Harde verdedigster Lisa Post is niet klein te krijgen

Even was het stil op de tribune van het hockeystadion in Valencia. De wedstrijd was vijf minuten bezig, toen Lisa Post (20) met een bebloed hoofd het veld moest verlaten. Een kwartier later stond ze, gehuld met een grote, witte tulband, weer tussen de lijnen. Het is de stijl van de verdedigster van Oranje-Rood. Ze is bikkelhard. 

Direct na het duel met Spanje reageert Post, streng voor zichzelf: ‘Ik denk dat ik dat moment anders had moeten doen’, blikt ze terug. ‘Het pakte lullig uit. Dom van me.’ Post heeft een duidelijke stijl als verdedigster. Laag bij de grond en sterk. Ook ditmaal zat ze laag bij de grond. ‘Ik stond niet helemaal lekker waardoor ik niet snel genoeg meer kon reageren.’ Ze leek om te vallen, toen een Spaanse aanvalster haar hoofd raakte. ‘Ik heb geen idee of het nou een bal of een stick is geweest.’ Een beeld dat past bij de manier van verdedigen van Post.

Post verliet het veld en even stond de klok stil. Toen bleek dat het veld schoongemaakt moest worden, was duidelijk dat de vijfvoudig international een gat in haar achterhoofd had. Een winkelhaak van een centimeter of drie zorgde voor veel gedoe. Post had aan de kant van het veld vrijwilligers, dokters en tolken om haar heen verzameld. Het duurde een kwartier, maar haar wond werd uiteindelijk geniet.

Ik heb wat pijnstilling gekregen, maar heb nergens last van. Ook geen hoofdpijn. Ik geloof dat ik zo nog even langs de dokter moet. Lisa Post

Het was een komisch gezicht toen Post opnieuw het veld betrad. Met tulband, gehuld in een trainingsshirt, waar een geplakt rugnummer, vrijwel direct los ging. Last had ze daar niet van en lang duurde het niet. De tweede helft droeg ze haar inmiddels gewassen shirt weer. Post speelde, eager als ze is, zonder problemen de wedstrijd uit. ‘Ik heb wat pijnstilling gekregen, maar heb nergens last van. Ook geen hoofdpijn. Ik geloof dat ik zo nog even langs de dokter moet.’ De wedstrijd zelf kende ook weinig problemen, hoewel een 4-1 overwinning lijkt op enige spanning.

Spanje was goede oefening voor Jong Oranje

‘Spanje was een betere tegenstander dan de drie wedstrijden tegen Rusland, Ierland en Frankrijk van hiervoor. We zijn iets meer getest dan de andere wedstrijden’, weet ook Post. ‘Uiteindelijk hebben we toch nog redelijk eenvoudig gewonnen, waardoor het misschien geen echte test lijkt. Maar het is goed geweest voor ons. We hebben kunnen overtuigen en dit was een goede oefening.’

Een goede oefening voor het slotweekend van het Europees kampioenschap. Zaterdag wacht om 11.15 uur in de ochtend België, voor een plek in de finale. Een wedstrijd die de toen achttienjarige Post twee jaar geleden ook al speelde. Toen was het affiche Nederland – België de finale, die de Jong Oranje Dames met 6-0 meer dan eenvoudig wonnen. Twee jaar geleden, waarin veel is gebeurd voor de verdedigster, die graag terugdenkt aan dat moment. Zo speelde ze begin 2018 het EK zaalhockey en kreeg ze in 2019 een uitnodiging van bondscoach Alyson Annan voor de Pro League. In die competitie kwam ze vijf keer uit.

‘Het is super leuk om hier weer te staan. Het voelt vertrouwder’, zegt Post, timide van aard. ‘Deze meiden ken je echt door en door. Samen hebben we heel veel jeugdelftallen doorlopen.’ Post kan niet wachten tot zaterdag. Ze heeft enorm veel zin om tegen de Belgen te spelen. ‘We hebben ze het hele toernooi nog niet zien spelen, dus ik ben benieuwd.’ De Belgen plaatsten zich met drie gelijke spelen (drie keer 1-1) met wat geluk voor de halve finale. De andere halve finale gaat tussen Duitsland en Spanje. Wie Post in een eventuele finale liever tegenkomt? ‘Het was leuk om tegen de Spanjaarden te spelen, in Spanje. Vooral de tweede helft hoorde je het Spaanse publiek. Maar wie het wordt, maakt me niet uit. Eerst zaterdag alles geven.’

 

 


1 Reactie

  1. albertmonpellier

    Lisa Post is een Janneke Schopman type en deinst niet terug voor wie of wat dan ook! 💪🏾👍🏾You go Lisa!!🍀💪🏾


Wat vind jij? Praat mee...