Dave Smolenaars hakt laatste knopen WK-selectie Jong Oranje door

Dave Smolenaars – bondscoach Jong Oranje Dames – heeft de achttienkoppige selectie bekendgemaakt voor het WK-21 in Chili (29 november – 10 december). Noa Muller (Amsterdam) en Mea de Vries (Kampong) hebben de laatste schifting niet overleefd. Zij zijn aangewezen als reserves.

Dinsdagmiddag was het moment van de waarheid. Eén voor één moesten de speelsters zich na de training melden bij Smolenaars, in een afgesloten ruimte in het clubhuis van Huizen. De één kwam met een glimlach op haar gezicht naar buiten. De ander hield het niet droog. Speelsters knuffelden elkaar van blijdschap, of sloegen juist een arm om elkaar heen.

Vijf geluksvogels speelden ook al mee op het vorige WK-21, in het voorjaar van 2022 in Zuid-Afrika waar Nederland goud won. Dat zijn Mette Winter (SCHC), Jip Dicke (HDM), Daantje de Kruijff (Hurley) en de keepsters Babette Backers (Kampong) en Sofie ter Kuile (HGC). Vier speelsters debuteerden in de zomer van 2022 op een toernooi met Jong Oranje, het EK in Gent (brons): Lotte Beetsma (HDM), Pam van der Laan (Pinoké), Isis van Loon (HGC) en Lilli de Nooijer (HGC).

Voor de negen anderen wordt het WK in Chili hun eerste toernooi met Jong Oranje. Dat zijn Trijntje Beljaars (SCHC), Eline Jansen (Kampong), Sam Luttmer (Huizen), Guusje Moes (Oranje-Rood), Noor van den Nieuwenhof (Kampong), Alessia Norbiato (Amsterdam), Emma Reijnen (Den Bosch), Mikki Roberts (Tilburg) en Imke Verstraeten (Pinoké).

Noa Muller is samen met Mea de Vries aangewezen als reserve. Foto: Willem Vernes

Dertien speelsters uit de WK-selectie voerden het goednieuwsgesprek met Smolenaars van de zomer al. Zeven anderen verkeerden nog in onzekerheid. Muller en De Vries reizen als reserves wel mee naar Chili. Bij een blessure mogen zij invallen.

Smolenaars vond dit een mooi moment om de WK-selectie bekend te maken, iets meer dan een maand voor het toernooi. ‘Het was een moeilijke keuze. Het niveau ligt ontzettend dicht bij elkaar. Maar dit geeft nu rust. Nu is er nog voldoende tijd om dit te laten bezinken. Vanaf volgende week gaan we de volgende fase van de voorbereiding in. Dan gaat de blik weer vooruit, richting het WK. De tijd breekt aan om de puntjes op de i te zetten.’

Knieblessure Alessia Norbiato

Alessia Norbiato (Amsterdam) liep dinsdag in het clubhuis van Huizen op krukken. Zij viel vorige week vrijdag in de wedstrijd Hurley-Amsterdam (1-4) geblesseerd uit met een knieblessure. Onduidelijk is nog hoe ernstig het is. Binnenkort ondergaat ze een MRI-scan. Die zal meer duidelijkheid geven over haar kansen om op tijd fit te zijn. Indien de blessure van langdurige aard blijkt, komen Muller en De Vries in beeld als vervangers.

Het is voor Smolenaars sowieso duimen dat iedereen fit blijft. De Hoofdklassespeelsters hebben zeven competitiewedstrijden in één maand in de benen. Bovendien staat er een druk programma klaar, met vier Hoofdklasse-duels en één speelronde in de Gold Cup. ‘We zullen niemand over de kling jagen’, zegt Smolenaars. ‘We houden de belastbaarheid van de speelsters scherp in de gaten.’

Jip Dicke speelt in Chili haar tweede WK-21. Foto: Willem Vernes

Zes speelsters met een sleeppush in de WK-selectie

Nu de WK-selectie bekend is, zijn er nog een aantal andere knopen die Smolenaars moet doorhakken. Binnenkort neemt hij een beslissing over wie er gaat keepen. Net als op het WK in Zuid-Afrika zijn Babette Backers (Kampong) en Sofie ter Kuile (HGC) geselecteerd, Backers was toen de vervanger van de geblesseerde Sarah Sinck. Ter Kuile was eerste keeper.

Op de kop van de cirkel heeft Smolenaars een luxeprobleem. In de WK-selectie bevinden zich maar liefst zes speelsters met een sleeppush. Mikki Roberts (Tilburg) en Sam Luttmer (Huizen) zijn gewend om bij hun club regelmatig een corner te nemen. Trijntje Beljaars (SCHC) en Noor van den Nieuwenhof (Kampong) staan bij hun club wat lager in de pikorde, maar slepen af en toe ook een bal op doel. Imke Verstraeten (Pinoké) en Jip Dicke (HDM) beginnen ook steeds meer te pushen. ‘Ergens in de komende weken zullen we een rangorde opmaken. Dit is een luxeprobleem. In het verleden is de situatie weleens anders geweest. Toen hadden we soms maar één sleepspecialist, of zelfs nul’, zegt Smolenaars, die als coach straks begint aan zijn vijfde junioren-WK.

Lilli de Nooijer is geselecteerd voor het WK-21 in Chili. Foto: Willem Vernes

Sterk bezet WK

Nederland verdedigt in Chili de wereldtitel. In vergelijking met vorig jaar in Zuid-Afrika is dit wereldkampioenschap sterker bezet. Toplanden als Australië en België, maar ook outsiders als Spanje en Nieuw-Zeeland, zijn er nu wel bij. Destijds ontbraken zij, onder meer door corona.

Jong Oranje speelt in de poule tegen Australië, Zuid-Afrika en Chili. ‘Niet alleen de speelsters kijken enorm naar het WK uit, ikzelf ook’, zegt Smolenaars. ‘Dit wereldkampioenschap heeft alles in zich om een prachtig toernooi te worden.’

De WK-selectie:

Naam Club
Babette Backers (k) Kampong
Lotte Beetsma HDM
Trijntje Beljaars SCHC
Jip Dicke HDM
Eline Jansen Kampong
Daantje de Kruijff Hurley
Sofie ter Kuile (k) HGC
Pam van der Laan Pinoké
Isis van Loon HGC
Sam Luttmer Huizen
Guusje Moes Oranje-Rood
Noor van den Nieuwenhof Kampong
Lilli de Nooijer HGC
Alessia Norbiato Amsterdam
Emma Reijnen Den Bosch
Mikki Roberts Tilburg
Imke Verstraeten Pinoké
Mette Winter SCHC

2 Reacties

  1. jan-willem-dekker

    Aparte selectie zeg. Bijv. Isis van Loon, Guusje Moes, Lilli de Nooijer... Ik ben bang dat het (ondanks de enorm grote visvijver in NL en de sterkste competitie ter wereld) op een grote teleurstelling gaat uit lopen. Maar hopelijk heb ik het mis.

    1. charliejanssen

      Een eigen bekende toevallig niet geselecteerd? Zie je die dames wekelijks op het veld? Vraag het me af.


Wat vind jij? Praat mee...