EK-18: Duitsland letterlijk een maatje te groot voor Oranjemeisjes

‘Dit wordt echt een soort halve finale’, kondigde bondscoach Helen Lejeune-van der Ben aan vlak voordat de Oranjemeisjes op de fiets naar stadion Betéro vertrokken voor hun tweede wedstrijd op het EK-18 in Valencia. ‘Favoriet’ Duitsland was namelijk de tegenstander. De Duitse meisjes lieten eens ter meer zien waarom zij het meest aanspraak maken op goud dit toernooi. De Oranjemeisjes gingen met 1-4 ten onder.

Er was eigenlijk niets aan te merken op die uitslag. De Duitse meisjes, aanzienlijk ouder dan de Nederlandse ploeg, gingen uiterst effectief om met de spaarzame kansen die de supporters op de goed gevulde tribunes te zien kregen.

Het eerste wapenfeit was dan ook voor Duitsland. Na vijf minuten mochten zij voor het eerst aanleggen op kopcirkel. De eerste strafcorner werd nog gepareerd door de lijnstop – maar onreglementair, zo oordeelde de scheidsrechters. Duitsland kreeg een nieuwe corner en die vloog er in twee instanties wel in. Sophia Schwabe was van dichtbij het goudhaantje: 1-0.

Ontlading bij Lilly Stoffelsma, Linnea Weidemann en Sara Strauss na de 1-0 voor Duitsland. Foto: Willem Vernes / Worldsportpics

De eerste tegentreffer van de Oranjemeisjes op dit EK-18 was daarmee een feit. De ploeg van Lejeune-van der Ben versloeg een dag eerder Rusland met 6-0. Na die wedstrijd schoof Lejeune-van der Ben de favorietenrol in de richting van de Duitse meisjes. Een terechte voorspelling, zo bleek 24 uur later.

Duitsland fysiek oppermachtig

De fysieke slag werd meer dan eens door de Duitse meisjes gewonnen. Tekenend was de 2-0 van de Duitse aanvoerster Sara Strauss. Een paar tellen daarvoor kreeg Ivy Tellier een flinke beuk op de zijlijn. Volgens de scheidsrechter was die beuk ‘binnen de lijntjes’, waarna de Duitse meisjes bij een vrije slag razendsnel door de Nederlandse defensie braken. Op dat moment stonden een aantal speelsters van de ploeg van Lejeune-van der Ben nog met hun handen vragend omhoog richting het arbitrale duo.

Ivy Tellier kreeg vlak voor de 2-0 van Duitsland een flinke beuk aan de zijlijn. Foto: Willem Vernes / Worldsportpics

Die tweede Duitse treffer deed de ploeg van Lejeune-van der Ben niet veel goeds. Het goede, gecontroleerde spel maakte plaats voor veel onnodig balverlies.

Wanneer het spel van de Oranjemeisjes weer even op orde was, werd de ploeg ook meteen levensgevaarlijk. Een backhandschot van Isa Kroot, vier minuten voor rust, vloog maar net over. Daar ging een goede steekbal van Lilli de Nooijer aan vooraf. In de tegenstoot waren de Duitse meisjes er opnieuw razendsnel uit, maar dit keer was de voorzet vanaf de linkerflank van Schwabe net niet zuiver genoeg.

De Oranjemeisjes startten vurig aan de tweede helft. Met het mes tussen de tanden zocht de ploeg van Lejeune-van der Ben strijdbaar de vijandelijke cirkel op. Dat leverde een kleine tien minuten na rust de verdiende aansluitingstreffer op. Verdiend, puur op basis van vechtlust. Kansen hadden de Oranjemeisjes in de eerste helft mondjesmaat geproduceerd, al was het alleen al omdat de Nederlandse aanvalsters eruit gebeukt werden door de stugge Duitse defensie.

Aansluitingstreffer Winter

De aansluitingstreffer kwam op naam van SCHC-aanvalster Mette Winter. Haar eerste treffer dit toernooi en bovendien een kopie van de Duitse openingsgoal. De geslagen strafcorner van Noor van den Nieuwenhof werd gepareerd door de Duitse keepster, maar Winter was er als de kippen bij met een goede hoge flats: 1-2.

Emma Reijnen tijdens een van de velen verbeten duels met Sophia Schwabe. Foto: Willem Vernes / Worldsportpics

Lang kon de ploeg van Lejeune van-der Ben niet van die goal genieten, want de Duitsers brachten binnen twee minuten de marge alweer terug naar twee. Opnieuw was het Strauss die keepster Babette Backers versloeg. Oranje versierde snel een aantal strafcorners, maar met strafcornerspecialist Trijntje Beljaars op de bank waren de geslagen corners te voorspelbaar.

De Duitse meiden gooiden vrij snel in het vierde kwart het duel in het slot. Het schot van Schwabe werd ongelukkig aangeraakt, waardoor goalie Backers op het verkeerde been werd gezet: 1-4. Daardoor heeft Duitsland het gat met de Oranjemeisjes geslagen. ‘De titelfavoriet’ is nu de enige ploeg die de volle buit heeft gepakt dit toernooi.

Duitsland – Nederland 4-1
‘6 Sophia Schwabe 1-0 (sc)
’20 Sara Strauss 2-0
’39 Mette Winter 2-1 (sc)
’41 Sara Strauss 3-1
’49 Sophia Schwabe 4-1

Stand meisjes

Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Doelpunten voor Doelpunten tegen Punten
Duitsland 2 2 0 0 10 1 6
Nederland 2 1 0 1 7 4 3
België 2 1 0 1 3 2 3
Spanje 2 1 0 1 2 7 3
Rusland 2 0 0 2 0 8 0

14 Reacties

  1. benzweers

    Totaal oneens ! Dit team heeft in een drieluik in Venlo kort geleden tegen deze tegenstander (Duitsland) bewezen minimaal gelijkwaardig te zijn ! Helaas ontbreken er aan Nederlandse zijde een paar goede speelsters die het verschil hadden kunnen neutraliseren. Goede keuze van de bondscoach deze meiden het vertrouwen te geven . Mede gezien het feit dat bijna al deze speelsters komend seizoen in de hoofdklasse actief zullen zijn. Een goede leerschool in fysiek hockey in een veel hoger tempo.

    1. SanderE

      Maar vandaag waren ze toch helaas een maatje te klein. Ik snap de keuze niet. Je gaat toch gewoon met je “sterkste” selectie naar een EK. En het lijkt mij niet de bedoeling, om in oranje op te gaan leiden/ te laten wennen aan hoofdklasse hockey. Juist bij de nationale jeugdelftallen is het van essentieel belang dat spelers “leren winnen”.

  2. RobV

    Een arbitrage die erg tegenzat voor Nederland maar ook een ongelijke strijd. Duitse reuzinnen tegen Nederlandse meisjes. Vooral fysiek legde Nederland het af, dat gaf denk ik de doorslag. Geen goede keuze van Lejeune om niet optimaal gebruik te maken van de uitzonderingsregel, zeker als je weet dat je voornaamste tegenstander op dit EK zoveel fysiek heeft.

  3. jobe

    Trust the process… dat fysieke jaar is zeker aan de kant van dames hockey klinklare onzin. Er is wederom gekozen voor wat je met een bal kunt en niet naar wat er gevraagd wordt. Veel speelsters (spelen of) gaan uitkomen in de Hoofdklasse, maar wat een armoede in keuzes en technisch verdedigend slecht. Arbitrage, leeftijdsverschil… Wat een slappe excuses. We liggen mijlen ver achter in het opleiden omdat het beleid is dat spelers zichzelf moeten ontwikkelen en opleiden. Dit kunnen we alleen veroorloven aan de dames kant. Daar hebben we toch altijd de absolute wereldtop bij de senioren.

  4. RobV

    SanderE. Precies. Maar het is een typische Nederlandse redenatie, vooral bij de U21 en U18 teams. Niet voor niets waren de Nederlandse U18 dames het enige team dat niet ruimschoots gebruik had gemaakt van de uitzonderingsregel, waardoor ze tegen Duitsland nu nog meer achter de feiten aanliepen dan anders het geval zou zijn. In een ander artikel gaf Lejeune ook al aan dat ze de favorietenrol graag aan Duitsland laat en dat ze dit toernooi vooral ‘potentie’ wil zien. Het bekende ‘proces’ zoals we wel eens vaker horen. Ik denk dat zoiets een keuze is gericht op de langere termijn maar het leent zich niet echt voor zo’n eindtoernooi waarin je normaal gesproken het beste team neerzet en voor de toernooiwinst wilt gaan. Het was ook een bewuste keuze, zei ze. Daar was ze eerlijk en transparant over.

    1. SanderE

      Of het op lange termijn voordelig uitpakt, ik weet het niet. Prima dat je andere de kans wil geven, maar de keerzijde is dat je jouw elftal onbewust of bewust toch al een bepaald gevoel mee geeft/ excuses aan praat voor dit toernooi. Willen winnen is mentaliteit. Maar deze mentaliteit moet 100% aangeleerd worden (bij het merendeel). En met die mentaliteit / die details spelen mee of je straks finales gaat winnen of (net) niet.

  5. fantophockey

    Wat n drama spel, opbouwend zeker niet goed. Allemaal lopen met de bal. Waar zijn die Nederlandse meiden die fysiek en opbouwend wel het verschil kunnen maken tegen deze Duitse speelsters?! Laat de Bal het werk doen ipv lopen met de bal. Waarom in 3e en 4e kwart al die ballen de cirkel inslaan. Blijf gewoon hockeyen. Zo ontzettend jammer want dit was wel de wedstrijd waar het om draaide.

  6. Boearco

    Het valt mij sowieso op dat spelers van deze vertegenwoordigende elftallen alleen maar lopen met de bal. Zonder enig rendement. Het benutten van de ruimtes krijgt niet veel aandacht. Dat kun je niet alleen de staf van deze vertegenwoordigende elftallen aanrekenen, maar ook de verenigingen waar deze meisjes vandaan komen. Potentie zit trouwens ook in “derde jaars”.

  7. RobV

    @SanderE. Als je het eerdere artikel bekijkt dan lijkt het erop dat Lejeune al bij voorbaat de handdoek in de ring had gegooid en dat ze Duitsland al als winnaar had ingeschat. Met dit gebrek aan geloof en winnaarsmentaliteit motiveer je zo’n groep natuurlijk ook niet en dat zag je wel terug in de wedstrijd, met name in de eerste helft. Ze moeten denk ik bij de Jong teams de coaches wat kritischer gaan bekijken. Het lijkt me niet dat daar de crème de la crème rondloopt. Het is te soft en te zweverig en zwak spel wordt vaak toegedekt met ‘het proces’.

  8. Hockeyfeest

    Dat lopen met de bal is in ieder selectieproces een manier om te laten zien dat je potentie hebt (helaas). Dat het niets bijdraagt aan het resultaat is met de insteek van Lejeune bijzaak.

  9. misha-van-oostveen

    Dit is het ‘resultaat’ van de totaal verkeerde insteek van de bond en clubs om nauwelijks te investeren in de jeugdopleiding. Het is lopen, lopen en nog eens lopen met de bal. De meest simpele oplossingen worden niet gekozen. Selectiebeleid is al jaren lachwekkend. Gelukkig is de potentie in NL tov de andere landen zo groot dat dit verbloemd wordt.

  10. Mark Bouwman

    @RobV cs deze juniorploegen zitten middenin een EK. Ze lezen ongetwijfeld deze commentaren op hockey.nl Beetje inhouden: het is wel jeugd

  11. fantophockey

    Waarom zijn 3 van de 4 verdedigers aanvallers of aanvallende middenvelders. Speel op de wijze zoals Amsterdam, den Bosch of Oranje spelen. Met echte verdedigers, waardoor je veel beter in je opbouw kan komen dan meiden die bij hun club op het middenveld met een bal mogen lopen

  12. hockeyhart

    @hockeydier - aantal hockeyspelers in NL grofweg 300.000 in Dld een 4e hiervan. Als je kijkt naar de prestaties van de Duitse teams op internationaal niveau wat doen wij in NL met al die ‘potentie’ ? Ben enige jaren trainer/coach in Dld geweest en de verschillen qua trainingsintensiteit, weerbaarheid, mentaliteit, fysieke gesteldheid zijn op jonge leeftijd al vrij groot.


Wat vind jij? Praat mee...