EK-18: Oranje vecht, maar verliest van België na zwak begin

Jongens U18 heeft op het EK in Valencia twee gezichten laten zien tegen hun Belgische leeftijdsgenoten. Na twee kwarten keek de ploeg van Stefan Duyf tegen een 4-0 achterstand aan, maar Oranje rechtte knap de rug. Onze talenten kwamen op gelijke hoogte, maar verloren uiteindelijk toch: 4-5.

De stadionklok was nog maar net aangezet, toen België de voorsprong al te pakken had. Binnen enkele tellen kon Ralph Putters alleen op keeper Allard André de la Porte af en rondde koelbloedig af. André de la Porte kreeg dinsdagochtend de voorkeur boven Jeroen Kerkmeer, maar de keeper van Bloemendaal had geen fijne start van zijn toernooi in Valencia. België verzilverde niet veel later de tweede strafcorner van de wedstrijd via Hippolyte Delavignette, die simpel in de rechteronderhoek binnen kon slepen. Oranje leek nog niet wakker te zijn. Het enige gevaar kwam uit een mislukte corner van een andere Bloemendaler, Casper van der Veen.

Kiezelharde cijfers op de borden in Valencia. Foto: Willem Vernes/Worldsportpics

Oranje wilde wel, maar lukte niet 

De preek van Stefan Duyf was aan de andere kant van stadion Betéro te horen. De Oranjejongens moesten beter voor de dag komen. Vooral met de wetenschap dat de Duitsers een dag eerder de Belgen nog compleet overklasten (5-1). Met een schot van Lucas Veen, een backhand van Van der Veen en sleeppush van Pepijn Leenhouts deed de ploeg van Duyf weer mee, maar bleef de nul op het scorebord. Frustrerend voor Oranje, vooral omdat niet veel later de Belgen de smaak weer te pakken kregen en, na twee eenvoudig uitgespeelde kansen, uitliepen naar 4-0.

Vijf strafcorners had Oranje deze wedstrijd nodig om iets iets terug te doen tegen België. De directe pushes van Leenhouts, aanvoerder Miles Bukkens en Van der Veen troffen geen doel, maar de variant in het derde kwart wel. Alex Weterings tipte de push van Bukkens knap de touwen in: 4-1. Een voorbode voor een spetterende comeback.

Timo Meijer (rechts) en Miles Bukkens (links) vieren de comeback van Oranje. Foto: Willem Vernes/Worldsportpics

Oranjestorm 

Het doelpunt van Weterings gaf Oranje een boost van jewelste. Nederland vocht zich in dit derde kwart terug naar 4-3. Eerst via Danilo Trieling, die in een drukke cirkel het beste oplette en later via Van der Veen, die alweer zijn derde goal van het toernooi maakte, ditmaal met zijn backhand. 

4-3 was natuurlijk niet voldoende. De Oranjejongens bleven aanzetten, maar de echte storm uit het derde kwart bleef uit. André de la Porte hield zijn ploeg vlak voor tijd in de wedstrijd, door een sleep knap met zijn stick te pakken. 

Lucas Veen leek de reddende engel te worden voor Oranje, toen hij in de slotminuut voor de gelijkmaker zorgde. Het Oranje-kamp ontplofte. Oranje vocht en verdiende zeker op basis van de laatste twee kwarten een punt, maar tien seconden voor tijd brak België nog een keer door.Hoewel André de la Porte in de goede hoek zat, zorgde een strafbal voor de vijfde tegentreffer en stond Oranje na een wedstrijd ploeteren en die fraaie inhaalrace toch met lege handen. 

Een balende Casper van der Veen. Foto: Willem Vernes/Worldsportpics

Nederland – België 4-5 (0-4)
‘2 Ralph Putters 0-1
‘8 Hippolyte Delavignette 0-2 (sc)
’28 Jack Vloeberghs 0-3
’30 Louis Depelsenaire 0-4
’36 Alex Weterings 1-4 (sc)
’40 Danilo Trieling 2-4
’41 Casper van der Veen 3-4
’60 Lucas Veen 4-4
’60 Samuel Malherbe 4-5 (sb)

Stand jongens

Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Doelpunten voor Doelpunten tegen Punten
Nederland 2 1 0 1 12 5 3
Duitsland 1 1 0 0 5 1 3
België 2 0 0 1 6 9 3
Spanje 1 1 0 0 4 0 3
Rusland 2 0 0 2 0 12 0

4 Reacties

 1. SanderE

  KNHB start met het kijken (en reoganiseren) van jullie selectie (en opleidings) beleid. Zelf redelijk thuis in deze lichting en meerdere namen verbazen mij persoonlijk. Ondanks dat het geweldige spelers zijn, maak ik me toch wel zorgen dat dit de top van NL zou moeten zijn in deze leeftijdscategorie. Ik vraag me dan ook af of dit daadwerkelijk de beste spelers van NL zijn.

 2. RobV

  Het ziet er toch niet geweldig uit qua aanwas bij de heren. Wat doen ze daar zoveel slechter dan bij de dames.? Je vraagt het je af.

 3. haags-hopje

  Niks aan de hand! Het verslag is kraakhelder... "Oranjestorm", "verdienden zeker een punt", "fraaie inhaalrace". Lijkt JOH wel....

 4. Linksbuiten

  Zie ook het interview elders op hockey.nl met dhr. Duyf. De andere landen zijn gekomen voor een Europees kampioenschap. Nederland, jongens en meisjes U-18, voor een hockeykamp, goed passend in het "proces". Omdat beide coaches op één lijn zitten zal het inderdaad wel KNHB beleid zijn. Tja, het is een keuze...


Wat vind jij? Praat mee...