10-0 winst geeft Jong Oranje zelfvertrouwen voor clash met Australië

Australië is woensdag om 16.00 uur Nederlandse tijd de eerste tegenstander van Jong Oranje op het WK-21 in Chili. Als generale repetitie speelde de ploeg van bondscoach Dave Smolenaars maandag een laatste oefenwedstrijd. Tegen het arme Nieuw-Zeeland werd met een 10-0 winst vertrouwen getankt.

Jong Oranje speelt Nieuw-Zeeland maandagmiddag bijna zestig minuten lang zoek, maar toch is de bal soms slechts bijzaak. De toppen van het majestueuze Andesgebergte steken in het hockeystadion in Santiago boven de tribunes aan de oostelijke lange zijde uit. Vanaf de hoofdtribune aan de overkant heb je er prachtig zicht op. De bergtoppen zijn als een magneet voor je ogen.

Aan de omstandigheden kan het in ieder geval niet liggen voor Jong Oranje, dat op jacht gaat naar de vijfde wereldtitel. De blauwe mat ligt er bij als een biljartlaken. Het hockeystadion, het Centro Deportivo de Hockey Césped, ligt in het sportieve hart van de stad. Vanaf de hoofdtribune wordt de horizon behalve door de bergtoppen ook ingekleurd door talloze lichtmasten. Er wordt hier niet alleen gehockeyd, maar ook aan dertien andere sporten gedaan. Vanaf het hockeyveld zie je achter het doel aan de noordzijde op een steenworp afstand bijvoorbeeld de contouren van het Estadio Nacional, het reusachtige stadion waar in 1962 het Braziliaans voetbalelftal de wereldtitel veroverde.

Hier op dit multifunctionele sportcomplex, El Parque del Estadio Nacional, werden onlangs (20 oktober – 5 november) de Pan-Amerikaanse Spelen gehouden. Overal hangen doeken en wapperen vlaggen die daaraan herinneren. Een wandeling langs de velden geeft je een olympisch gevoel. Je loopt van het hockey zo naar het BMX’en en het zwemmen. De tijdelijke tribunes die voor de Pan-Amerikaanse Spelen langs het hockeyveld zijn opgetuigd, zijn na de finales niet afgebroken, maar staan er gelukkig nog steeds. Hoe vol ze vanaf woensdag zitten, moet natuurlijk nog blijken. Maar het geeft het hockeystadion in ieder geval kleur.

Het hockeystadion in Santiago met op de achtergrond de toppen van het Andesgebergte.

Hattrick Isis van Loon

Jong Oranje werkte maandag in de laatste oefenwedstrijd voor de start van het WK swingend het to-do-lijstje af. Een rake sleeppush uit een strafcorner om alvast wat vertrouwen te tanken? Check! Verdediger Mikki Roberts van Tilburg pushte de bal hard op de plank. Een goal voor spits Jip Dicke voor het goede gevoel? Check! Zij maakte er zelfs twee. Een eerste hattrick? Check! Isis van Loon wist drie keer het net te vinden. Als klap op de vuurpijl achterin de nul houden? Ook dat lukte. Net als vorige week, toen Nederland de Verenigde Staten in een verkorte oefenwedstrijd versloeg met 7-0.

Verdediger Noor van den Nieuwenhof van Kampong denkt dat Nederland optimaal geprepareerd is om de wereldtitel te kunnen verdedigen: ‘Dit was een goede generale repetitie. We raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Vooral onze press staat goed. Daar winnen we ontzettend veel ballen mee. Daarnaast weten we wat we vervolgens met de bal moeten doen. We belonen onszelf. Nu is het hopen dat we deze lijn door kunnen trekken in de poulefase. Ons doel is natuurlijk het winnen van de wereldtitel.’

De speelsters van Australië hockeyden al ruim 170 interlands

Woensdag staat Jong Oranje met Australië ogenschijnlijk direct de zwaarste tegenstander van de poule te wachten. Zeven speelsters van de Australische selectie kwamen al uit voor het A-team van de Hockeyroos. Zij speelden in totaal al ruim 170 interlands. Niet alleen in de Pro League, maar sommigen van hen ook op het WK van 2022, waar Australië brons won.

‘Australië heeft ongetwijfeld een goede ploeg. Maar wij gaan uit van onze eigen kwaliteiten’, zegt Van den Nieuwenhof vol zelfvertrouwen. ‘Aan de uitslag van deze oefenwedstrijd hebben we niks, maar aan het vertrouwen dat we getankt hebben wel. Dat nemen we mee naar woensdag. We zijn er klaar voor.’

Poule-indeling

Poule A Poule B Poule C Poule D
Nederland Argentinië België Engeland
Australië Spanje Canada Japan
Chili Zimbabwe Duitsland Nieuw-Zeeland
Zuid-Afrika Zuid-Korea India Verenigde Staten

Speelschema

# Datum Tijd Wedstrijd
1 29-11-2023 16:00 Nederland-Australië (Poule A)
2 30-11-2023 22:30 Zuid-Afrika-Nederland (Poule A)
3 2-12-2023 23:00 Nederland-Chili (Poule A)

Deze tijden zijn Nederlandse tijden. In Santiago is het vier uur vroeger.


Wat vind jij? Praat mee...