EK: JOD na shoot-outs onderuit in halve finales tegen Duitsland

De dames van Jong Oranje zijn er niet in geslaagd de finale van EK U21 in Gent te bereiken. In de halve finales verloor de ploeg vrijdag na het nemen van shoot-outs van Duitsland. Het duel was in de reguliere speeltijd in 1-1 geëindigd. Jong Oranje speelt morgen om het brons.

Op de vroege vrijdagochtend onder prima weersomstandigheden zette Duitsland Jong Oranje meteen onder druk. Het leidde na 52 seconden al tot het eerste doelpunt voor de Duitse ploeg. Lena Frerichs tikte de bal van dichtbij in het doel van keepster Sofie ter Kuile, die onder de lat de voorkeur kreeg boven Babette Backers.

Ondanks de bliksemstart van Duitsland liet Jong Oranje zich niet uit het lood slaan. Geduldig speelde de ploeg de bal rond. Na vijf minuten leidde dat tot de eerste kans in de wedstrijd. Teuntje de Wit stuitte echter op de uitkomende keepster Chiara Vischer. Even later zette Vischer haar handschoen tegen de tip van Mette Winter.

De dames van Jong Oranje vieren de gelijkmaker van Lilli de Nooijer tegen Duitsland op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Eerste corner Jong Oranje

De Duitse keepster kwam ook als winnares uit de strijd bij de eerste Nederlandse strafcorner. Ze hield de inzet vanaf de kop van de cirkel van Belén van den Broek met een duik naar rechts uit het doel.

De gelijkmaker hing in de lucht en vlak voor het einde van het eerste kwart kwam inderdaad de 1-1 op het bord. Na goed combineren speelde Isis van Loon de geheel vrijstaande Lilli de Nooijer aan, die tot grote vreugde van haar toekijkende vader Teun, met de forehand de bal in de lange hoek sloeg.

Die stand was meer dan terecht, want Jong Oranje had het betere van het spel. Duitsland kon nauwelijks voor gevaar zorgen. Vijf minuten in het tweede kwart leverde opnieuw een goede combinatie bijna de voorsprong op voor Jong Oranje. Van den Broek vond de vrijstaande Maria Steensma, maar zij kon de bal niet langs keepster Vischer krijgen.

Net als voor rust was de eerste mogelijkheid in het derde kwart voor Duitsland. Ter Kuile redde op de inzet van Ida-Marie Köllinger. Aan de andere kant voorkwam keepster Vischer een doelpunt van Nederland door de strafcorner van Luna Fokke uit de hoek te tikken.

Duitsland dreigender

Duitsland werd tijdens het derde kwart dreigender en dat leidde tot drie corners op rij. Ter Kuile redde tot twee keer toe bij de eerste corner en ook bij de twee daaropvolgende corners kon de Duitse ploeg de nieuwe keepster van HGC niet passeren. Niet veel later moest Ter Kuile zich naar de hoek strekken om de inzet van Joana Boehringer naast te tikken.

Isa Kroot (l) in de achtervolging op Jule Bleuel tijdens het duel tussen Jong Oranje en Duitsland op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Ook in het vierde kwart zorgde Duitsland voor het meeste gevaar. De ploeg mocht twee keer aanleggen voor een strafcorner. De eerste werd gered door Ter Kuile en de tweede werd naast het Nederlandse doel gepusht. Ook Jong Oranje mocht met nog iets meer dan drie minuten de gang naar de kop van de cirkel maken. Fokke zag echter haar inzet via een Duitse stick naast het doel verdwijnen. Een paar seconden voor tijd kreeg de Duitse Sara Strauss nog een vrije schotkans, maar tot opluchting van het talrijk opgekomen Nederlandse publiek redde Ter Kuile opnieuw.

Het bleef 1-1 waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen in de eerste halve finale van de dag. In de serie kwam Jong Oranje op een 2-1 voorsprong door een redding van Ter Kuile, maar de ploeg kon die voorsprong niet over de streep trekken. De drie volgende shoot-outs werden door Jong Oranje gemist waardoor Duitsland voor het eerst sinds 2014 weer in de finale staat. Na zes finales op rij resten de dames van Jong Oranje niet meer dan de strijd om het brons.

Duitsland*-Nederland 1-1 (1-1)
1. Lena Frerichs 1-0
14. Lilli de Nooijer 1-1

*wint na shoot-outs 3-2

Vreugde bij Duitsland na het bereiken van de finale van het EK U21 in Gent na winst op shoot-outs tegen Nederland. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek


5 Reacties

 1. BoudewijnHuberts

  KNHB zou er goed aan doen om niet altijd hetzelfde type hockeyers te selecteren in de opleiding. Talenten met unieke kwaliteiten zullen uiteindelijk voor titels zorgen niet de coaches of systemen. Dat geldt trouwens niet alleen voor hockey maar voor alle sporten!

  1. SanderVerkeij

   Je bent wel op de hoogte van het feit dat de vrouwen afgelopen jaren zo’n beetje alles hebben gewonnen? Met een elftal met juist veel verschillende type spelers.

 2. BoudewijnHuberts

  Statistisch gezien met NL ook alles winnen. Er is geen land met zoveel speelsters en zo een goede infrastructuur. Als je ziet hoe moeilijk de NL meisjes in alle leeftijdsgroepen het nu heeft tegen landen die 10% van het aantal hockeyers heeft dan begrijp je me misschien. Afgelopen weken ging het telkens net goed met U16 en U18 maar vandaag dus niet.

  1. SanderVerkeij

   Statistisch gezien heb je een X aantal spelers nodig om topniveau te halen. Als dit X aantal behaald is maakt het niet meer uit of je dit X aantal spelers hebt of het 3-voudige hiervan. Met het 3-voudige aantal betekent het enkel dat je in de breedte sterker kan zijn, dus met NL 2 en NL 3.

  2. SanderVerkeij

   En het feit dat jij aangeeft dat er enkel dezelfde type spelers worden geselecteerd volg ik niet. Juist in he NL team zijn er zoveel verschillende type spelers, ook binnen elke linie.


Wat vind jij? Praat mee...