van Kampong uitstekend.

Coronaperikelen

De ploeg van Lejeune-van der Ben moest het nog altijd met twee minder doen. De selectie dunde door coronaperikelen eerder deze week uit. Dat maakte het zwaar, net als de warme omstandigheden in Valencia. Zo kon Oranje ook in het derde kwart niet haar stempel drukken. Pas in het vierde kwart werd Oranje via een strafcorner weer gevaarlijk, maar het schot van Faye Muijderman vloog rechtstreeks in de kruising, in plaats van op de plank.

Trijntje Beljaars in duel met Mireira Herrero tijdens het EK-18 in Valencia. Foto: Willem Vernes/Worldsportpics

Het noodlot sloeg toe

Oranje kwam in de slotfase in overtal te staan, na een Spaanse tik op een stick. Vlak daarvoor had de Spaanse coach al een prent gekregen. Maar zonder resultaat. Vier minuten sloeg het noodlot toe, toen Spanje strafcorner nummer vier kreeg. De flats van Belen Varela was trefzeker. Even leek Belén van den Broek daar op de lijn nog een stokje voor te steken, maar dat mislukte. Zo kwam vier minuten voor tijd de Spaanse ploeg op voorsprong.

Die tegenslag kwamen de Oranjemeisjes niet meer te boven. Zeker toen de Spaanse publiek er ook in ging geloven. Spanje vierde de overwinning alsof ze goud gewonnen hadden.

De teleurstelling druipt van het gezicht bij Zoe Admiraal. Foto: Willem Vernes/Worldsportpics

Nederland – Spanje 1-2 (1-1)
’23 Trijntje Beljaars 1-0
’23 Blanca Perez 1-1
’55 Clara Barba 1-2 (sc)

Eindstand EK-18 in Valencia

Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Doelpunten voor Doelpunten tegen Punten
1.Duitsland 4 4 0 0 21 2 12
2.Spanje 4 2 1 1 6 10 7
3.Nederland 4 2 0 2 13 6 6
4.België 4 1 0 3 4 12 3
5.Rusland 4 0 1 3 2 16 1

10 Reacties

 1. Hockeyfeest

  Is het erg warm?

 2. AvA

  Dat hoort bij topsport.

 3. Hockeyfeest

  Begin 2de helft minuten te vroeg op het veld in de zon staan bakken en dan nog even met zijn allen een sprintje doen. Niet zo verstandig bij dit soort temperaturen. Niet vreemd dat ze vervolgens in het begin door de Spaansen overlopen worden. Gelukkig gaat het net goed. Niet zo slim coach!

 4. RobV

  Echt ongelooflijk dat de -U18 dames hier van Spanje verliezen, dat mag echt niet gebeuren. Een leerzaam toernooi misschien maar ook een mislukt toernooi. Nog veel werk aan de winkel, ook op mentaal vlak.

  1. AvA

   Toch geen sterk team blijkbaar.

 5. ronald

  Er staan er toch een paar in het veld die echt heel erg veel fouten maken. Dan kun je je afvragen of dit aan de kwaliteit in Nederland ligt of aan het selectiebeleid. Het komt in ieder geval over alsof het vanzelfsprekend is om in het team te spelen, en het echte knokken voor wat je waard bent ontbreekt. De (soms onterechte) verontwaardiging van een aantal als ze een bal niet meekregen is typerend. Het is allemaal te vrijblijvend.

  1. RobDux

   Te weinig discipline. Vooral op tactisch gebied. Uitverdedigen was oa heel matig en toch weer veel lopen met de bal. Ik vraag mij of of er gecorrigeerd wordt en vooral hoe? Geen verbetering gezien gedurende het toernooi. Zonde. Inzet was er zeker.

  2. AvA

   Er lopen zeker betere hockeyers rond. Een aantal is nogal dubieus maar er wordt niet alleen naar hockeytalent gekeken….. Als je goed kunt rennen ben je wellicht beter op de atheletiekbaan. Maar dat is niet genoeg voor het technische hockeyspellwrje.

 6. HockeyInside

  Jammer meiden volgende x beter

 7. HockeyInside

  Verliezen van Spanje is wellicht niet nodig , toch een land met ruim 9000 hockey-ers. De coaches gaven echter aan de start van het toernooi al aan dat het ging om het leerproces. Kijkend naar de selectie vraag ik mezelf wel af waar de selectie op gebaseerd was, Voor een grote meerderheid geldt dat ze bij de club niet tot de absolute toptalenten horen maar wel zijn geselecteerd voor het Nederlands. Waar gaat het mis: de selecties blijven nagenoeg ongewijzigd zodra een meisje is geselecteerd. Coaches van het Nederlands hebben werkzaamheden of geschiedenis bij clubs,, dat zie je in mijn ogen terug in de selecties. Wordt er bij de clubs wel goed opgeleid en lopen daar kwalitatief goede trainers. Ze zeggen namelijk allemaal van wel, althans dat vinden zij van zichzelf. En het moet mij toch van het hart; diversiteit is erg ver te zoeken, krijgen deze meisjes die anders zijn wel een kans. Misschien lijken ze niet genoeg op wat de coaches herkennen.Kortom nog veel werk aan de winkel want winnen van Spanje zou je met wat voor team je ook selecteert geen probleem mogen zijn ook niet de hitte.


Wat vind jij? Praat mee...