EK U21: Isa Kroot redt ternauwernood punt voor Jong Oranje

Er moet nog een hoop gebeuren wil Jong Oranje Dames zich op het EK in Gent plaatsen voor de halve finales. Na het teleurstellende gelijkspel zondag tegen België (1-1) volgde een dag later opnieuw een remise. Tegen titelverdediger Spanje werd het 1-1.

Dat Oranje het tegen Spanje lastig zou krijgen, was al snel duidelijk. De wedstrijd was nog geen minuut oud of de Spaanse dames creëerden meteen al een reuzenkans. Na een goed lopende aanval door het hart van de Nederlandse defensie verscheen María Gestí prompt voor het doel van keepster Babette Backers. De Spaanse maaide de bal wat gehaast naast de goal, waardoor de sluitpost van Kampong opgelucht kon ademhalen.

Behoudens die megakans in de openingsfase kende de Utrechtse keepster een rustig eerste kwart. Backers kreeg daarom de tijd om even aan de eventuele toernooispanning te wennen. Zij stond tegen Spanje voor de eerste keer van dit EK onder de lat bij de Jong Oranje Dames.

Keepster Babette Backers voorafgaand aan de wedstrijd tegen Spanje. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Coach Dave Smolenaars heeft namelijk nog geen keuze gemaakt over zijn absolute nummer één doelvrouw en dus keepen Backers en Sofie ter Kuile in principe tot aan de halve finale om en om. In principe, want Backers werd in de rust gewisseld voor Ter Kuile.

Gevecht op het middenveld

Op dat moment vielen er weinig kansen te noteren, voor zowel Spanje als Nederland. Het gevecht der finalisten van het EK in 2019 speelde zich voornamelijk op het middenveld af. Beide ploegen wilden vooral niet verliezen. Spanje niet, omdat het dan al zo goed als zeker is van de halve finale en Oranje niet omdat de halve finale dan wel heel ver uit zicht is.

Een nederlaag tegen de Spaanse leeftijdsgenoten zou Oranje in de poule in een zeer benauwde positie brengen, wetende dat België later op de dag nog in actie komt tegen Wales. Wales ging zondag tegen Spanje hard onderuit: 6-0.

De altijd hardwerkende Zoë Admiraal in een verbeten duel met Natalia Déniz. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

En dus wist Oranje wat het moest doen: drie hele belangrijke punten in de wacht slepen tegen de regerend Europees kampioen. De ploeg van Smolenaars zocht na rust nadrukkelijker de vijandige cirkel op. Zo liep Sietske Brüning gevaarlijk door richting keepster Clara Perez en werd het backhandschot van Zoë Admiraal ternauwernood gekraakt door de Spaanse defensie.

In de laatste vijftien minuten veranderde het spelbeeld in het voordeel van de Spaanse dames, zeker toen Oranje in ondertal kwam te staan na een gele kaart van verdedigster Elzemiek Zandee. Het leverde Spanje in het laatste kwart de eerste twee strafcorners van de wedstrijd en een grote kans op kopcirkel op. Oranje mocht van geluk spreken dat de Spaanse spits Gestí – net als in de eerste minuut – vanuit een gevaarlijke positie half over de bal heen maaide.

Driemaal is scheepsrecht

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zou je zeggen. Ware het niet dat diezelfde Gestí bij haar derde gevaarlijke poging wel doel trof. Een harde stuiterende flats van Belén Varela werd van dichtbij van richting veranderd. Keepster Ter Kuile had geen antwoord op de inzet van Gestí. Heel lang leek dat de beslissing te zijn van deze reprise van de EK-finale, tot de voorlaatste minuut. Een afvallende bal belandde voor de stick van Isa Kroot. De speelster van SCHC twijfelde geen seconde en pushte de bal langs keepster Perez.

Ontlading bij Isa Kroot na haar belangrijke gelijkmaker tegen Spanje. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Spanje heeft na twee groepswedstrijden vier punten in Poule A, net zoveel als België – dat maandagavond met 10-0 van Wales won. Oranje heeft na twee duels twee punten. Wales is nog altijd puntloos.

Spanje-Nederland 1-1 (0-0)
’49 María Gestí
’59 Isa Kroot


2 Reacties

  1. MennoLievers

    Doelpunt van Nederland was shadow. De Spaanse keepster had gelijk.

  2. robvisser

    @Mennoievers Uit de herhalingen kon ik niet herleiden dat het shadow was. De referee stond er beter voor, dus we mogen ervan uitgaan dat ze het goed zag. En er wordt natuurlijk altijd geprotesteerd.


Wat vind jij? Praat mee...