Onder 12 kan komend seizoen voor negen-tegen-negen kiezen

Vanaf het nieuwe seizoen hebben alle Onder 12-teams de mogelijkheid om in negentallen tegen elkaar te spelen. De KNHB meldt deze verandering, die ontstaan is na een pilot in de huidige hockeyjaar. Tot dit seizoen speelden alle Onder 12-teams – de voormalige D-jeugd – alleen als elftallen.  

De negen-tegen-negen-vorm wordt aangeboden naast het elftalhockey, dat ook blijft bestaan voor de Onder-12. Clubs kunnen dus kiezen tussen beide speelwijzen. Het is ook mogelijk dat een vereniging voor beide hockeyvormen teams inschrijft. Dat laatste was ook het geval bij de pilot in Noord- en Oost-Nederland, waar 55 teams van in totaal 28 verenigingen aan meededen.

‘De pilot heeft aangetoond dat kinderen door negen-tegen-negen te spelen meer plezier hebben en zich beter ontwikkelen door onder andere meer balcontact en meer betrokkenheid bij het spel’, meldt de KNHB.

Hoe speel je negen-tegen-negen?

De bond verwijst naar de visie op de ontwikkeling van hockeyers, die in 2018 is gelanceerd. ‘De vertaling van deze visie naar de jongste jeugd komt terug in spelvormen waarin de speelbeleving centraal staat. Hierop aansluitend zijn er afgelopen twee seizoenen bij de O8-, O9- en O10- categorie verschillende wijzigingen doorgevoerd. Maar in die periode is er ook kritisch gekeken naar de O12-jeugd.’

Nog even in het kort: negen-tegen-negen wordt gespeeld op driekwart van het veld. De huidige spelregels worden gehanteerd. De goal staat op de 23-meterlijn en de cirkel wordt handmatig uitgezet. De middenlijn wordt met pionnen aan de zijlijn aangegeven.

 


10 Reacties

 1. PhilipTulleken

  Ik ben blij dat clubs ook voor normaal hockey mogen blijven kiezen. Logistiek: dat kwart veld dat over is kan je ook niet gebruiken voor 6 tegen 6, want dat is nogal gevaarlijk met hoge ballen op goal bij 9 tegen 9 die naast gaan……

  1. annelotweusthuis

   6 tegen 6 kan ook al twee jaar niet meer in die richting, dus dat was sowieso geen optie geweest..

  2. robdux

   Helemaal eens. En de meeste clubs blijven ook 11-11 spelen. Hier is totaal niet over nagedacht.

 2. bobkrulvis

  Anders gebruiken ze toch een heel veld, dat maakt dus niet heel veel uit....

  1. splinterdijkstra

   Hiermee krijg je meer teams met minder spelers, waardoor er extra belasting op de veld capaciteit ontstaat.

 3. Paul van Laak

  Niet waar, want anders zouden ze een heel veld gebruiken 🤔🤷‍♂️🏑

 4. danielschong

  Goede ontwikkeling dat dit een keuze wordt in plaats van verplicht. Op deze manier helpt het de kleinere clubs die moeite hebben om 11-tal teams goed gevuld te krijgen (alhoewel dit probleem er natuurlijk niet alleen bij de O12 categorie is, dus is het alleen een oplossing voor de O12) en tegelijkertijd helpt het de grotere clubs doordat er niet een (soms nog groter) veldcapaciteit probleem ontstaat. Even om te het veldcapaciteit probleem te duiden waar bij de reacties hierboven een soort welles/nietes lijkt te ontstaan. Het idee van 9x9 is dat de individuele speler meer speelt/balbezit heeft/acties maakt/etc. Hedt gevolg is dus niet alleen op het veld minder spelers, maar dus ook kleinere teams, anders kom je nog niet aan meer spelen toe omdat je meer op de bank zit. Kleinere teams betekent dus automatisch ook dat er meer 9x9 teams zijn dan 11x11 teams (uitgaande van evenveel spelers in die categorie). En meer teams die een heel veld nodig hebben (dat is dus bij zowel 9x9 als 11x11 zo), betekent dus uiteindelijk een veldcapaciteit probleem. Even een rekenvoorbeeld. Stel een vereniging heeft 12 O12 teams (hier in de randstad redelijk gemiddeld denk ik zo). In elk team zitten over het algemeen 15 spelers. Dit betekent dat er in totaal 180 O12 spelers lid zijn. Als je deze allemaal 9x9 gaat laten spelen, dan denk ik dat je niet meer dan 12 spelers in een team wilt (anders gaat het weer mis met het doel van 9x9, meer spelen). Dit betekent dus dat die 180 spelers nu over 15 teams verdeeld worden, kortom 3 extra teams waar je niet alleen op de zaterdag extra veldcapaciteit voor nodig hebt, maar ook extra coaches en trainers (en het lukt tegenwoordig al moeilijk om hier de bezetting voor rond te krijgen) en veldruimte om te trainen. De enige oplossing voor het capaciteitsprobleem (bij 9x9) is dan dat je moet gaan krimpen in het aantal leden in de O12 categorie om weer uit te komen op het oorspronkelijke aantal teams (dus 12 teams van 9x9 uit het voorbeeld, wat dus een krimp van 180 naar 144 leden zou betekenen). En laat ledenkrimp nu net ook een groot probleem zijn waar de KNHB zich bewust van is en wil tegengaan. Bovendien zou een krimp bij de O12 als gevolg van 9x9 ook betekenen dat de doorstroming naar O14 en ouder op den duur ook afneemt, er zijn immers leden in de O12 om door te stromen, met daar minder teams en minder leden. Financieel een groot probleem voor de club dus. Kortom, goede beslissing dat het een keuze is, hopen dat dit altijd een keuze zal blijven en niet alleen komend seizoen als soort van overgangsperiode en daarna alsnog 9x9 verplichten.

  1. PATWijfjes

   Vind de mogelijkheid tot keuze voor een club eigenlijk het zwakste punt van dit voorstel. Als club weet je niet wie wel en niet meedoet en hiermee verklein je de nodige massa om dit plan te laten slagen. Mijn inziens hadden ze een overgangsjaar dienen in te voeren waarna elke club ineens over gaat. Dan houd je voor eenieder interessante competities.

 5. etienneevers@gmail.com

  In onze poule zitten 2 teams die in 9-tallen gaan spelen. Het zijn kleine verenigingen die wellicht moeite hebben om überhaupt 11 spelers plus wissels bij elkaar te krijgen, dus voor hen is dit een prima oplossing. Ons team heeft 16 spelers en wij hebben er straks 7 op de bank zitten als we tegen een 9-tal spelen. Dat is wel wat lastig. Als coach wil je vooral met het coachen bezig zijn en niet met het constant wisselen en puzzelen om iedereen evenveel speeltijd te geven.

 6. bappelhof

  Mij nog steeds onduidelijk wat nu landelijk het beleid is. 11x11 word nu gepresenteerd als optie voor volgend seizoen als overgangsfase. En dan kun je als 11-tal toch bij 9-tal competitie ingedeeld worden. 2025-2026 alleen nog 9x9. Ik had graag 11x11 voor 2e klasse en hoger gezien, 9x9 voor 3e en lager bijvoorbeeld.


Wat vind jij? Praat mee...