QR-codes, looproutes en mondkapjes op eerste speeldag Landelijk

Het is zaterdag zonder twijfel de meest gestelde vraag bij de ingang van het complex van Hurley: ‘Heb jij je geregistreerd?’ Het hockeyseizoen is vandaag officieel van start gegaan met de eerste speeldag van de Landelijke jeugd en vanwege de overheidsmaatregelen zijn de clubs verplicht alle bezoekers te laten registreren bij het betreden van het complex.

Registreren kon vooraf op de website van de clubs of aan de toegangspoort via een QR-code. Bij Hurley hangt een grote poster aan het hek met de oproep ‘scan de code’. ‘We controleren niet of de mensen zich daadwerkelijk hebben geregistreerd. We vragen alleen of zich hebben geregistreerd. Wij gaan geen politieagent spelen’, zegt Hilde Klok.

Deurbeleid

Klok is een van de vrijwilligers bij Hurley die deze zaterdag samen met haar collega’s Dominique Boon en Anouk Hellingman verantwoordelijk is voor het deurbeleid van de club. Het drietal staat onder een bruine partytent en achter een tafel. Ze verwelkomen de bezoekers en leiden hen de goede kant het terrein op.

Foto: Bart Scheulderman

‘Jij komt spelen? Dan mag je doorlopen’, zegt Klok tegen een meisje dat zich aan de poort meldt in trainingspak. Omdat spelers al vermeld staan op het digitale wedstrijdformulier hoeven zij zich niet nog een keer apart te registreren.

Looplijnen

Als een bezoeker, nadat hij zich bij de poort heeft geregistreerd en nog even op zijn telefoon kijkt, meteen linksaf slaat voor de kortste route naar het clubhuis roept Klok hem na: ‘Wilt u wel de looplijnen volgen.’ De man kijkt van zijn telefoon op, draait zich om en volgt dan de voorgeschreven route.

Op het terrein van Hurley geven gekleurde lijnen de route aan naar de verschillende velden. Speel je op het hoofdveld dan volg je de rode lijn. De andere velden zijn met de kleuren groen, blauw en geel aangegeven.

Foto: Bart Scheulderman

Kleuren

Deze kleuren corresponderen ook met de picknicktafels die op de grasvelden staan. Bij de tafels staan bordjes met het veldnummer en de desbetreffende kleur. Speelt een team bijvoorbeeld op Veld 22, dan verzamelt de ploeg vooraf en na de wedstrijd bij de tafel waar het bordje met daarop de groene kleur en het veldnummer staan vermeld.

Langs het hoofdveld van Hurley zijn met witte verf voetafdrukken geschilderd. Hierop kunnen bezoekers gaan staan waardoor ze anderhalve meter afstand van elkaar houden. Door het regenachtige weer zijn niet alle voetafdrukken bezet.

Foto: Bart Scheulderman

‘De QR-code registreert dan wel wie er binnenkomt, maar niet wie er vertrekt’, zegt Klok. ‘Als er te veel mensen langs de lijn staan, dan zullen we mensen moeten wegsturen. Nu ziet het er goed uit en met dit weer zal het ook niet nodig zijn mensen weg te sturen.’

Athena

Bij Athena ligt de situatie net iets anders. De club aan de rand van de ringweg van Amsterdam deelt het sportcomplex in tegenstelling tot Hurley met andere sportclubs, zoals een atletiekvereniging en de voetbalclub. Het voetbalveld van GeuzenMiddenmeer ligt pal naast het hockeyveld van Athena. Tussen de velden en de atletiekbaan op het sportcomplex loopt een fietspad. Afsluiten van het terrein is dan ook lastig.

Vanaf het parkeerterrein loopt je ongehinderd het complex van Athena op. Pas als je Stadion de Meer ben gepasseerd en rechts afslaat naar het clubhuis stuit je op een hek met daarop de QR-code om je te registreren.

Grootste drukte verwacht

‘We hebben het hek hier geplaatst, omdat we voor ons clubhuis, op het Athenaplein, de grootste drukte verwachten’, zegt Bart van Asten, lid van het coronaprojectteam van de Amsterdamse club. ‘Daarom hebben we op deze plek onze focus gelegd. Rond de andere velden valt het mee met de drukte, maar als je iets wilt drinken dan moet je je registreren om bij het clubhuis te komen.’

Foto: Bart Scheulderman

De Amsterdamse club doet een beroep op de eigen verantwoordelijk van de bezoekers, want bij het hek staat niemand die controleert of bezoekers daadwerkelijk zich hebben geregistreerd. ‘We hebben geen politieagenten rondlopen’, zegt Van Asten. ‘We kunnen via de backend van de app zien of mensen zich registreren. Dat gebeurt, want het aantal loopt op. Als club moeten we kijken hoe streng we moeten zijn. Ik denk dat elke club daar wel een beetje mee zit. Volgende week hebben we op Athena een vol programma met 78 jeugdteams en 55 seniorenteams. We zullen dan goed moeten kijken of we iemand bij het hek zetten in de rol van toegangscoördinator.’

Een eerste dag

‘Het is op zo’n eerste dag altijd een beetje kijken hoe het gaat’, vervolgt Van Asten. ‘Als je bijvoorbeeld kijkt naar de belijning op het complex. Dat is van tape gemaakt, maar we zullen deze week de belijning moeten spuiten.’

Foto: Bart Scheulderman

Het is niet alleen wennen voor de ontvangende clubs, maar ook voor de bezoekende clubs. Zij krijgen niet alleen te maken met de maatregelen van de thuisspelende club, maar ook met reisprotocollen. De overheid adviseert met klem dat personen boven de twaalf jaar met een mondkapje in de auto naar uitwedstrijden reizen.

Mondkapjes

Dat gold dus ook voor Meisjes B1 van Quick Stick dat naar Amsterdam afreisde voor hun eerste competitiewedstrijd. Dertien speelsters werden verdeeld over vier auto’s en zaten bijna anderhalf uur met een mondkapje in de auto.
‘‘Mondkapjes op in de auto is de lijn, de verplichting, dus daar houden wij ons keurig aan. De kinderen zijn het gewend en de ouders inmiddels ook een beetje, dus dat gaat prima’, zegt Auke Huizinga trainer-coach van de ploeg uit Heerenveen, die zich vanzelfsprekend van tevoren had geregistreerd.

Foto: Bart Scheulderman

Lekker spelen

‘Dat heb ik keurig gedaan. Het is eigen verantwoordelijkheid, maar ik maak mij er op dit moment niet heel druk over eerlijk gezegd. We gaan zo lekker spelen. De meiden hebben er absoluut zin in’, besluit Huistra met een glimlach. Na de maandenlange pauze vanwege het coronavirus wordt er eindelijk weer gehockeyd om het echie.


2 Reacties

  1. hockeyliefhebbertje

    En waar blijven de uitslagen?

  2. g-hockeyfan

    Veel dank aan de onmisbare vrijwilligers.


Wat vind jij? Praat mee...