Doelpuntenregen tijdens noodweer voor recordbrekend Jong Oranje

Een wedstrijd die bij elkaar tweeënhalf uur duurde. Donder. Bliksem. Twee regenbreaks van in totaal ruim vijftig minuten. Lichtuitval. Een tovergoal. En een recordscore van 18-0, waarmee Jong Oranje tegenstander Zimbabwe verpletterde op het WK-21. In de kwartfinale is Zuid-Afrika de tegenstander.

Jong Oranje, vandaag zonder de uitgeroosterde Noor de Baat en Danique van der Veerdonk, zette tegen Zimbabwe een fraaie toernooitraditie voort. Net als in de vorige twee WK-duels opende de titelfavoriet in de eerste driehonderd seconden. Topscorer Luna Fokke nam haar ploeg letterlijk en figuurlijk op sleeptouw door na drie minuten een corner raak te pushen. Het was alweer haar zevende treffer van dit toernooi. Zimbabwe slaagde, vooral door uitstekend werk van goalie Jenna Mathieson, erin die stand mee te nemen naar de eerste break.

En die break duurde iets langer dan gedacht.

Want tijdens de eerste pauze brak er noodweer los in Potchefstroom, dat bekend staat als de stad van de vier seizoenen in een dag. Die bijnaam heeft de stad niet zomaar, zo bleek vandaag. Hevige regenbuien en – belangrijker – stevige donderslagen zorgden ervoor dat de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd. De korte pauze, die normaliter maar twee minuten duurt, mondde uit in een onderbreking van liefst 32 minuten. Nadat Jong Oranje opnieuw een korte warming-up deed, kon het tweede kwart eindelijk beginnen.

Daarin ging de ploeg van bondscoach Dave Smolenaars – inderdaad – als de bliksem. Binnen dertig seconden stond het 3-0 via goals van Jip Dicke en Noor Omrani. Tussen beide goals beroerde maar één speelster van Zimbabwe de bal, degene die ‘m uitnam. De ene na de andere treffer viel in het doel van die arme keeper Mathieson. Vijf minuten na die 3-0, stond het 6-0 dankzij goals van Dicke, Tessa Beetsma en Maria Steensma, die dit toernooi nog niet had gescoord.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Watch.Hockey (@watchdothockey)

Zes minuten later was het inmiddels 9-0, dankzij tweemaal Dicke – een backhand en een sleep – en tussendoor een corner van Fokke, die ook een corner raakpushte. Na die acht goals in het tweede kwart, bleek het weer opnieuw een spelbreker voor Nederland. Precies 23 tellen na rust werd het duel namelijk wederom stilgelegd, vanwege onweer.

Volgens protocol mocht er twintig minuten niet worden gehockeyd. Maar er gebeurde genoeg. Zimbabwe hield zichzelf warm door te zingen en te dansen. En, nog mooier, Oranje sloot daarbij aan. Gevolg: beide teams stonden in de dug-outs tijdens de tweede regenbreak samen te hossen. Een schitterend gezicht, in de stromende regen.

De zon breekt door tijdens een regenbreak van Jong Oranje. Foto: Frank Uijlenbroek

Steensma schittert na de tweede regenbreak

Toen de wedstrijd weer hervat werd, knalde Nederland opnieuw uit de (her)startblokken. Binnen vier minuten liep de score op naar 13-0 dankzij Josephine Murray, Steensma, Kiki Rozemeijer en Noor Omrani. De treffer van Steensma verdient echt even wat extra aandacht. Het is hoogstwaarschijnlijk de mooiste goal die dit toernooi wordt gemaakt. Ja, nu al. De aanvaller van Pinoké tikte de bal, met haar rug naar de goal, hoog over zichzelf heen. Alsof ze een paraplu openklapte. Een absoluut kunststukje.

Alsof de wedstrijd nog niet bizar genoeg was, knalde een kwartier voor het einde ook de elektriciteit eruit op het toernooicomplex, waardoor de lichten ook nog uitvielen. Toen alle zekeringen weer op z’n plek zaten, voerde Nederland de score voor de laatste keer op. Steensma en Omrani maakten allebei hun derde van de middag, waardoor een score van 16-0 op de borden kwam. Mette Winter en Dicke tekende even later voor de 17-0 en 18-0. Dat betekende een verbetering van het WK-21-scorerecord, dat op 16-0 stond. Dat werd in 1989 gevestigd door Jong Oranje  tegen, frappant, Zimbabwe. De huidige teammanager Wietske de Ruiter maakte in die wedstrijd elf goals.

Met deze bijzondere dag als bagage gaat Jong Oranje drie rustdagen tegemoet. De volgende horde wordt pas vrijdag genomen: in de kwartfinale wacht gastland Zuid-Afrika.

Nederland – Zimbabwe 18-0 (9-0)
3. Luna Fokke (sc) 1-0
16. Jip Dicke 2-0
16. Noor Omrani 3-0
18. Jip Dicke 4-0
19. Tessa Beetsma 5-0
23. Maria Steensma (sc) 6-0
24. Jip Dicke 7-0