Xan haalt met nieuwe beenprothese selectieteam Eemvallei

Xan Engelsman is pas veertien jaar, mist zijn rechteronderbeen, maar heeft desondanks torenhoge ambities: hij wil binnen een paar jaar de allerbeste hockeyer van de hele wereld worden. Dankzij een speciale sportprothese, ontworpen door prothesemaker Frank Jol, komt die droom een stukje dichterbij. ‘Ik ben nog nooit zo snel geweest’, glundert Xan.

De hockeyer mist al zijn hele leven één been. Zo is Xan nou eenmaal geboren. Zonder rechtervoet. Dat deerde hem zo’n acht jaar geleden niet om te gaan hockeyen, bij Nijkerk in de jeugd.

Xan kon prima meekomen met een standaardprothese, al speelde hij in zijn beginjaren als hockeyer liever zónder prothese. ‘Ik was heel handig op mijn stomp, maar daar kon ik natuurlijk niet te lang mee doorgaan. Dat is niet zo verstandig.’ En dus hockeyde Xan toch maar met een prothese. Een prothese waarmee hij niet zo snel was, zo blijkt met de kennis van nu.

Op de Mentelity Games in Zwitserland, een ski- en snowboardevenement van de Mentelity Foundation voor mensen met een lichamelijke uitdaging, ontmoette Xan orthopedisch instrumentmaker Frank Jol. Hij kwam tot de conclusie dat Xan met zijn nieuwe prothese een stuk sneller zou zijn.

‘Dit been maakt echt verschil’, vertelt Xan. ‘Ik kan nu eindelijk mijn tegenstanders bijhouden en een actie maken.’ Met deze nieuwe prothese was het afgelopen zomer voor Xan tijd voor de volgende stap. Hij verkaste naar Eemvallei, tien kilometer verderop, waar hij voor het eerst in zijn leven mee mocht doen aan een selectietraining.

Inmiddels is hij in de Jongens B1 een vaste waarde op de linksback-positie. ‘Natuurlijk ben ik blij’, lacht Xan. ‘Het niveau van dit team is een stuk hoger en ik ben door de nieuwe prothese meegegaan in dat niveau. Ik vind het geweldig, eigenlijk vind ik hockey het allerleukste wat er is.’


4 Reacties

 1. tom_bremer

  Heel gaaf! Ga ervoor

  1. Ron van Asperen

   Yesssssss , zet em op ! Laat iedereen versteld staan !!

 2. barbara

  Mooi hoor!

 3. Puck

  Wat een passie!!!!!


Wat vind jij? Praat mee...