EK U21: Jong Oranje Dames naar halve finales na 9-0 op Rusland

De Jong Oranje Dames hebben ook hun derde poulewedstrijd gewonnen. Rusland werd woensdag in Valencia met 9-0 verslagen. Met deze zege is de ploeg van bondscoach Erik van Driel al zeker van een plaats in de halve finales.

Dat de Jong Oranje Dames zich na drie wedstrijden zouden plaatsen wekte geen verbazing. De ploeg won de laatste vier Europese titels en is ook nu weer de grote favoriet voor het goud. Frankrijk (6-0) en Ierland (5-1) werden eerder deze week met ruime cijfers verslagen. Tegen Frankrijk was het veldspel goed en lag het rendement uit de strafcorner zeer hoog met vijf doelpunten uit zeven pogingen. Het duel met Ierland was er een met twee gezichten. Voor rust speelden de Jong Oranje Dames niet goed. Het spel was na rust beter en werd het verschil met de Ieren gemaakt.

Noor Omrani legt aan om uit te halen met de backhand tijdens het duel van de Jong Oranje Dames tegen Rusland op het EK in Valencia. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Resultaten Rusland

Rusland verraste met een 1-0 zege op Ierland en de ploeg won daarna op het tandvlees van Frankrijk (3-2). Het duel met Spanje ging ondanks een voorsprong verloren (4-2). Tegen Nederland kon bondscoach Viktor Sukhikh geen beroep doen op Viktoriia Chepuranova. De verdedigster kreeg in het duel tegen Frankrijk een gele kaart na een lompe overtreding, maar kwam er na de wedstrijd een strafverzwaring waardoor ze was geschorst voor het derde pouleduel.

Na twee duels op veld 2 mochten de Jong Oranje Dames dan eindelijk ook aantreden in het Estadio Beteró. De nieuwe omgeving leek de ploeg extra te motiveren. Na amper een minuut spelen kwam Nederland op voorsprong. De aanval opgezet door Felice Albers werd afgerond door Freeke Moes. De speelster van Oranje-Rood was daarna dichtbij de 2-0 die niet veel later alsnog viel. Pien Dicke scoorde door de pass van Noor Omrani in een keer door te tikken.

Rondspelen

Het spel van Jong Oranje verslapte niet. De ploeg bleef de bal geduldig rondspelen op zoek naar een gaatje in de Russische defensie. En dat gaatje werd direct in het tweede kwart gevonden door Dicke. Ze slalomde in de cirkel om de keeper Angelina Iashina heen en schoot met de backhand de bal in de bovenhoek.

Mariia Bordolimova komt te laat om de strafcornerpush van Yibbi Jansen tegen te houden in het duel tussen de Jong Oranje Dames en Rusland tijdens het EK in Valencia. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Nederland kreeg voor rust nog goede mogelijkheden op een grotere score, maar Iashina had elke keer een antwoord op de inzetten van de Jong Oranje Dames. Zo stuitten Moes en Milou Jaeger op de Russische keepster na een rebound van een strafcorner en redde Iashina met haar stick op de corner van Jansen.

Na rust loopt Jong Oranje weg

Toch kon Iashina niet voorkomen Nederland na rust meer afstand nam van de Russinnen. De Jong Oranje Dames begonnen slordig aan de tweede helft, maar herpakten zich snel. Net als in de eerste twee kwarten scoorde de ploeg snel in het derde kwart. Yibbi Jansen benutte vijf minuten na de pauze de toegekende strafbal. Daarna volgden de doelpunten elkaar in snel tempo op. Omrani tikte de bal binnen nadat een strafcorner in eerste instantie op niets leek uit te lopen en vervolgens tikte Fay van der Elst een voorzet binnen voor de 6-0.

Rusland kon Nederland geen pijn doen. Pas in de slotfase van het duel haalde de ploeg twee strafcorners. Alleen bij de eerste corner moest keepster Anke van Goudoever in actie komen. Van Goudoever, die het duel startte, en Zoë van den Barselaar beleefden verder een eenzame avond. Het spel speelde zich af op de andere helft.

Oranje benut overtal

Nederland liep verder uit door de kaartenlast van de Rusland. Met name de groene kaart van Mariia Bordolimova en het geel voor Anastasia Kolpakova vlak erna kwamen de ploeg duur te staan. De Jong Oranje Dames wisten wel raad met deze overtalsituatie en voerde via Noor de Baat, Pien Dicke en Nina van der Marel de eindstand op naar 9-0.