Hattrick Mikki Roberts bij 6-0 winst Jong Oranje op Zuid-Afrika

Regerend wereldkampioen Jong Oranje heeft op de tweede dag van het WK-21 in Chili de eerste zege van het toernooi geboekt. Na het gelijkspel tegen Australië won de ploeg van bondscoach Dave Smolenaars donderdagavond met 6-0 van Zuid-Afrika. Daardoor heeft Nederland uitstekende papieren om zich te plaatsen voor de kwartfinale.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd viel al na anderhalve minuut en kwam op naam van Mikki Roberts. Zij pushte de eerste strafcorner van de wedstrijd direct raak. Vroeg in het tweede kwart koos Roberts bij de volgende corner voor dezelfde hoek en sleepte zij de 2-0 binnen. Nog voor rust schoot Jip Dicke met haar backhand de 3-0 tegen de plank.

Trijntje Beljaars verzilverde in het derde kwart haar tweede strafcorner van het toernooi: 4-0. Een paar minuten later voltooide Roberts met een uitstekende sleep haar hattrick: 5-0. Vier minuten voor tijd scoorde Beljaars vanaf kop cirkel de 6-0, haar tweede van de avond. Vrijdag heeft Jong Oranje een rustdag. Zaterdag speelt Nederland de laatste groepswedstrijd, tegen Chili (23.00 uur Nederlandse tijd). Het heeft dan genoeg aan een gelijkspel om zich te kwalificeren voor de kwartfinale.

Mikki Roberts heeft Jong Oranje al na anderhalve minuut op voorsprong gepusht. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Jong Oranje was heer en meester

Zuid-Afrika was duidelijk van een ander niveau dan Australië, waartegen Nederland woensdag met 2-2 gelijkspeelde. Dat resultaat verpestte enigszins het goede gevoel dat Jong Oranje deze week te pakken had. Zuid-Afrika, dat woensdag de eerste groepswedstrijd met 0-1 van Chili verloor, bleek de ideale tegenstander om zich te herpakken. Babette Backers, die zoals afgesproken heel de wedstrijd onder de lat stond in plaats van eerste keeper Sofie ter Kuile, hoefde alleen bij een strafcorner twee reddingen te verrichten.

Vroeg in de wedstrijd was het Isis van Loon die vanaf de achterlijn de bal op een Zuid-Afrikaanse schoen legde. Dat leidde tot de eerste strafcorner van de wedstrijd. Mikki Roberts pushte de bal aan de handschoenkant van de keeper en via de stick van de lijnstop tegen de touwen: 1-0. Een droomstart voor de regerend wereldkampioen.

Aanvaller Mette Winter kreeg vervolgens de kans op 2-0. Uit de draai schoot zij met haar forehand op doel. Maar de redding van keeper Leane McLaren was fantastisch. Door precies op tijd naar links te stappen, kwam de bal tegen haar legguard.

Jong Oranje was met afstand de beste ploeg van het veld, maar liet in die fase nog niet altijd het spel zien dat nodig zal zijn om de wereldtitel te prolongeren. Te veel passes kwamen niet aan, net als tegen Australië. Na het eerste kwart maande Dave Smolenaars zijn speelsters om snel bij elkaar te komen. Hij vond dat zijn ploeg meer kwaliteit moest laten zien. Zuid-Afrika was echter geen geduchte concurrent.

Trijntje Beljaars heeft uit een strafcorner de 4-0 gescoord tegen Zuid-Afrika. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Hattrick van Mikki Roberts

Uiteindelijk hockeyde Nederland eenvoudig naar een overtuigende zege. Toen Guusje Moes vroeg in het tweede kwart de bal op een voet legde, haalde Nederland de tweede corner van de wedstrijd. Het leek vervolgens bijna wel een herhaling van de eerste corner. Roberts sleepte de bal opnieuw aan de handschoenkant van de keeper raak: 2-0. Een paar minuten later mocht Roberts wederom aanleggen vanaf kop cirkel. Deze keer was haar sleep een prooi voor keeper McLaren.

Nog voor rust viel de 3-0 en hij kwam op naam van Jip Dicke. De aanvaller veroverde de bal zelf op de linkerflank, tussen de middenlijn en de 23-meterlijn. Na een één-twee met Trijntje Beljaars in de cirkel haalde ze met haar backhand hard uit. Ze schoot de bal met militaire precisie in de korte hoek, tussen de paal en de rechtervoet van keeper McLaren.

Nadat Imke Verstraeten in het derde kwart van kop cirkel op de rechtervoet van McLaren stuitte, slaagde Trijntje Beljaars er wel in een strafcorner te verzilveren. Zij sleepte na 39 minuten de 4-0 binnen. Een paar minuten later maakte Roberts haar derde doelpunt van de avond. Haar push tegen de touwen betekende de 5-0. Verstraeten sleepte de bal nog op de paal. Vier minuten voor tijd pushte Beljaars de 6-0 op het scorebord. Met die eindstand mocht Jong Oranje redelijk tevreden zijn.