Goede reflexen van keepster Adank bezorgen JOD de finale

De Jong Oranje Dames hebben hun halve finale tegen Duitsland met 3-1 gewonnen. Keepster Karlijn Adank was belangrijk, met onder andere een Duitse tip-in die ze net voor de kruising wegtikte. De 0-1 tegen, ook een tip-in, was nog niet de wake-up call voor Oranje, dat in de eerste helft het onderspit delfde tegen de Duitsers. De gelijkmaker van Marijn Veen in de 37ste minuut was dat wel. Toen kwam er pit in de ploeg en zorgden opnieuw Veen en Yibbi Jansen voor de 3-1 eindstand. In de finale wacht morgen België.

Afgelopen winter speelden Anne Veenendaal en Josine Koning nog in Jong Oranje. Inmiddels zijn zij eerste en tweede keepster in het grote Oranje. ‘Big shoes to fill’ voor Karlijn Adank, die in de Hoofdklasse afgelopen seizoen bij Hurley lang niet altijd op een basisplek kon rekenen. ‘Ik had goede keepers voor me’, beaamt ze. ‘Dat maakt het extra vet dat ik nu dit toernooi mag spelen. Ik ben 21, dus het is mijn eerste en laatste toernooi met Jong Oranje.’ Adank verruilde deze zomer Hurley voor Laren.

‘Het zijn gewoon reflexen’

Adank was met name in de eerste helft belangrijk, toen Duitsland de overhand had in de halve finale. De eerste kans was weliswaar voor Marijn Veen, maar daarna was het aan het Duitsers. ‘We wonnen de duels niet’, zag de keepster. ‘En dat is natuurlijk vrij cruciaal.’ Adank hield onder andere een tip-in uit de kruising. ‘De tips, dat zijn gewoon reflexen’, stelt ze nuchter. ‘Maar het was wel een hele lekkere bal om te hebben.’ Een tweede tip-in van Duitsland was echter wel raak en zette Oranje op achterstand.

‘Elkaar vastpakken en doorstrijden’

‘Toen was het een kwestie van elkaar vastpakken en doorstrijden’, aldus Adank. ‘Hard werken en het geloof houden dat hij gaat vallen.’ De gelijkmaker viel ook: in de 37ste minuut trof Marijn Veen doel met een mooie backhand. Waar de tegentreffer nog weinig deed veranderen in het spel van Oranje, deed de gelijkmaker dat wel. Vanaf dat moment kwam er pit in de ploeg en volgden er een serie kansen, waar niet uit gescoord werd. Een paar seconden voor het einde van het derde kwart moest Oranje nog uitkijken niet weer op achterstand te komen, maar Adank redde opnieuw.

Oranje on fire in vierde kwart

Met nog negen minuten op de klok maakte Marijn Veen de 2-1, op aangeven van Sanne Koolen. Yibbi Jansen gooide met een rake sleeppush de wedstrijd in het slot: 3-1. Een schitterende rush van Kyra Fortuyn, als Duitsland de keepster al heeft gewisseld voor een veldspeelster, beloofde de 4-1, maar de Duitse verdediging greep overtuigend in. Ook Fay Van der Elst kreeg nog de kans om de score uit te breiden, na een mooie voorzet van Yibbi Jansen. Het bleef echter bij 3-1, waarmee Oranje door is naar de finale, morgen om 20.00 uur tegen België.

Finale tegen België

Het eerste pouleduel van Jong Oranje was ook al tegen de Belgen. Die wedstrijd werd met 2-1 gewonnen, maar dat had een grotere uitslag kunnen zijn. ‘We hebben toen veel aangevallen, maar niet genoeg gescoord’, haalt Adank terug. ‘We gaan nu weer beeldjes kijken, morgen wordt een hele nieuwe wedstrijd. Een finale is altijd anders. Maar het wordt sowieso een goeie pot denk ik.’

Bekijk het complete speelschema van de Jong Oranje Dames.

Live meekijken? Dat kan via de livestream van de EHF.