Al zes strafcornergoals Jong Oranje: ‘We hebben een luxeprobleem’

Aanvallend is er op het spel van Jong Oranje dit WK nog wel wat aan te merken, zegt aanvaller Trijntje Beljaars donderdagavond, ondanks de 6-0 winst op Zuid-Afrika. Maar de strafcorner loopt als een trein. Vijf van de zes doelpunten tegen Zuid-Afrika werden gemaakt vanaf kop cirkel. Eén van de twee goals tegen Australië viel ook uit een strafcorner.

Verdediger Mikki Roberts die de eerste twee strafcorners van de wedstrijd tegen Zuid-Afrika allebei raak pusht en uiteindelijk met een derde rake sleeppush haar hattrick voltooit. Aanvaller Trijntje Beljaars die twee strafcorners eveneens in het net jaagt. En Pinoké-speelster Imke Verstraeten die ook twee keer mag pushen. En weliswaar niet scoort, maar wel één keer de paal raakt. Jong Oranje heeft duidelijk een luxeprobleem.

Over hoe het is om drie mogelijkheden op de kop van de cirkel te hebben, zegt Beljaars na de wedstrijd tegen Zuid-Afrika het volgende: ‘We hebben inderdaad een luxeprobleem. In principe is Mikki de nummer één. Ik ben de nummer twee. Maar heel zwart-wit is het niet. We wisselen elkaar ook af. Zo hebben we meer dreiging richting de goal.’

Trijntje Beljaars maakte tegen Zuid-Afrika twee doelpunten. Tegen Australië één. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

We kunnen nooit de fout maken dat er geen sleper in het veld staat Trijntje Beljaars over het hebben van drie cornernemers

Roberts pushte tegen Zuid-Afrika de meeste ballen. Al na anderhalve minuut sleepte zij de eerste strafcorner van de wedstrijd direct raak. Vroeg in het tweede kwart sleepte zij de 2-0 binnen. In het derde kwart volgde haar derde goal: de 5-0. Even daarvoor zorgde Beljaars voor de 4-0. Vier minuten voor tijd sleepte zij de 6-0 binnen.

Met drie speelsters die kunnen slepen, heeft Nederland een extra wapen in handen tijdens wedstrijden waarin het minder loopt. Voor slepers is het bovendien altijd fijn om iemand naast zich te hebben. Zodat de uitlopers een keuze moeten maken en er dus meer ruimte ontstaat. ‘Daarnaast verlaagt het ook de druk met betrekking tot het wisselschema’, zegt Beljaars. ‘We kunnen nooit de fout maken dat er geen sleper in het veld staat. Daardoor nemen we als team elke corner met zelfvertrouwen.’

Woensdag tegen Australië (2-2) lukte het Nederland bij een achterstand van 2-1 niet om uit veldspel te scoren. Toen bood de strafcorner uitkomst. Drie minuten voor tijd sleepte Beljaars de verdiende gelijkmaker binnen. Beljaars: ‘Mikki zou ‘m nemen. In principe. Maar zij zei: neem jij ‘m maar. Ik sleepte ‘m binnen en was daar echt superblij mee. Uiteindelijk was het wel jammer dat we vervolgens de winnende goal niet maakten. We deden onszelf tekort met een gelijkspel.’

Mikki Roberts maakt tegen Zuid-Afrika een hattrick uit de strafcorner. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Aanvallend moeten we meer creëren. In de eindfase kan het echt nog beter. Trijntje Beljaars

Het gelijkspel tegen Australië was voor de speelsters van Jong Oranje een teleurstellend resultaat, ondanks dat zeven speelsters van de tegenstander bij elkaar opgeteld al 170 interlands voor het A-team van Australië speelden. De teleurstelling zat ‘m vooral in het afdwingen van te weinig kansen. Jong Oranje domineerde namelijk wel grotendeels tegen Australië. De ploeg had zich daarom voor genomen om tegen Zuid-Afrika met meer overtuiging te hockeyen, zegt Beljaars. ‘We wilden goed hockey laten zien. Een beter gevoel aan de wedstrijd overhouden. Laten zien hoe goed we zijn.’

Of dat gelukt is? ‘Als je naar de uitslag kijkt wel. De eerste helft had er wel meer overtuiging in gemogen. Als we goed naar elkaar overspelen, zie je dat we best makkelijk goals kunnen maken. Maar dat moeten we dan wel doen. Aanvallend moeten we meer creëren. In de eindfase kan het echt nog beter.’

Vrijdag heeft Jong Oranje een rustdag. Zaterdag speelt Nederland de laatste groepswedstrijd, tegen gastland Chili (23.00 uur Nederlandse tijd). ‘Tot nu toe hebben we nog niet voor heel toeschouwers gespeeld. Ik verwacht dat er tegen Chili veel mensen komen kijken. Dat zou leuk zijn. Ik denk dat iedereen het prachtig vindt als het hier wat voller zit.’