‘Pinoké JA1 moet lessen trekken uit gelijkspel’

Zure gezichten na afloop bij Pinoké JA1. Voor het tweede weekend op rij werden punten verloren. Vorige week werd op bezoek bij hdm de eerste nederlaag van het seizoen geleden en zaterdag bleef de ploeg in eigen huis op 2-2 steken tegen SCHC.

‘We waren heel goed, maar net niet goed genoeg. En dat is voor een groot gedeelte de verdienste van Stichtsche. Maar het ligt ook bij onszelf. Hoe gaan we om met wat Stichtsche ons voorschotelt?’, legt Pinoké-coach Rick van Domburg Scipio uit.

Strijdplan

SCHC schotelde een strijdplan voor waarmee Pinoké het gedurende de wedstrijd steeds lastiger mee kreeg. De Bilthovenaren zakte terug op eigen helft en vingen de Steekneuzen op bij de middenlijn. Via snelle tegenaanvallen probeerde SCHC onder de druk weg te komen en was daarmee twee keer trefzeker.

‘Het is hun goed recht om zo te hockeyen. Daar moeten wij iets mee en dat lukt ons nu niet. Dat is voor ons wel een dingetje om mee aan de slag te gaan de komende weken’, zegt Van Domburg Scipio.

Hockeyvolwassenheid

Het zijn de harde lessen voor Pinoké JA1 op weg naar hockeyvolwassenheid omschrijft Van Domburg Scipio. ‘In het verleden is het met deze lichting in de B, de C en in mindere mate de D eigenlijk zonder tegenslag gegaan. We hockeyen goed, hebben goede spelers en komen er achter dat de tegenstander ook grote, sterk en slimme jongens heeft. En die gaan ons niet ontvangen van: Welkom, schiet er maar 5 in. Dat kwartje moet vallen en als dat lukt bereiken we het ultieme dit seizoen.’

Aan de kwaliteit van de ploeg ligt het niet. Pinoké speelde in een hoog tempo en legde goed combinatiespel op de mat. Al in de 1e minuut leverde het een doelpunt op. Derck de Vilder brak door over rechts, gaf de bal voor waarna Matis Papa attent reageerde en de bal langs doelman Bob Hoopman tikte. Even later was Louis Schools dichtbij een tweede treffer voor Pinoké, maar Hoopman bracht redding.

Verrassende gelijkmaker

Na iets meer dan 10 minuten kwam SCHC enigszins verrassend op gelijke hoogte. Een uitbraak aan de rechterkant werd met een mooie backhand van Bram van der Kraats tot doelpunt gepromoveerd: 1-1.

De vreugde was van korte duur, want nadat Koen Bitter de paal raakte, was hij even later wel trefzeker: 2-1. SCHC kwam vervolgens opnieuw op gelijke hoogte. Een scoop vanuit achteruit bij SCHC werd door Pinoké slecht verwerkt. Tijn Arends profiteerde en schoot koelbloedig de bal binnen.

Onnodige kaarten

In de tweede helft werd niet gescoord. SCHC veranderde niets aan het spelplan en Pinoké speelde te slordig om nog iets aan de stand te veranderen. Bovendien stond de ploeg in de slotfase een aantal maal in ondertal na onnodige kaarten.

Over die kaarten verbaasde Van Domburg Scipio zich. ‘Dat was wat mij betreft niet het karakter van de wedstrijd. Ik verbaas me dat het niet lukt om gecontroleerder naar het einde te gaan. Nu ga je met een extra naar gevoel van het veld af.’

Opleiden

‘Dit is wel interessant als je het hebt over opleiden van jonge gasten richting volwassenhockey. Hoe reageer je op tegenslag? Hoe ga je om met je medespelers? Scheidsrechters? Publiek? Druk? Nu komt de echte test. Kunnen we het bootje recht houden? En met elkaar blijven werken?’

‘Uiteindelijk hebben we 1 doel bij Pinoké en dat is zorgen dat we die gasten in het 1e krijgen. Dat ze fysiek, technisch en tactisch klaar zijn voor wat in de Hoofdklasse gevraagd wordt, vooral mentaal. In dat kader is dit super leerzaam en interessant’.

Pinoké-SCHC 2-2
1-0 Matis Papa
1-1 Bram van der Kraats
2-1 Koen Bitter
2-2 Tijn Arends


Wat vind jij? Praat mee...