Net als echte sterren: Breda O-16 straalt op Super Saturday

Voor één dag beleeft de jeugd van Breda zijn eigen Super Saturday. De eerstelijnsteams krijgen mini’s bij het oplopen, een eigen stadionspeaker en zelfs een goaltune. ‘Je moet dit niet te vaak willen organiseren, het moet wel speciaal blijven.’

Hockeyclub Breda pakt flink uit voor Super Saturday. Oren en ogen komen tekort voor wat er op het sportcomplex te beleven valt. Dat het kwik tegen de 25 graden loopt en er de hele dag vrolijke muziek opstaat, zorgt voor nog meer blije gezichten. Er zijn extra tribunes bijgebouwd en na afloop van de wedstrijd van Jongens Onder-16 wordt geopperd om die voor altijd te laten staan. Kinderen kunnen hun techniek oefenen op een skillmat, elkaar uitdagen wie het hardste schot heeft of een foto maken met hun hockeyteam.

Waar heel Breda het meest naar uitkijkt: de shoot-outchallenge, waarbij de deelnemer de keeper van heren 1 of dames 1 probeert te kloppen. En alsof dat nog niet genoeg is: Bloemendaal-speler Casper van der Veen is gekomen om een clinic te geven. Iets na het middaguur zijn vele ogen op de wedstrijd van Jongens Onder-16 gericht. Het team van Vincent Opgelder, het enige dat uitkomt in de Landelijke Jeugd, wacht nog altijd op het eerste punt. Om de Bredase talenten extra aan te moedigen, worden fanklappers met hun portretfoto’s uitgedeeld. 

Volle bak op Breda. Foto: Iris van Doormalen

Prijzen winnen

De klappers zijn niet alleen geschikt om veel herrie mee te maken, maar ook om prijzen te winnen. Het enige wat je moet doen: het juiste rugnummer van de spelers van de Jongens Onder16 achterhalen. De man van de wedstrijd kan ook in de prijzen vallen, degene met de mooiste actie schittert uiteindelijk op de socials van de club.

Aan de rand van het hoofdveld staan rijen bekers opgesteld voor de gelukkige winnaars. Harm van Woudenberg en Rijk Slooff van Jongens Onder16 keken al de hele week uit naar Super Saturday. Tegen HC Den Bosch pakten ze hun eerste punt dankzij een rake strafbal van Teije Verschuur in de slotfase. Hij had matchwinner kunnen zijn, maar in de slotseconden ging het alsnog mis: 1-1. 

Daar balen ze van. Toch bederft het hun Super Saturday niet. ‘De club heeft er op social media echt veel aandacht aan besteed’, glundert Van Woudenberg. ‘Ze hebben extra dingen geregeld, zoals een mascotte, om mensen naar het complex te laten komen. Er is echt veel te doen.’

Voor hen maakt de goaltune de middag compleet. ‘Bij Den Bosch hoor je altijd een liedje bij een strafcorner of een doelpunt. Erg gaaf om dat ook zelf een keertje op het eigen complex te horen. Daarom wilde we per se scoren vandaag’, vertelt Van Woudenberg. Dat is dus op de valreep gelukt, zegt hij opgelucht. 

Harm van Woudenberg (links) en Rijk Slooff van Breda Jongens Onder16-1. Foto: Iris van Doormalen

‘Jammer, die goaltune van Feyenoord’

Volgens coach Vincent Opgelder willen zijn pupillen Satisfyer van Roxy Dekker uit die speaker laten schallen, maar dat vindt hij niet zo’n goed idee vanwege de songtekst en het jonge publiek dat er rondloopt. Het alternatief: I Will Survive van Hermes House Band. ‘Jammer dat dit dan weer de goaltune van Feyenoord is’, zegt Opgelder met een knipoog.

Normaal gaan mensen snel naar huis, weet Opgelder. Niet vandaag. Van Woudenberg en Slooff blijven op de club rondhangen, precies zoals Breda dat beoogt. ‘Ik wil nog wel even mijn techniek oefenen op die skillmat’, zegt Slooff. 

En de snelheidsmeter dan? ‘Eerder dit seizoen haalde ik de honderd kilometer per uur’, zeggen de twee 16-jarige talenten bijna in koor. Van Woudenberg: ‘Maar iemand in ons team slaat al 130 per uur.’ Slooff knikt instemmend: ‘Best hard voor onze leeftijd.’

Zou Breda Super Saturday vaker moet organiseren? ‘Dan wordt het wel minder speciaal. Twee keer per jaar is genoeg.’

Foto: Iris van Doormalen


Wat vind jij? Praat mee...