Drie dagen vroeg opstaan was het geheim van Jong Oranje tegen Spanje

Vanaf het moment dat Jong Oranje op zaterdagavond wist dat de kwartfinale tegen Spanje woensdagochtend al begon om 09.00 uur (Chileense tijd), trad het ochtendprotocol in werking. Dat bleek een succes. Om 09.11 uur leidde Nederland al met 3-0.

Dinsdag tijdens de wedstrijdbespreking in aanloop naar de kwartfinale wees de technische staf de speelsters van Jong Oranje op een opvallend gegeven. ‘Wij zijn de avond voor de wedstrijd al om half tien naar bed gegaan. Spanjaarden zijn gewend om dan pas te eten. Dus het kon voor ons weleens een voordeel zijn dat de wedstrijd al zo vroeg begon’, herhaalde talent Isis van Loon woensdag na de 4-1 winst op Spanje de woorden van de technische staf.

Het wijzen naar het cultuurverschil dat mogelijk een voordeel voor Jong Oranje zou zijn geweest, was niet de enige truc die de staf uithaalde. Ook werd er een speciaal ochtendprotocol op touw gezet. Zondagochtend, de dag na de laatste groepswedstrijd tegen Chili, werden de speelsters van Jong Oranje verzocht een uur eerder op te staan dan normaal. Maandagochtend gebeurde dat nog een uur vroeger. Zodat op dinsdagochtend de wekker uiteindelijk al ging om 06.00 uur, net als woensdag voor de kwartfinale het geval zou zijn.

De tip-in waarmee Isis van Loon haar ploeg op een 3-0 voorsprong zet. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

 

In de bus zat de sfeer er goed in, ook al was het zeven uur ’s ochtends. Iedereen was klaarwakker Isis van Loon, de maker van de 3-0

Ook was er gedacht aan de speelsters die zo vroeg in de ochtend nog geen hap door hun keel krijgen. Fysiotherapeut Harm Bruin kwam met het idee om shakes te maken als alternatief voor het ontbijtbuffet in het hotel, zodat elke speelster voldoende voeding binnen zou krijgen. Dinsdagochtend waren de shakes voor het eerst beschikbaar. Elke international van Jong Oranje had de shakes dus al een keer kunnen proeven voor het aanbreken van de wedstrijddag.

Maar dat was nog niet alles. Om ook het zenuwstelsel op tijd aan te zwengelen, werden de speelsters woensdagochtend in alle vroegte naar buiten gestuurd, waar ze werden verdeeld in twee groepjes. Het ene groepje deed met tennisballen een reactiespelletje voor de handen. Het andere deed al hinkelend een reactiespelletje voor de benen. Daarna wisselden de groepjes elkaar af. Deze vorm van beweging werd ook dinsdagochtend al een keer toegepast, zodat iedereen op woensdag wist waar ze aan toe was.

‘In de bus zat de sfeer er goed in, ook al was het zeven uur ’s ochtends. Iedereen was klaarwakker. Toen we aan de wedstrijd begonnen, was het voor mijn gevoel al veel later dan negen uur,’ zei HGC-speelster Van Loon, de maker van de 3-0.

Eline Jansen en WK-reserve Mea de Vries zijn blij met de winst op Spanje in de kwartfinale. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Bliksemstart: drie goals in de eerste elf minuten

In Santiago is het ook nog eens zomer. Als je om half zeven ‘s ochtends de gordijnen opentrekt, is het buiten al licht. Maar op dat tijdstip is het nog wel koud. ’s Nachts koelt het af tot een graad of tien. Van Loon vertelt dat ze woensdagochtend nog een lange broek en een vest droeg. Maar tijdens de wedstrijd begon de zon opeens te branden en steeg het kwik naar boven de twintig graden. Ook daar was Jong Oranje op voorbereid, vertelt Van Loon.

Het leidde er allemaal toe dat Nederland nergens door werd verrast en vervolgens als een raket uit de startblokken schoot. Mette Winter maakte al na drie minuten met een tip-in de openingsgoal. Trijntje Beljaars sleepte vervolgens een strafcorner tegen de plank: 2-0. Van Loon legde even later haar stick op de grond en tipte de 3-0 binnen. Er waren toen nog maar elf minuten gespeeld, maar in feite was de wedstrijd al beslist. ‘Dat was echt een heerlijk begin. Het ochtendprotocol wierp zijn vruchten af’, glimlachte Van Loon.

Trijntje Beljaars, de maker van de 2-0, geeft na de winst in de kwartfinale een interview. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Scheidsrechters trekken dit WK veel kaarten

Waar Jong Oranje op moet blijven letten, zijn de scheidsrechters die dit WK nogal snel kaarten geven, zei Van Loon. Door twee groene kaarten in dezelfde minuut kwam Nederland op een gegeven moment met negen man te staan. Later kreeg Jong Oranje ook nog twee keer geel. Doordat Nederland al vroeg in de wedstrijd op een comfortabele voorsprong stond, was dat allemaal geen probleem. Maar in de halve finale of de finale worden zulke fouten misschien wél afgestraft.

Van Loon: ‘Ik blijf het een lastige situatie vinden dat de scheidsrechters zo snel kaarten geven. Sinds onze eerste wedstrijd weten we dat. We hameren erop dat we rustig de duels in moeten gaan. Al die tijd is dat goed gegaan. Maar vandaag pakten we toch vier kaarten. Dat zijn er te veel. We moeten daar echt scherper op zijn. In de halve finale of de finale kan zoiets je de kop kosten.’

Vrijdag wacht de halve finale tegen Engeland. Niet weer om 09.00 uur, maar dan om 18.15 uur (22.15 Nederlandse tijd). Het ochtendprotocol is dus niet meer nodig. Van Loon: ‘We worden elke wedstrijd beter. Als we blijven doen waar we goed in zijn, moeten we van iedereen kunnen winnen. Dan maken we een goede kans op de wereldtitel.’


Wat vind jij? Praat mee...