‘Stoere mannenavond’: charmeoffensief voor hockeyende jongens

Er is sprake van scheefgroei in het hockey: de sport groeit, maar voornamelijk door de aanmelding van meisjes. De aantallen hockeyjongens blijven achter. Daarom wordt er steeds meer actief campagne gevoerd om jongens naar hockeyverenigingen te trekken.

Een gratis ‘Hamburger en Homies’ avond bij HC Waddinxveen, aangekondigd als ‘stoere mannenavond’. Een open hockeytraining voor jongens in Twello, gegeven door Heren 1, met stoere activiteiten zoals races en een snelheidsmeter. Slechts 2 voorbeelden van initiatieven van hockeyverenigingen om meer jongens op de velden te krijgen.

30 procent jongens

Hockeyclub GZG Hardenberg benoemt het zelfs zo: ‘Hockey is een populaire meisjessport, maar GZG Hardenberg wil ook jongens erbij betrekken. Daarom geven we een gratis clinic voor jongens van 6 tot en met 12 jaar.’ Sticks zijn gratis te leen, jongens uit de buurt worden uitgedaagd: ‘Wedden dat je het leuk vindt?’

Met name in de leeftijdscategorie die de Hardenbergse club ook aanspreekt is de scheefgroei duidelijk te zien. Van alle 6 tot 12-jarigen is slechts 3 op de 10 hockeyers een jongen. Dat komt onder andere omdat er bij meisjes minder concurrentie is van andere outdoor teamsporten zoals voetbal, stelt Gabriëlle van Doorn, bij de KNHB verantwoordelijk voor doelgroependiversiteit.

Initiatieven

Voetballen kan al vanaf 4 jaar, hockeyen doe je meestal pas vanaf je 6e. Van Doorn: ‘Eén van de belangrijkste maatregelen die een vereniging zou kunnen treffen is het verlagen van de leeftijd waarop jongens lid mogen worden van een vereniging naar 4 jaar. We hopen hiermee te voorkomen dat ze voor andere sporten kiezen. Met het Funkey verenigingsprogramma, dat we overigens ook op scholen aanbieden, maken ze op een leeftijdsspecifieke en speelse manier kennis met de sport en de vereniging.’ Vervolgens is het zaak om de jongens een aantrekkelijk aanbod te doen, zodat ze ook lid blijven.

Ook Urban Hockey Challenges, waarbij jongens tegen elkaar kunnen strijden met trucjes, en Streethockey moeten (nieuwe doelgroepen) jongens aantrekken. Daarnaast ondersteunt de KNHB de verenigingen met workshops, advies en best practices.

Hockey moet familiesport blijven

Waarom is het eigenlijk belangrijk om die scheefgroei in de jeugd aan te pakken? Van Doorn: ‘We willen een echte familiesport blijven, waarbij ouders op de vereniging kunnen blijven om hun kinderen aan te moedigen en verenigingstaken te doen, in plaats van snel wegrijden om hun zoon naar voetbal of een andere sport te rijden. Ook willen we een mixed sport zijn, een ontmoetingsplek voor zowel jongens als meisjes.’

Daarnaast speelt het kwalitatieve aspect uiteindelijk een rol. ‘Meer hockeyende jongens zorgt voor een groter aanbod van talent.’


Wat vind jij? Praat mee...