Het begint bij Jong Oranje steeds beter te lopen: 7-0 tegen Chili

Jong Oranje heeft zich zaterdagavond in Santiago overtuigend gekwalificeerd voor de kwartfinale van het WK-21. Door een 7-0 winst op gastland Chili is Nederland groepswinnaar geworden. Woensdag speelt Jong Oranje de kwartfinale. Tegenstander daarin is waarschijnlijk de winnaar van de wedstrijd Spanje-Zuid-Korea, die zondagavond wordt gespeeld.

Eindelijk scoorde Nederland een paar teamgoals op rij. De 1-0 van Jip Dicke. De 3-0 van Eline Jansen. De 5-0 van Mette Winter. Jong Oranje begint dit WK nu echt een beetje op stoom te raken.

Hoogtepunt was de 4-0 van Trijntje Beljaars, in het tweede kwart. Nederland begon achterin met opbouwen. Vanaf de eigen 23-meterlijn speelde verdediger Mikki Roberts het middenveld in waarna aanvaller Jip Dicke werd bereikt. Zij verlengde de bal handig naar Trijntje Beljaars. En toen gebeurde het. Beljaars wipte de bal heerlijk over de Chileense keeper Montserrat Araya heen, in het dak van het doel. Een wondergoal.

Jip Dicke heeft vroeg in de wedstrijd de 1-0 gescoord. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Binnen een kwartier stond het al 3-0

Scoren uit vloeiende aanvallen lukte Jong Oranje de afgelopen twee WK-wedstrijden nog te weinig. Tegen Zuid-Afrika (6-0 winst) was er weliswaar de mooie combinatie tussen Jip Dicke en Trijntje Beljaars. Tegen Australië (2-2) bediende Mette Winter teamgenootje Guusje Moes. Maar de andere zes goals werden allemaal gescoord uit een strafcorner. Terwijl Jong Oranje afgelopen week in een oefenwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (10-0 winst) juist had laten zien hoe soepel zij de bal van stick naar stick konden laten gaan.

Zaterdagavond kende Jong Oranje voor ruim 1.200 toeschouwers tegen Chili een droomstart. Nederland had aan een gelijkspel genoeg om zich te kwalificeren voor de kwartfinale. Maar na het eerste kwart kon de ploeg van Dave Smolenaars al vrijuit hockeyen. Toen stond het al 3-0.

Noa Muller maakt een selfie met Chileense supporters. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Jip Dicke nadert het record van Wietske de Ruiter

In de vijfde minuut was het direct een passeerbeweging van aanvallende middenvelder Lilli de Nooijer op de rand van de cirkel die aanvaller Jip Dicke in stelling bracht. Dicke haalde meteen verwoestend uit: 1-0. Haar vijftiende doelpunt op het jeugd-WK, de dertien goals in Zuid-Afrika in 2022 meegeteld. Alleen Wietske de Ruiter maakte meer WK-goals voor Jong Oranje. Zij maakte er 19 op het eerste jeugd-WK in 1989.

Vervolgens sleepte Mikki Roberts de tweede Nederlandse strafcorner aan de stickkant van de Chileense doelvrouw Araya tegen de plank: 2-0. Nadat Babette Backers, die de eerste helft bij Jong Oranje onder de lat stond, met haar linkervoet knap een tegengoal voorkwam, sloeg Nederland opnieuw toe. Eline Jansen schoot na een mooie aanval de 3-0 binnen, door de benen van de keeper. Toen waren er pas negen minuten gespeeld.

Mikki Roberts heeft Nederland met een sleeppush op een 2-0 voorsprong gezet. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Mooi waren ook de 5-0 en de 6-0

Gas terugnemen deed Nederland niet. Mette Winter stuitte in het tweede kwart op de paal. Trijntje Beljaars scoorde in de 26ste minuut met haar prachtige lobje de 4-0. Meteen na rust legde Jong Oranje weer zo’n heerlijke aanval op de mat, waaruit de 5-0 viel. Opnieuw begon de aanval helemaal achterin. Na meerdere vloeiende combinaties gaf Daantje de Kruijff op de rand van de cirkel een voorzet. De bal werd verlengd door Isis van Loon. Op de lijn gaf Mette Winter het laatste zetje door de bal in de lucht over de lijn te duwen: 5-0.

Ook de 6-0 halverwege het laatste kwart was mooi. Beljaars was het eindstation van een mooie combinatie tussen Mette Winter en Lotte Beetsma. Als slotakkoord verzilverde Noor van den Nieuwenhof achttien seconden voor tijd een strafbal: 7-0.

Dat er nog genoeg te kneden en te schaven valt, bleek op sommige momenten ook wel. Nederland hield het hoge baltempo niet altijd meer vol. Sofie ter Kuile, na rust volgens afspraak in het veld gekomen, moest bovendien een redding verrichten. Chili raakte ook een keer de paal. Het liet zien dat er nog genoeg ruimte voor verbetering is. Maar de 7-0 winst op Chili bewees in ieder geval dat Jong Oranje op de goede weg is.