Bondscoach Van Driel niet naar WK U21, Smolenaars op de bank

Bondscoach Erik van Driel reist komende maand niet mee met de Jong Oranje Dames naar het WK onder 21 in Zuid-Afrika. De Hagenaar kan het toernooi niet combineren met zijn verplichtingen als clubcoach bij de mannen van HDM in de Promotieklasse.

Dave Smolenaars is door de KNHB benoemd als vervanger bij Jong Oranje en staat vanaf komende maandag voor de groep. De 51-jarige oud-international, tevens clubcoach bij de vrouwen van Bloemendaal, was eerder bondscoach bij Nederlands Jongens B en assistent bij de Jong Oranje Dames, Jong Oranje Heren en de Oranjevrouwen.

Dave Smolenaars als assistent-bondscoach bij de Oranjevrouwen. Foto: Koen Suyk

Van Driel betreurt het gegeven dat hij een keuze moet maken tussen zijn teams. ‘Natuurlijk vind ik het heel erg om vlak voor het WK afscheid te moeten nemen van speelsters en begeleiding waar ik zo lang en goed heb samengewerkt. Maar hetzelfde commitment voel ik ook naar HDM, naar een team en een club die er alles aan doen om te promoveren naar de Hoofdklasse. Door de verplaatsing van het WK naar de data in april is het onmogelijk beide te functies te combineren.’

In tegenstelling tot bij de Promotieklasse Dames ligt tijdens het WK U21 het programma in de Hoofdklasse Dames stil. Het WK wordt van 1 tot en met 12 april gehouden in Potchefstroom.

‘Wij vinden het jammer dat Erik Jong Oranje niet zal begeleiden tijdens het WK’, aldus Joost van Geel, prestatiemanager van de KNHB: ‘Maar we hebben ook begrip voor het commitment dat hij toont richting HDM.’ Van Driel keert na het WK terug als bondscoach van de Jong Oranje Dames, om het team in juli te begeleiden op het EK-21 in België. Daarna wordt hij de eindverantwoordelijke bij de Jong Oranje Heren.

Noor de Baat (links) en Maria Steensma tijdens de oefencampagne van Jong Oranje. Foto: Koen Suyk

Het is voor Jong Oranje Dames de zoveelste episode in de uiterst roerige aanloop naar het WK, dat aanvankelijk al in december zou worden gehouden. Door de opkomst van de omikronvariant van het coronovirus, ging het toernooi niet door op het geplande moment. Wereldhockeybond FIH zette het WK na enige aarzeling toch weer op de agenda, ditmaal in april.

Jong Oranje leek daar, door de propvolle speelkalender, niet aan mee te kunnen doen. Omdat de FIH uiteindelijk akkoord ging met een aantal aanpassingen – zoals een kortere duur en bredere selecties, meldde Nederland zich in februari toch aan voor het meest prestigieuze jeugdtoernooi in het hockey.


10 Reacties

 1. robvisser

  Dit is wel raar. Je zou toch zeggen dat je rol als bondscoach zwaarder weegt dan die van clubcoach? Dan ben je volgens mij niet echt geschikt als bondscoach als je deze keuze maakt. Het komt wat amateuristisch over dat er voor het WK nu opeens iemand anders voor de groep staat.

  1. Paul van Laak

   Clubcoach ben je in het tophockey vrijwel full-time, bondscoach (van jeugd-/jong-teams iig) ben je ‘erbij’. Hij of de bond kunnen er niets aan doen dat het toernooi steeds uitgesteld/verplaatst is, toch?

  2. RobDux

   Toernooi had niet door moeten gaan. Spelers worden teveel belast. En de clubs moeten ervoor opdraaien.

  3. kitty-zaat

   Beste Rob, Jouw opmerking raakt mij, en niet alleen mij, alle mensen die Erik kennen en begaan zijn met het HDM team. Hoe kun jij over iemand zeggen -die je zeer waarschijnlijk niet kent-dat hij niet geschikt zou zijn als bondscoach en ‘amateuristisch’ zou zijn. Het is juist een hele professionele en afgewogen keuze van Erik en hij zal zeker niet over één nacht ijs zijn gegaan. Jij denkt waarschijnlijk in rangen en standen… een WK halen is uiteraard het uiterst haalbare, maar eerste worden in welke competitie dan ook, is ook een doel. Eigenlijk is jouw opmerking heel amateuristisch. Fijne avond!

 2. PeterMontijn

  Precies Paul. En heeft heeft natuurlijk al helemaal niets met “geschiktheid” te maken.

 3. robvisser

  @Paul van Laak Ik verwijt hem ook niet dat hij niet op twee plekken tegelijk kan zijn. Logisch dat hij dan moet kiezen. Ik vind het alleen raar dat zijn keuze dan op zijn club in de Promotieklasse valt. Me dunkt dat zo’n WK wel iets is waar je als bondscoach bij hoort te zijn. Ik zou het als U21 Oranje speler denk ik gek vinden als de bondscoach thuisbijft.

  1. Paul van Laak

   Misschien zou het raadzaam zijn je eerst eens inlezen in de hockeywereld, de reacties hier op je stelling en je af te vragen wat je post met iemand en zijn omgeving kan doen, voordat je dit soort dingen neerpent Rob…

 4. Mark Bouwman

  Eigenlijk wel een heel mooie keus die Erik van Driel maakt. Het raakt de kernvraag of we als Nederland nu primair gaan voor de Oranje teams of Clubteams? Internationale verplichtingen moeten welhaast een rampenplan zijn voor competitieleiders en leiden vaak tot onderbroken of afraffelen van competities.

 5. gijssegers

  Rob Visser, je trekt conclusies terwijl je niet op de hoogte bent van het proces naar deze beslissing toe! Je zou Joost van Geel kunnen vragen om uitleg te geven hoe men tot deze beslissing is moeten komen. Een oordeel geven over een persoon mag maar voordat je dat doet, moet je wel weten waarover je praat. Het is duidelijk dat je niet op de hoogte bent van wat er speelt, Joost van Geel is de man die licht kan geven in "jouw duisternis".

 6. rob-tettero

  Sluit mij graag bij Mark Bouwman aan. Erik een voorbeeld coach.


Wat vind jij? Praat mee...