Brons voor Jong Oranje Dames na winst op Engeland

De dames van Jong Oranje hebben het EK U21 in Gent afgesloten met een bronzen medaille. In de strijd om de derde en vierde plaats werd zaterdag Engeland met 2-1 verslagen. Niet met mooi spel, maar met werklust trok de ploeg van bondscoach Dave Smolenaars de overwinning over de streep.

Het was de vraag of de dames van Jong Oranje de teleurstelling van het mislopen van de finale hadden verwerkt. De ploeg speelde tegen Duitsland misschien wel haar beste wedstrijd van het EK, maar verloor na shoot-outs nadat de Duitsers in de serie een 2-1 achterstand hadden omgebogen.

Moeizaam

In de strijd om het brons schoot Jong Oranje moeizaam uit de startblokken. De ploeg kreeg wel de eerste mogelijkheid van de wedstrijd, maar Maria Steensma schoot de bal echter over het Engelse doel. Net als vrijdag tegen Duitsland incasseerde Jong Oranje een vroege treffer. De eerste Engelse aanval was meteen raak. Claudia Swain stond compleet vrij en schoot de bal met de backhand over de uitkomende keepster Sofie ter Kuile in de het doel.

Het hielp ook niet dat Jong Oranje af en toe slordig was in de passing. De ploeg moest zich vastbijten in de wedstrijd. Dat leverde nog in het eerste kwart de gelijkmaker op van Luna Fokke, die de aanval zelf had opgezet op eigen helft.

De gelijkmaker bracht niet de gehoopte wending bij Jong Oranje. Het bleef mat aan Nederlandse kant. De ploeg ontsnapte in het tweede kwart aan hernieuwde achterstand. Olivia Hamilton schoot de eerste Engelse strafcorner op de paal en de tweede corner werd gered door Ter Kuile.

Jong Oranje viert de gelijkmaker tegen Engeland tijdens de strijd om het brons op het EK U21 in Gent. Foto:Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Net geen geluk

Ook Jong Oranje mocht twee keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel, maar de eerste inzet was te slap om de Engelse keepster Mila Welch tot grote daden te brengen en de tweede corner ging naast het doel omdat er geen connectie met de tip kon worden gemaakt. Het ontbrak Jong Oranje ook aan een beetje geluk. Tien seconden voor rust pushte Amber Brouwer de derde strafcorner tegen de paal.

Ook na rust kwam de wedstrijd niet los. Engeland mocht al snel aanleggen voor opnieuw een corner. De inzet werd in eerste instantie makkelijk met de voet door Ter Kuile gekeerd, maar de rebound belandde via een Nederlandse stick voor Martha La Hurey. Zij schoot de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

Coach Smolenaars van Jong Oranje roerde zich verbaal langs de kant. Met de aanwijzingen en aanmoedigingen probeerde hij zijn ploeg over het dode punt te krijgen. Dat leek effect te hebben want na een tiki-taka-combinatie scoorde Mette Winter de 2-1 voor Jong Oranje.

Ondanks de voorsprong ging Jong Oranje niet makkelijker spelen. Het bleef af en toe stroef. In het vierde kwart kregen beide ploegen nog kansen om de score te veranderen, maar slaagden daar niet in. De Engelse Vicki McCabe tipte een corner in het zijnet en keepster Welch redde op een inzet van Steensma. Het betekende voor Jong Oranje de bronzen medaille.

Engeland-Nederland 1-2 (1-1)
3. Claudia Swain 1-0
11. Luna Fokke 1-1
43. Mette Winter 1-2

De ereronde van Jong Oranje na winst van de bronzen medaille tijdens het EK U21 in Gent ten koste van Engeland. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek


7 Reacties

 1. robvisser

  Gefeliciteerd. Gelukkig toch nog brons, het maximale wat er nog te halen was. Maar wat was het een ontzettend zware bevalling tegen een ploeg die toch niet bovenmatig getalenteerd is. Er is voor Dave Smolenaars nog genoeg werk aan de winkel met dit team. En de staat van de Nederlandse strafcorner is toch wel zorgelijk. Daar waar het vroeger een sterk punt was van Nederland, is het inmiddels een koppijndossier. Dat geldt zeker ook voor de Oranje dames die het WK wonnen in Spanje. Het rendement dat ze uit de strafcorners haalden kon wedijveren met de zwakste ploegen op het WK. Misschien moet daar toch weer eens wat meer aandacht voor komen.

  1. robdux

   Het was een heel matig toernooi. Niet zelden werd er bijna iedere wedstrijd veel te veel gelopen met de bal. Sterker nog, af en toe liepen de meiden elkaar in de weg. Dit moet echt zoveel beter kunnen met deze spelers. Voor de corner moeten ze eens een jaar lang Siepman van stal halen. Al die zelfbenoemde cornerspecialisten en corner trainers het is heel slecht.

 2. lynnBosman

  De corner liep niet op het WK maar daar overkwam Paumen ook op de OS. Hoofdpijnpunt vind ik zwaar overdreven. Matla en Jansen hebben wel degelijk een snoeiharde corner. Soms loopt het niet. Mensen vergeten vaak dat ook de aangeef hard moet zijn en de stop goed. Op het WK zag je dat vooral bij Argentinië . Alles klopt. Ook heeft Mikki Robberts een fijne corner. Wel mee eens dat dit JO geen powercorner heeft. Ik vind wel te merken dat dit JO totaal anders was dan op het WK JO.

 3. Eva1988

  Hou op joh, de strafcorner liep eens niet lekker bij Nederland en ook Duitsland trouwens. Dat is nu nog echt geen reden tot zorgen. Misschien meer variëren. Overdreven gedoe meteen. Dat rechtstreekse corners er steeds minder vaak ingaan, dat is echt niks nieuws. De Argentijnse corner is wel echt een wapen. Wel mee eens dat in dit Jong Oranje geen goede schutter zat. Dus wat trainen met Siepman lijkt mij een goed idee.

 4. robvisser

  @lynnBosman De matige strafcorner van Nederland wordt vaak verbloemd door de algehele resultaten, maar het is niet goed genoeg voor een topland. En dat Matla en Yibbi in de Hoofdklasse veel strafcorners erin schieten is erg mooi, maar ze hebben teveel moeite in Oranje. Een hoge strafcorner, zoals Gorzelany ze schiet, is vaak ook kansrijker dan de lagere ballen die Nederland probeert. Ik zie ook heel weinig varianten. Het lijkt me wel een aandachtspunt, je kunt er wel op oefenen. En dit Jong Oranje is denk ik een iets mindere lichting, al is het ook wel zo dat ze tijd nodig hebben. Duitsland speelden ze op een gegeven moment helemaal op een hoop, maar de Jong Oranje dames hebben dit toernooi te weinig hun beste hockey gespeeld. @RobDux Het lijkt me inderdaad dat ze veel beter kunnen. We zagen het bij vlagen tegen Duitsland, snel de bal rondtikken en passen. Dat is het niveau waar ze naar toe moeten.

 5. lynnBosman

  Gorzelany heeft echt dé topcorner van het moment, absoluut. Van het aangeven door Albetarrio, de snelle stop van Sanchez en de kiezelharde push van Gorzelany. Toch ben ik het niet helemaal eens met wat je zegt. Beide PL wedstrijden tegen Argentinië was de corner belangrijk, ook in de finale (rebound). Op de OS ook. Zowel Matla als Jansen kunnen hoog pushen, maar bij Gorzelany lijkt het allemaal wat eenvoudiger. Het is wel te voorspelbaar bij NL, dus meer variëren lijkt mij geen luxe. Het rendement mag ook wel omhoog, misschien inderdaad klusje voor Siepman? Nederland is gelukkig minder afhankelijk van de strafcorner dan andere landen. Ik ben ook erg benieuwd naar hoe Roberts het gaat doen met de corner, schijnt een knetterharde push te hebben. Ik denk dat wat je zegt over JO klopt. Misschien te weinig tijd of inderdaad een wat mindere lichting. Wie zijn jou positief opgevallen?

 6. robvisser

  @lynnBosman Ik heb de namen niet allemaal paraat. Keepster Sofie ter Kuile was goed, evenals Elzemiek Zandee en Lilli de Nooijer. Luna Fokke was slordiger dan op het WK U21. De eerste helft tegen Duitsland was geweldig goed, dat geeft toch wel aan dat er genoeg potentie in de groep zit. Het is vooral een kwestie van tijd en op elkaar ingespeeld raken. Ook voor 'het grote Oranje' is dat de grootste uitdaging de komende jaren. Hoe zorg je ervoor, binnen het drukke schema, dat de nationale ploeg beter voorbereid op de grote toernooien verschijnt. Ze hadden toch te weinig wedstrijden samen gespeeld in de aanloop naar het WK en dat had je tegen België kunnen opbreken. Dat moet beter de volgende keer, dan moet het maar een keer ten koste gaan van de Hoofdklasse, daar zit nu nog teveel een taboe op. De nationale ploeg is wat mij betreft wel het belangrijkste.


Wat vind jij? Praat mee...