Dubbele stunt Jong Oranje Dames tegen Spanje

De Jong Oranje Dames zijn geslaagd voor hun eerste serieuze test. Op de velden van Houten werd namelijk 2 keer gewonnen van het nationale team van Spanje, dat over 3 weken actief is op de Olympische Spelen (6-2, 3-1). Bondscoach Rick Mathijssen is heel tevreden, maar reageert vrij nuchter.

‘Het was niet verkeerd’, klinkt het bescheiden. ‘De wedstrijden tegen Nederlands Jongens B en het nationale team van Wales hebben we gebruikt om het een en ander te oefenen, dat moest er tegen Spanje uit komen. Deze wedstrijden zijn we echt ingegaan om te winnen, zowel de speelsters als de begeleiding.  We kunnen concluderen dat dat is gelukt.

Niets meer weggegeven

Beide wedstrijden werden gespeeld volgens het Olympisch principe. Dat wil zeggen dat er per wedstrijd 4 kwarten werden afgewerkt. ‘Het eerste kwart hadden we he-le-maal niets te vertellen’, zegt Mathijssen. ‘Spanje was echt véél beter.’

‘Het was ook wel spannend voor de dames om tegen Spanje te spelen. Dat hebben we het 2e kwart opgepakt door anders te gaan spelen. Dat deden we door meer druk op de bal te geven en door lef en initiatief te tonen. Daaruit vielen in het 2e en 3e kwart prachtige doelpunten. We hebben daarna ook helemaal niets meer weggegeven. Integendeel, vanuit het goede verdedigen creëerden we nog meer kansen én maakten we ze af. Dat was de conclusie die ik ook had getrokken na de wedstrijd tegen Wales: de kansen die we tegen Spanje krijgen moéten erin.’

‘We dachten: Spanje klapt er vol op’

Omdat de eerste wedstrijd met ruime cijfers (6-2) werd gewonnen, was het de verwachting dat de Spanjaarden er maandag vol overheen zouden gaan. ‘Diezelfde gedachte hadden wij ook, waardoor wij weer domineerden. Van de 4 kwarten hebben wij er 3 gedomineerd’, zegt Mathijssen. ‘We gingen het laatste kwart in met de 3-1 voorsprong, die uiteindelijk ook de eindstand zou zijn. Dat is gewoon een heerlijk gevoel. Zij gingen nog 1-op-1 spelen, maar meer dan een strafcorner hebben we niet meer weggegeven.’

Mooie lichting

Voor de dames en de begeleiding van Jong Oranje breekt nu een vakantie aan. Ze zijn 3 weken vrij, om daarna weer aan te sluiten bij hun clubs. Vanaf september mag Mathijssen weer met zijn staf aan de slag, om de spreekwoordelijke puntjes op de ‘i’ te gaan zetten richting het WK van november in Chili. ‘We hebben een mooie lichting te pakken. De doelen die we hadden gesteld hebben ze gehaald en daarnaast is het ontzettend leuk. Niemand van de staf ziet het ook als werk, we gaan met een lach op ons gezicht naar trainingen en wedstrijden. Zeker na de afgelopen resultaten. De échte testcase is geslaagd’, aldus een contente bondscoach.